Hudičevi advokati - MLC

Hudičevi advokati

Ste si morda kdaj ogledali kultni Hackfordov[1] film Hudičev advokat z nepozabnima Alom Pacinom in Keanujem Reeves-om? Če ne, vam to toplo priporočam. V filmu igra Pacino poosebljenega hudiča, direktorja ene izmed največjih in najvplivnejših odvetniških družb v New Yorku, Reeves pa mladega ambicioznega odvetnika Kevina Lomaxa, ki na sodišču ni še nikoli izgubil primera.

Ker ima Pacino izreden nos za talente, Lomaxa hitro opazi in mu ponudi izjemno dobro plačano službo v njegovi odvetniški firmi. Na začetku je Lomax impresioniran nad vsem: ne samo nad izjemno visoko plačo, ampak tudi na druge bonitete, ki jih je deležen (prestižno stanovanje na Manhattnu, prestižno vozilo, druženje z najvplivnejšimi newyorškimi funkcionarji in bogataši, dostop do elitnih spremljevalk…).

Navdušena je tudi njegova žena (igra jo Charlize Theron), a se začne kmalu dolgočasiti in postopoma zapade v stanje hude depresije. Pojavljati se ji začnejo blodnje in slabe slutnje, ki ji govorijo, da z izjemno prestižno odvetniško družbo, v kateri je zaposlen njen mož, ni vse v redu.

Težko dojame, da lahko odvetniki brez trohice slabe vesti branijo najhujše kriminalce – mednarodne teroriste, pedofile, morilce. Ipd. Stanje se ji slabša in pristane v umobolnici. Njen mega uspešni mož pa še vedno niza zmago za zmago v obrambi najhujših zločincev.

Kakšna je vloga odvetnikov v družbi?

Film sem gledal ko sem ravno dobro začel svojo pravniško kariero in na mene je naredil velik vtis. Kot študentje in kasneje kot mladi pravniki smo bili seveda deležni pričakovane propagande o vlogi odvetnikov v družbi. Ti morajo po zakonu narediti vse, da poskrbijo za zaščito pravnih interesov svojih klientov.

Ko stranka enkrat pooblasti odvetnika za to, da jo bo ta zastopal, denimo v civilnem ali v kazenskem postopku, je na dlani, kaj mora odvetnik od tistega trenutka naprej početi: pozabiti na morebitne moralne zadržke, ki jih ima, se dobro pripraviti na primer in narediti prav vse, kar je mogoče za obrambo svojega klienta.

In še nekaj so nas poučili: prav zato, ker država v kazenskem (ali upravnem) postopku razpolaga z enormno premočjo glede sredstev prisile, denarja, znanja, ipd., in, ker je odvetnik tako rekoč edini »prijatelj« svojega klienta v tem postopku, je seveda nujno, da se slednjemu zagotovijo prav vse procesne pravice, ki mu jih omogoča zakonodaja. Tudi, če gre za osumljenca, ki se mu očitajo najhujša kazniva dejanja, ni razlogov za to, da bi njegovega zagovornika označili za hudičevega odvetnika, češ, da brani samega hudiča.

Sliši se odlično, logično in prepričljivo in kot pravnik nimam na te argumente niti ene same, samcate pripombe.

A vendarle nismo samo pravniki…

Imam pa jo kot človek.

Naj se povrnem k filmu Hudičev advokat. V enem izmed prizorov se Kevin Lomax moralno zlomi. Premaga ga lastna vest. Medtem, ko brani nekega pedofila, med samim postopkom ugotovi, da je pedofil v resnici naredil tisto, kar se mu očita in klient se mu v trenutku zagnusi. Sodniku sporoči, da konkretne stranke ne more več braniti. Sodnik težko verjame svojim očem in Lomax v hipu postane velika zvezda: oblegati ga začnejo novinarji, ki hočejo napisati kar se le da bombastično zgodbo o tem, da se je odvetnik srečal s svojo lastno vestjo. Z lastno moralno hrbtenico. In kako presenetljivo je to…

Zanimivo, kajne? Hudičev odvetnik je postal atrakcija prav zato, ker se je odločil, da je njegova morala, človečnost, čista vest, nad tistim, kar bi moral kot odvetnik početi. Film se konča z »epskim« dvobojem med hudičem (Pacinom) in njegovim odvetnikom Lomaxom, v katerem zmaga slednji.

Dobro premaga zlo…

—————————————————————————-
[1] Taylor Hackford, z Oskarjem nagrajeni hollywoodski režiser

 

Kaj pa vi menite?
  • Kaj pa vi mislite o tem? Kakšna je vloga odvetnikov v družbi?
  • Je to res le zagotovitev vseh pravic svojim klientom, ali gre tu še za nekaj več?
  • Ali to, da nekdo postane odvetnik pomeni, da mora pozabiti na vsa moralna načela, o katerih so ga učili doma ali v šoli – vsaj v sodnem postopku, če že ne drugače?
  • Menite, da je prav, da se odvetnik, ko ugotovi, da je njegov klient res storil nekaj groznega, premisli in ga sredi postopka neha zastopati?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis