Izzivi reševanja konfliktov in nove pravne podlage varstva osebnih podatkov v srednjih šolah - MLC

Izzivi reševanja konfliktov in nove pravne podlage varstva osebnih podatkov v srednjih šolah

22. februarja 2023 smo na MLC Ljubljana gostili ravnatelje in svetovalne delavce srednjih šol na prvem tovrstnem seminarju z naslovom Izzivi reševanja konfliktov in nove pravne podlage varstva osebnih podatkov v srednjih šolah.

Izobraževanje je bilo namenjeno vodstvu šol in odgovornim osebam v svetovalnih službah srednješolskih institucij in njihovim sodelavcem, ki se ukvarjajo s svetovanjem in nudenjem pomoči dijakom v okviru njihovega šolanja in pri izbiri študija, pri tem pa se soočajo s številnimi izzivi reševanja konfliktov, obenem pa morajo poskrbeti za pravilno ravnanje in varovanje osebnih podatkov dijakov.

Kolegica, doc. dr. Danijela Brečko, predavateljica z dolgoletnimi izkušnjami s področja moderiranja skupinskih procesov komunikacije, nam je skozi predavanje in delavnico predstavila prvo vsebino tokratnega seminarja z naslovom S pravo mero asertivnosti do dialoškega reševanja konfliktov.  Spoznali smo vrste konfliktov v vzgojno – izobraževalnih zavodih, različne stile ravnanja znotraj konfliktne situacije, predvsem pa se naučili, da imajo konflikti tudi pomembne prednosti, kot npr. izpostavitev problema, kar zahteva ukvarjanje in reševanje le-tega, vidik konflikta kot priložnosti za boljšo rešitev in kakovost, ki pomembno vpliva na izboljšanje odnosov in nenazadnje priložnost za osebno rast posameznika. Pomembno je izraziti svoje občutke, saj se s tem svojemu sogovorniku lažje približamo – z jasno komunikacijo, pa bomo zagotovo tudi bolj uspešni pri reševanju situacije.

Brečko Konflikti

Sledila je zelo aktualna vsebina z naslovom Nove pravne podlage za varstvo osebnih podatkov za svetovalne službe v srednjih šolah z pred. mag. Lariso Istenič, pravnico in strokovnjakinjo s področja varstva osebnih podatkov, ki se s tem ukvarja tudi v praksi. ZVOP – 2 velja za obdelavo osebnih podatkov, ki se izvaja v okviru javnega sektorja Republike Slovenije in za zasebni sektor, kadar gre za obdelavo osebnih podatkov, ki se izvaja v okviru dejavnosti ustanovitve upravljavca ali obdelovalca, registrirane v Republiki Sloveniji, čeprav obdelava osebnih podatkov ne poteka v Republiki Sloveniji. Ogledali smo si temeljna načela varstva osebnih podatkov, spoznali poglavitne pojme in pravice posameznika znotraj navedenega zakonodajnega okvira ter se seznanili z različnimi zahtevki in podrobneje z obsegom evidence dejavnosti obdelav osebnih podatkov. Na koncu je sledila razprava in moramo priznati, da so bile vsebine zanimive in so sprožale nova vprašanja, na katera pa bomo odgovore iskali na drugem seminarju za ravnatelje in svetovalne delavce, predvidoma že v jeseni.

Larisa Zvop N

Vabljeni, da se nam naslednjič pridružite tudi vi!

Coach Speaking Before Audience

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis