Kako poslovati na Češkem? - MLC

Kako poslovati na Češkem?

Češka je država piva, visoko izobraženega prebivalstva in hokeja. Njene dežele so bile v srednjem veku ene najbogatejših v Evropi, vladarji so ustanovili vrsto mest, plemiči čudovite gradove. Glavno mesto Praga leži ob reki Vltavi in velja za eno najlepših evropskih mest. Sedanje ime izhaja iz endonima Čeh, izposojenega iz poljščine in po legendi njihovega voditelja Čeha, ki jih je pripeljal na Češko. Njena pestra zgodovina je pustila pomemben pečat v svetu. Karlovy Vary vsakoletno gostijo filmski festival in že od 16. stoletja dalje slovijo po zdravilnih vrelcih, tudi pivski kopeli. Čeprav je njihova hrana kalorična in nezdrava, Čehi uživajo življenje z zvrhano žlico »knedlikov« in veselja.

Tha Charles Bridge In Prague At Summer Day

Češka, prej znana kot Bohemija, je država v Srednji Evropi, brez izhoda na morje. Na jugu meji na Avstrijo, na zahodu na Nemčijo, na severovzhodu na Poljsko in na vzhodu na Slovaško. Država je nastala leta 1993, potem ko je Češkoslovaška razpadla na Češko in Slovaško. Razdeljena je na 14 regij, vključno s prestolnico Prago, ki je njeno glavno in največje mesto, z 1,3 milijona prebivalcev.

Ima zmerno podnebje, ki se nahaja v prehodnem pasu med oceanskim in celinskim podnebnim tipom, s toplimi poletji in hladnimi, oblačnimi in snežnimi zimami. Razlika v temperaturi med poletjem in zimo je posledica geografske lege, ki nima izhoda na morje. Višek padavin pade v poletnih mesecih. Zaradi taljenja snega spomladi se raven vode v rekah poviša, zato se pojavljajo občasne poplave. Povprečna temperatura v januarju je okrog -1, v juliju pa od 15 ° C do 30,5 ° C. Najbolj ustrezen čas za obisk je zgodnja jesen, poletje ter pozna pomlad.

 

Poleg češčine je uradni jezik tudi slovaščina

Njena skupna površina meri  78.871 km2 in ima 10,65 milijonov prebivalcev, večina je etnično in jezikovno gledano Čehov (95%). Druge etnične skupine vključujejo Nemce, Rome in Poljake. Po razdelitvi leta 1993 je nekaj Slovakov ostalo na Češkem in predstavljajo približno 3% sedanjega prebivalstva. Trenutno se 39,8% Čehov šteje za ateiste; 39,2% je rimokatolikov, 4,6% je protestantov, 1,9% v češki ustanovi Husitske reformistične cerkve, 1,6% v evangeličanski cerkvi češkega bratstva in 0,5% v šlezijski evangeličanski cerkvi, 3% je pripadnikov pravoslavne cerkve in 13,4% je neodločenih.

Uradni nacionalni jezike je češčina, ki je zahodnoslovanski jezik. Zaradi skupne zgodovine jo dobro razumejo tudi na Slovaškem. Tudi slovaški jezik je uradno priznan. Nemščina in angleščina sta najbolj uporabljena druga jezika, prvi med starejšo generacijo, slednji pa med mlajšimi. Znanje tujih jezikov ni samoumevno, v povprečju je na nekoliko nižji ravni kot v Sloveniji. Domačini denimo zelo redko govorijo francosko, italijansko in špansko. Valuta je češka krona (CZK), ki je 0,039 evra. Mednarodna oznaka je CZ/CZE. Himna se imenuje »Kde domov můj«, geslo pa »Resnica prevlada«, domena .cz,  klicna številka pa se glasi +420 , medtem, ko je številka za nujno pomoč 112. So v enakem srednje evropskem časovnem pasu kot Slovenija.

 

Poslovni bonton – strpnost, predvidljivost

Ko začnete s poslovanjem na Češkem, si je vredno zapomniti, da je poslovne odnose potrebno graditi počasitite, da vas Čehi samiredstavijo potencialnim poslovnim partnerjem, saj si tako lahko hitro zgradite mrežo poslovnih kontaktov. Češki poslovni partnerji vas morajo najprej spoznati, spoznati zgodovino vašega podjetja, in šele potem, če imajo glede vas dober občutek, se boste začeli resno pogovarjati o poslih in potencialnih naknadnih sestankih. Večina čeških poslovnežev ceni dvostranski in dolgoročen poslovni odnos, in ne marajo agresivnega prodajnega poslovanja ali neosebnega pristopa.t je lepa čednost

Na sestanke prihajajte točno, lahko tudi kakšno minuto prezgodaj. Priporočljivo je, da se začnete dogovarjati za sestanke nekaj tednov pred vašim prihodom, saj hitri, nenapovedani sestanki niso dobrodošli. Za poslovni obisk je primerna formalna obleka, večinoma temna. V navadi je, da se poslovni partnerji nagovarjajo s priimki, vsaj dokler ni vzpostavljeno bolj sproščeno okolje.

 

Malo manj nasmejani, a ne neprijazni

Poslovna kosila so na Češkem običajna, in redko trajajo manj kot dve uri. Tudi če kosite v dvoje, je v navadi da naročite več jedi (od predjedi do glavne jedi in posladka). Poslovni zajtrki niso v navadi. Osladnosti ne marajo, so precej konservativni.

Vljudnostno smehljanje ni značilno za Čehe, smejijo se, ko jih nekaj zabava oziroma so zadovoljni z rezultatom. Zaradi tega so Čehi velikokrat predstavljeni kot neprijazni, kar je na splošno napačna opazka. Čehi so formalni narod, in resno vedenje odraža njihovo spoštovanje do drugih ljudi in poslovnih partnerjev.

Pri sklepanju novih poslovnih partnerstev češki poslovneži (oz. osebe na odgovornih položajih) veljajo za dokaj konservativne. Če imajo za kakšen produkt/storitev že uveljavljenega poslovnega partnerja, bodo glede morebitne zamenjave relativno zadržani. Novostim in spremembam v utečenih oblikah poslovanja niso pretirano naklonjeni. Tudi če je novi proizvod boljši ali cenejši, to avtomatično ne pomeni sklenitve posla, potrebnega je še kar nekaj dodatnega prepričevanja.

 

Nekoč industrijska velesila

Češka ima bogato zgodovino, v določenem obdobju je bila tudi ena industrijsko najbolj razvitih držav v Evropi. Na to so Čehi še posebej ponosni, zaradi napak storjenih v preteklem režimu pa včasih tudi občutljivi, saj nimajo lepih spomninov na obdobje železne zavese”. Pri vzpostavljanju kontaktov in vodenju poslovnih pogovorov je to vredno imeti v mislih oz. temu izkazovati ustrezno spoštovanje.

 

Kaj pa vi menite?
  • Ste že obiskali Češko?
  • Ali veste, da je bila Češka nekoč evropska industrijska velesila?
  • Imate že kakšno poslovno izkušnjo s Čehi?
  • Ste seznanjeni s tem, da je Praga eno najlepših mest na svetu?
  • Ali veste, da je češko gospodarstvo eno izmed najuspešnejših, če imamo v mislih države nekdanjega vzhodnega bloka?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Two Young Businessman Having A Successful Meeting At Restaurant.

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis