Jean Monnet Module (Erasmus +) - MLC

 

Logo

(Multi-modalna) pravna argumentacija v sporih glede blagovnih znamk

 

Jm Module 300x107

MLC je pridobila 3 letni evropski raziskovalni projekt z gornjim naslovom, ki se prične izvajati 1. 2. 2022 in traja do konca šolskega leta 2023/2024.

Vodja projekta:

prof. dr. Marko Novak (MLC)

Sodelujoči raziskovalci in predavatelji:

doc. dr. Lidija Breznik (MLC), izr. prof. dr. Rute Couto (Instituto Politécnico de Bragança, Portugalska), izr. prof. Susana Ferreira dos Santos (Instituto Politécnico de Bragança, Portugalska), prof. dr. Siniša Zarić (Univerza v Beogradu), prof. dr. Robert Walters (Victoria University, Melbourne), dr. Saša Sever (Sodišče EU)

Kratek opis projekta:

Glavni namen je spoznati pravno argumentacijo Splošnega sodišča EU na področju sporov glede blagovnih znamk EU, ko to odloča na podlagi tožb zoper odločbe EUIPO. Prvi del projektnih aktivnosti bodo raziskovalne narave. Pridobljeno znanje bo služilo sledenju več posameznim ciljem, kot je izboljšanje kakovosti vlog za zaščito blagovnih znamk na nacionalnem nivoju in nivoju EU, kot tudi izboljšanju njihovega managementa. Tem ciljem bomo sledili prek predavanj študentom managementa in prava kot tudi lokalnim poslovnežem, ki so prvenstveni koristniki tega projekta. Nadalje je cilj projekta pridobiti znanje s strani portugalskih izkušenj glede sporov glede blagovnih znamk, ki se rešujejo na nacionalnem nivoju, kot tudi, kako sledijo sodni praksi Splošnega sodišča EU na tem področju. Tudi srbska izkušnja s tega področja bo zanimiva s primerjalno-pravnega vidika. Vse te aktivnosti bodo vodile k pričakovanim rezultatom tega projekta, tj. oblikovanju profesionalnega okolja, ki bo prispevalo k manj tovrstnih sporov in njihovemu hitrejšemu reševanju v Sloveniji, kot tudi manj pritožbam in tožbam slovenskih strank zoper odločitve EUIPO. Gre pa še za dodatni cilj tega projekta glede na določbo Uredbe o blagovni znamki EU iz leta 2017. Ta določa, da »je blagovna znamka EU lahko sestavljena iz kakršnih koli znakov, zlasti besed, vključno z osebnimi imeni, ali iz slik, črk, števil, barv, oblike blaga ali embalaže blaga ali zvokov«. Ta multi-modalnost znakov, besednih in nebesednih, prinaša nove izzive na področju registracije blagovnih znamk oziroma potencialne spore na tem področju. Tako bo razumevanje ugotovitve teorije multi-modalne argumentacije lahko prispevalo k boljši registraciji ter zaščiti blagovnih znamk. Nenazadnje pa se bomo skupaj z avstralskim partnerjem ukvarjali tudi z vse pomembnejšim področjem blagovnih znamk in kibernetske varnosti. Glavni rezultati projekta bodo predstavljeni v obliki predavanj in delavnic (70 ur v tekočem letu), odprtega ali zaprtega tipa, ter člankov.

Predvidene teme predavanj in delavnic, ki se bodo skozi triletno obdobje nadgrajevale, so naslednje:

 • Blagovna znamka EU in EUIPO;
 • Slovenski sistem blagovne znamke ter prijava prek UIL ali EUIPO?;
 • Management blagovne znamke;
 • Spori glede blagovnih znamk na slovenskih sodiščih;
 • Sodna praksa Splošnega sodišča EU glede blagovnih znamk z analizo posameznih sodnih odločitev;
 • Nepoštena trgovinska praksa glede blagovnih znamk: pogled potrošnika;
 • Blagovne znamke in poslovni odnosi;
 • Sistem in varstvo blagovnih znamk v Srbiji ter vpliv prava blagovnih znamk EU;
 • Multi-modalna argumentacija in blagovne znamke;
 • Vložitev vloge za varstvo blagovne znamke na EUIPO; ter
 • Varstvo blagovne znamke in kibernetska varnost.

Predvidene teme člankov, katerih izdelava je predvidena in se bodo razvijali prek izvajanje projekta, so naslednje:

 • Kaj se lahko Slovenija nauči od aktualne prakse Splošnega sodišča EU glede blagovnih znamk (SLO);
 • Izzivi blagovne znamke EU za Slovenijo, Portugalsko in Srbijo (ANG);
 • Multi-modalna argumentacija in blagovne znamke (ANG);
 • Izzivi varstva blagovnih znamk za kibernetsko varnost (ANG).

Udeležba v projektu: študenti bodo sodelovali prek prijave v ustrezen izbirni predmet, za katerega bodo ob zahtevanem obisku prejeli kreditne točke. Na javne dogodke bomo vabili tudi podjetnike, poslovneže in drugo zainteresirano javnost ter Urad za intelektualno lastnino.

Kraj izvajanja: prostori MLC Ljubljana in spletna stran fakultete.

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis