in vendar se premika

IN VENDAR SE PREMIKA…

Ne bi želel izgubljati besed o tem, od kako težkega in prelomnega leta se poslavljamo, saj je to kristalno jasno vsakemu razumnemu prebivalcu našega planeta. Zato le nekaj osnovnih podatkov: 1,6 milijonov ljudi je umrlo zaradi pandemije, uradno okuženih je bilo 70 milijonov, po neuradnih podatkih pa kar pol milijarde Zemljanov. Svetovna gospodarska proizvodnja je za najmanj 7% nižja, kot bi bila sicer, kar predstavlja najhujši padec po drugi svetovni vojni[1], stopnja brezposelnosti je v številnih državah po svetu dosegla rekordne ravni (samo v aprilu je bila denimo stopnja brezposelnosti v ZDA skoraj 15%), zdravstveni sistemi v številnih državah so (bili) tik pred kolapsom, nekatere gospodarske panoge, kot so turizem, transport, proizvodnja motornih vozil, ipd., se bodo pobirale še desetletja  – vse to je imelo in ima še multiplikativne učinke tudi na družine, odnose, psihično zdravje številnih posameznikov…

 

E pur si muove…( in vendar se premika)

A ljudje smo trdožive kreature. Civilizacije niso pokončale niti najhujše naravne katastrofe, niti neskončne vojne, niti pretekle pandemije. Ko bomo čez nekaj let gledali nazaj na zloglasno leto 2020, se ne bomo spominjali le neskončnih »lockdownov«, že kar tragikomičnih odpiranj in zapiranj trgovin z oblekami, avtopralnic in frizerskih salonov, »marsovskega« druženja z maskami, prisiljene abstinence glede fizičnih stikov, ampak predvsem lepih stvari, ki so se nam dogajale v tem kriznem obdobju. Ugotovili bomo, da smo, navkljub temu, da se nam je včasih zazdelo, da se je planet Zemlja ustavil, da le še čakamo na končni udarec pandemične apokalipse, globoko v sebi vedeli, da temu vendarle ni tako. Da smo ves čas vedeli, da bomo slej ko prej izplezali iz te luknje. Da se vendar premika…na boljše.

 

Dobre stvari, ki jih je prinesla pandemija

Čeprav iz medijev večinoma poslušamo le o slabih stvareh in o žalostnih zgodbah, povezanih s pandemijo, pa je to le motna slika dejanskega stanja. V resnici je pandemija prinesla precej dobrih stvari, tako na področju tehnologije, gospodarstva, kot tudi na področju zdravstva in farmacije, političnega upravljanja in psihologije. Nekatere gospodarske panoge so v tem obdobju dobesedno eksplodirale. Spletna trgovina je že ena izmed takih, prav tako storitve video konferenc (Zoom, denimo), ali pa gostinstvo »na daljavo«.

Precedenčna ekspeditivnost farmacevtskih podjetij pri izdelovanju cepiv proti virusu SARS CoV-2 ni nakazala le odrešitve od pandemične more, ampak bo v prihodnosti služila kot model pri izdelovanju novih cepiv in pri preprečevanju novih bolezni. Intervencionistična praksa državnih oblasti pri reševanju ekonomske krize zaprtih podjetij v obliki finančne pomoči bo lahko služila kot model uravnoteženja ekonomskih kriz tudi v bodoče. Velik korak naprej sta naredili tudi psihološka in terapevtska znanost, saj sta morala iznajti nove, učinkovitejše metode strokovne pomoči zaradi pandemije prizadetim posameznikom.

 

Vrednote, ki zares štejejo

Naj si to priznamo ali ne, ampak pandemija je prinesla tudi nekaj nujnih spoznanj. Spoznali smo, da ekscesno potrošništvo in pohlep ne vodita nikamor in, da nas ne osrečujeta. Spoznali smo, da smo ljudje še kako socialna bitja in, da smo v resnici zelo povezani med seboj, pa četudi so nas hoteli neo-liberalistični sociopatski guruji prepričati o nasprotnem. Spoznali smo, da je tisto, kar najbolj šteje čas – kvalitetno preživljanje časa, ter odnosi – pristni, nezlagani, dobronamerni odnosi. Spoznali smo, da lahko težke čase premagamo le skupaj, s skupnimi močmi.

In spoznali smo, da za dežjem, pa če je ta še tako silen, neustavljiv in dolgotrajen, vedno posije – sonce.

Želim vam zdravo, srečno in uspehov polno leto 2021, katerega slogan naj bo »The only way is up!«  (edina pot je navzgor!)

 


[1] Glej The Economist: The plague Year, December 19 – January 1, 2021

 


Kaj pa vi menite?

Kako preživljate obdobje pandemije? Je ta kaj vplivala na vaš ekonomski položaj? Ste v njej morda celo zaslutili kakšno novo poslovno priložnost?

Ste imeli v tem času več časa za družino, prijatelje, znance? Ste morda v tem obdobju še poglobili svoje socialne stike?

Ste v tem obdobju kaj zamislili glede vrednot, ki zares štejejo?  


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis