Ameriške volitve kot upanje za ves svet

Ameriške volitve kot upanje za ves svet

Čez en teden bo znano, ali bo Joseph Biden postal 46. ameriški predsednik, ali pa bo Donald Trump še naslednja štiri leta vodil Belo hišo. Skoraj vse relevantne javnomnenjske ankete dajejo občutno prednost demokratskemu predsedniškemu kandidatu. Britanski Economist je denimo izračunal, da ima Biden kar 99% možnosti, da bo prejel več glasov od Trumpa, ter kar 96% odstotkov možnosti, da bo osvojil največ elektorskih glasov. Tako rekoč vse najbolj relevantne javnomnenjske ankete dajejo prednost nekdanjemu ameriškemu podpredsedniku[1]. A iz izkušenj vemo, da se lahko te tudi zmotijo. Svež primer so volitve iz leta 2016, ko je Hillary Clinton prav tako vodila skoraj po vseh javnomnenjskih kazalcih, a je predsednik vseeno postal Donald Trump.

 

Bo tokrat vendarle drugače?

A letošnje volitve so vseeno zgodba zase. Dogajajo se namreč v času »kuge XXI. stoletja«, globalne pandemije bolezni COVID-19, ki je temeljito premešala tudi politične karte. Številni strokovnjaki so si edini, da so tokratne ameriške volitve ene izmed najpomembnejših v zgodovini. Dokaz za to je masovna predčasna volilna udeležba. Ameriška družba je polarizirana, kot ni bila še nikoli, masovno predčasno odhajanje na volišča pa nujno še ne pomeni dobre novice za Bidna, a zdi se, da bo moral sedanji predsednik vendarle plačati ceno za svoje slabo obvladovanje epidemije v ZDA.

 

Trumpovi dosežki

Glede Trumpovega predsedovanja moramo biti pošteni. Sedanji ameriški predsednik je do pojava epidemije solidno obvladoval ameriško gospodarstvo, ameriški GDP je dosegal solidno rast, brezposelnost je padala, povečevale so se tudi tuje investicije. Precej bolj deljena so mnenja glede Trumpovih zunanjepolitičnih dosežkov, a ti v ameriški zgodovini nikoli niso odločilno vplivali na ameriško volilno telo. Če kaj, bo predsednika »pokopala« epidemija COVID-19. Pa tudi rasni nemiri.

 

A zakaj so ameriške volitve upanje za ves svet?

Predsednik vlade Janez Janša je nedavno na Twitterju javno podprl sedanjega ameriškega predsednika, rekoč, da ZDA prav zdaj potrebujejo močnega voditelja. Njegova izjava je bila tako diplomatsko nespretna kot tudi politično močno vprašljiva. Diplomatsko nespretna zato, ker vsak prekaljeni politik ve, da se ni pametno javno opredeljevati glede tujih volitev, še posebej ne v primeru, če nasprotniku kaže bolje, kot pa tistemu, za katerega politik navija. Politično vprašljiva pa zato, ker si je demokratična in človekoljubna javnost tako rekoč enotna glede tega, da je sedanji ameriški predsednik razvrednotil ameriško predsedniško funkcijo, tako glede načina vladanja, političnega besednjaka, ekstremne konfliktnosti in še marsičesa drugega.

Tisti, ki je gledal dokumentarno oddajo o Josephu Bidenu pa po drugi strani ve, da je demokratski predsedniški kandidat daleč od »enega najšibkejših predsedniških kandidatov v ameriški zgodovini«, kot se je o njemu nespametno izrazil premier. Gre za človeka, ki je navkljub številnim osebnim tragedijam, ki jih je doživel, ostajal trden in pokončen, ob tem pa naredil še izjemno politično kariero.

Biden je izjemno vztrajen, delaven in trdoživ politik, ki ga krasi zelo močen značaj. Predvsem pa politik, ki svojih političnih točk ne pridobiva z žaljenjem in omalovaževanjem nasprotnikov, ampak s strokovnimi argumenti – ter predvsem s povezovanjem. To pa je v sedanjih razklanih ZDA izjemnega pomena. In ne samo v ZDA – povezovanje je v teh časih nujno za celoten svet.

In prav zato so letošnje ameriške volitve upanje za ves svet.         

———————————————————————–
[1] Denimo YouGov (Yahoo), CNBC, Morning Consult in Reutersov Ipsos: Vir: Economist: The Economist’s forecast of the US 2020 elections

 

Kaj pa vi menite?
  • Kdo menite, da bo postal naslednji ameriški predsednik? Menite, da so letošnje ameriške volitve prelomne? Zakaj?
  • Kakšen bi moral biti po vašem mnenju voditelj najmočnejše države na svetu?
  • Kako bi izvolitev Josepha Bidna vplivala na mednarodne odnose? Kako pa na obvladovanje pandemije COVID-19? Kako pa bo vplivala na splošno družbeno in politično klimo v svetu?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ameriške predsedniške volitve

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis