Ali Amerika izgublja svojo vodilno vlogo v svetu? - MLC

Ali Amerika izgublja svojo vodilno vlogo v svetu?

Ni razlog samo pandemija COVID-19, ki je ZDA ujela popolnoma nepripravljene, tu je še cel niz drugih dejavnikov, ki se v za zdaj še najmočnejši državi na svetu vlečejo že zelo dolgo in povzročajo, da ZDA postopoma izgublja svojo moč in ugled: od neznosnega rasizma, do ogromnih ekonomskih razlik, nepravičnega zdravstvenega sistema, ki za marsikaterega državljana, ki je brezposeln in posledično brez zdravstvenega zavarovanja, pomeni dobesedno to, da lahko umre na ulici. Vendar pa se zdi, da je prav predsednikovanje Donalda Trumpa postavilo piko na i zgodbi o izgubljanju ameriškega primata v svetu.

ZDA sicer še vedno ostajajo vodilna gospodarska sila (čeprav jim je Kitajska čedalje bolj za petami), in z naskokom tudi vodilna vojaška sila, vendar pa Trumpova politika izolacionizma, podprta s ponarodelim sloganom »America First!«, njegov podcenjujoč odnos do klimatskih sprememb ter omalovaževanje vloge in pomena mednarodnih organizacij pri zagotavljanju globalnega ravnovesja, pomenijo predvsem to, da ZDA odstopajo številne pomembne interesne sfere drugim vplivnim (globalnim in regionalnim) silam, predvsem avtoritarni Kitajski, kar še posebej skrbi.

 

Podatki, ki govorijo sami za sebe

To, da ZDA pospešeno izgubljajo svojo vodilno vlogo v svetu, dokazujejo številni podatki. Pod vodstvom predsednika Trumpa so se ZDA umaknile iz pariškega klimatskega sporazuma[1], prav tako so izstopile iz jedrskega sporazuma z Iranom, predsednik je večkrat omenil, da bi  morale ZDA omejiti svojo vlogo v NATU. Njegova antipatija do Svetovne trgovinske organizacije (WTO) je postala evidentna, ko so ZDA lani preprečile imenovanje dveh sodnikov v specializirani organ za reševanje sporov v okviru WTO (t.i. Appelate Body).

Glede EU je predsednik večkrat omenil, da ta predstavlja nasprotnika ZDA in ne njenega partnerja. Trump je tudi prekinil financiranje Svetovne Zdravstvene organizacije (WHO), z argumentom, da ta pristransko služi kitajskim interesom (za razliko od ZDA, je Kitajska WHO obljubila 2 milijardi dolarjev pomoči za boj proti epidemiji). ZDA tudi pospešeno izgubljajo svoj vpliv v OZN. Predstavniki Kitajske denimo predsedujejo kar štirim od petnajstih specializiranih agencij v okviru OZN.

 

Koliko se moram tega bati?

Osebno Združene Države zaradi številnih dobrih stvari, ki so jih prispevale svetu, občudujem. Njihova vloga v graditvi relativno mirne in gospodarsko uspešne Evrope v različnih obdobjih po koncu druge svetovne vojne je bila izjemna. ZDA so lahko svetovni vzor demokracije, odprtosti in delovanja pravne države. Njihov na precedensih temelječ sodni sistem je eden izmed najsodobnejših na svetu. ZDA so svetu dale številne nepozabne hollywoodske filme, so domovina jazza, rock’n rolla in številnih velikanov iz znanstvenega, umetniškega in športnega sveta. Seveda pa imajo tudi svojo temno plat. Njihov neo-liberalni gospodarski sistem je pogosto krut, s številnimi prvinami nevarnega darvinizma. Ameriški način življenja je v resnici precej manj bleščeč, kot si to marsikdo predstavlja. Številni Američani so zelo revni, celo lačni, mnogi živijo v prikolicah, ter upajo, da ne bi zboleli, saj si zdravstvene pomoči enostavno ne morejo privoščiti.

Po drugi strani so tisti, ki imajo zaposlitev, pripravljeni cele dneve preživeti v službah, vse zato, da ne bi izgubili delovnega mesta. Lastništvo nepremičnin? Da, vendar so le-te najpogosteje obremenjene z visokimi hipotekami. Posedanje po kavicah, tako priljubljeno tudi v Sloveniji, v ZDA velja za čisto eksotiko. Odhodi na morje čez vikend, smučanje v nedeljo? Sanje, ki si jih lahko privošči le 1% najbogatejših.

Tudi to je Amerika.

 

Varuh našega načina življenja

Ne glede na to, ZDA, vsaj za nas, ki si delimo in živimo zahodnjaške vrednote demokracije, varstva človekovih pravic, spoštovanja pravne države, svobode medijev, svobode izražanja, ipd., še vedno predstavljajo varuha tovrstnega načina življenja.

Morda se niti ne zavedamo, kakšne spremembe bi lahko doživeli, če bi na njeno mesto stopile velesile, kot sta denimo Rusija in Kitajska, katerih vrednote so diametralno nasprotne tistim, za katere se zavzemamo in jih uživamo zdaj. Ko bi se lahko, denimo zaradi naše prisotnosti na demonstracijah, čez noč znašli v zaporu. Brez kakršnekoli oprijemljive obtožbe.

Tudi zato se moramo bati tega, da bi Amerika izgubila svojo vodilno vlogo v svetu. In upati na to, da bo po novembrskih volitvah Bela hiša dobila novega stanovalca.

[1] Paris Agreement under the United Nations Framework Convention on Climate Change; L’Accord de Paris


 

Kaj pa vi menite?

 

Menite, da so ZDA že dosegle svoj vrhunec? Je predsednik Trump dokončno obrnil krivuljo ameriške svetovne nadvlade navzdol? 

Menite, da svet še vedno potrebuje ZDA kot nekakšnega svetovnega policaja? Kakšni so vaši argumenti pro in contra glede življenja v ZDA?

Bi se bili pripravljeni odpovedati zahodnjaškim vrednotam, ki jih živite zdaj? Vas kakšna stvar v ZDA morda še posebej moti?   


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis