Digitalna transformacija in koristi SAP sistema - MLC

Digitalna transformacija in koristi SAP sistema

Vse več podjetij se zaveda pomembnosti digitalizacije in avtomatizacije poslovnih procesov za doseganje konkurenčne prednosti in izboljšanje učinkovitosti.

SAP program igra ključno vlogo pri digitalni transformaciji, saj omogoča podjetjem integracijo in optimizacijo njihovih poslovnih procesov. S pomočjo SAP programa lahko podjetja digitalizirajo svoje finance, prodajo, nabavo, proizvodnjo, skladiščenje, logistiko in druge funkcije. To omogoča boljši nadzor, sledljivost in avtomatizacijo poslovnih procesov, kar vodi v večjo učinkovitost in zmanjšanje napak.

Poleg tega SAP program omogoča tudi vpogled v realno časovne podatke, kar podjetjem omogoča boljše sprejemanje informiranih odločitev. S pomočjo naprednih analitičnih funkcij lahko podjetja analizirajo podatke in odkrivajo trende ter priložnosti za izboljšanje poslovanja. To je še posebej pomembno v današnjem hitro spreminjajočem se poslovnem okolju, kjer se podjetja morajo hitro prilagajati spremembam in izkoristiti nove priložnosti.

SAP program tudi omogoča podjetjem povezovanje s svojimi partnerji in strankami preko digitalnih platform. To omogoča boljše sodelovanje, izmenjavo informacij in optimizacijo dobavne verige. Podjetja lahko s pomočjo SAP programa vzpostavijo boljše odnose s strankami, sledijo njihovim potrebam in zagotavljajo boljšo storitev. (SAP news, 2019)

V zadnjem času pa je veliko govora tudi o uporabi umetne inteligence in strojnega učenja v SAP programu. Podjetja lahko s pomočjo teh tehnologij avtomatizirajo več nalog in procesov, kar povečuje učinkovitost in zmanjšuje potrebo po ročnem delu. Na primer, SAP program omogoča uporabo chatbotov za avtomatizirano komunikacijo s strankami ali uporabo naprednih algoritmov za napovedovanje povpraševanja ali optimizacijo proizvodnih procesov.

Vse te teme kažejo, da je SAP program pomembno orodje za podjetja, ki želijo doseči digitalno transformacijo in izkoristiti prednosti digitalnega poslovanja. Z integracijo, analitičnimi funkcijami, povezovanjem s partnerji in uporabo umetne inteligence je SAP program ključen za optimizacijo poslovnih procesov in doseganje konkurenčne prednosti v sodobnem poslovnem okolju. (SAP news, 2019)

Pravzaprav je dilema, s katero se sooča preveč podjetij v spreminjajočem se poslovnem okolju, ali nadaljevati z uporabo obstoječega proizvodno usmerjenega informacijskega sistema ali preiti na celovit poslovni informacijski sistem, kot je SAP. Razmislek številnih vodstev podjetij je, ali naj počakajo na nov sistem ali pa se za nov sistem odločijo zaradi spremembe poslovnega okolja.  (Vozel A., 2021)

 

Kdaj podjetje ne bo več potrebovalo informacijskega sistema, osredotočenega le na eno poslovno funkcijo?

 

Podjetja s takimi sistemi, namenjenimi proizvodnji, naletijo na omejitve, ko vodstvo potrebuje podatke za podporo integriranim operacijam. Pomembne niso samo proizvodnja, ampak tudi druge poslovne funkcije, kot so nabava, prodaja, kontroling, računovodstvo, kadri, kakovost, skladiščenje, materialni management… prej ali slej se bo to zgodilo, ko bodo podjetja te poslovne funkcije začela podpirati z drugimi informacijskimi sistemi. Obstaja nezdružljivost med sistemi ali slaba povezava med sistemi. Pomembno vprašanje je tudi sposobnost sistemskih ponudnikov, da svoje rešitve hitro prilagodijo tržnim spremembam, ki se jim morajo prilagajati podjetja. Ali lahko ponudnik posreduje te informacije podjetju v realnem času? (A, 2021)

 

Bi tudi vi v svoje podjetje vpeljali SAP program, ter se seznanili z delovanjem programa? Bi mogoče prejeli tudi certifikat s katerim bi dokazovali svoje spretnosti? Vljudno vas vabimo, da si preberete več o SAP Akademiji, ki se izvaja na MLC Ljubljana, na povezavi https://www.mlcljubljana.com/sap-izobrazevanje/.

 

Viri:

(1) Vozel. A. ”Kdaj sistem sap prinaša koristi podjetju?” : kategorija SAP rešitve; info portal Avtenta; objavljeno (April 2021), dostopno na: https://www.avtenta.si/sl/info-portal/clanek/kdaj-sistem-sap-prinasa-koristi-podjetju

(2) Global Organizations Select SAP SuccessFactors Solutions to Maintain Competitive Advantage in Challenge to Attract Talent, SAP News, 2019, dostopno na:

 

Kaj pa vi menite?

 

  1. Kako uskladiti proizvodnjo in prodajo, ko pride pomemben kupec in je treba prestaviti rok izdelave?
  2. Ali veste, kateri izdelki so dobičkonosni, kateri ne in katere bi bilo morda smiselno izdelovati le s proizvodnimi stroji ali linijami?
  3. Ali lahko načrtujete vzdrževanje in veste, da stroj takrat ne bo na voljo za proizvodnjo?

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Man Hand Holding Virtual World With Internet Connection For Met

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis