Gost Alumni kluba MLC Ljubljana v marcu je bil predsednik Inštituta za ekonomsko demokracijo, dr. David Ellerman - MLC

Gost Alumni kluba MLC Ljubljana v marcu je bil predsednik Inštituta za ekonomsko demokracijo, dr. David Ellerman

 Na MLC Ljubljana smo v okviru gostujočega predavanja Alumni kluba MLC Ljubljana z naslovom »Kaj prinaša ESOP model solastništva zaposlenih slovenskim podjetnikom?«, ki sta ga izvedla dr. David Ellerman, predsednik Inštituta za ekonomsko demokracijo in ga. Eva Kraljič, vodja oddelka za komunikacijo pri navedenem inštitutu.

 ESOP je kratica, ki označuje model solastništva zaposlenih imenovan Employee Share Ownership Plan. ESOP omogoča odkup deleža podjetja s strani zaposlenih, brez da bi morali delavci investirati lastne prihranke – odkup se namreč financira s pričakovanimi dobički podjetja. Model ESOP je primarno namenjen reševanju problema lastniškega nasledstva. V primeru delnega odkupa (ko zaposleni postanejo manjšinski lastniki), pa lahko služi tudi kot orodje za povečanje motivacije in pripadnosti zaposlenih.

V sklopu predavanja je predsednik Inštituta za ekonomsko demokracijo dr. David Ellerman (predavanje je potekalo v angleškem jeziku) predstavil:

  • Dobre prakse lastništva zaposlenih v zahodni ekonomiji (Velika Britanija, ZDA, Kanada, EU) in priložnosti, ki jih le-te lahko prinesejo delodajalcem in delavcem.
  • Tehnično razlago ESOP modela, solastniškega modela prilagojenega evropskemu in slovenskemu pravnemu okolju
  • Delo inštituta in nujnost institucionalne podpore pri uvajanju modela v slovensko gospodarstvo (Eva Kraljič)

Inštitut za ekonomsko demokracijo (IED) je mednarodno priznana, strokovna organizacija, ki se ukvarja s prilagajanjem dobrih mednarodnih praks solastništva zaposlenih za slovensko gospodarsko okolje. V letu 2023 so aktivno sodelovali v delovnih skupinah MGTŠ, MSP in MMDSZ z namenom zagotavljanja strokovne podpore pri pripravi zakonske podlage za solastništvo zaposlenih v Sloveniji.

Predstavnikom Inštituta za ekonomsko demokracijo se še enkrat zahvaljujemo za obisk na MLC Ljubljana in predstavitev zanimive vsebine študentom in diplomantom naše fakultete in jim želimo veliko uspehov pri uresničevanju njihovega poslanstva.


Spl.

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis