Kako poslovati na Malti? - MLC

Kako poslovati na Malti?

Feničani so Malti rekli Maleth, kar je pomenilo nebesa. V bistvu se niso veliko motili. Malta je resnično zelo dober približek nebesom, saj ima izjemno veliko lepot. Gre za deželo mediteranskega temperamenta, ki slovi po arhitekturnih biserih in zgodovinskih krajih. Ta deželica je prava morska meka peščenih plaž in modrih jam in nekakšen mikrokozmos Sredozemlja, katere zelo poseben jezik je tudi uradni jezik Evropske Unije. Je država, v kateri boste našli raznoliko kulinariko in dogodivščine.

Malta se nahaja v osrčju Sredozemskega morja, na pol poti med celinsko Evropo in Severno Afriko. Njeno ozemlje sestavlja 20 otokov in čeri, ki ležijo 93 km južno od Sicilije v Italiji in 288 km severno od Libije v Severni Afriki. Lahko bi rekli, da leži na severnem robu afriške tektonske plošče, na samem stičišču z evropsko tektonsko ploščo. Stalno naseljena sta samo največja otoka in sicer Malta in Gozo oziroma Għawdex (67 km2 in približno 30.000 prebivalcev). Otok Comino (Kemmuna) je naseljen samo občasno, saj na njem živi le nekaj ljudi.

Malta je majhna otoška država, ki se nahaja neposredno sredi Sredozemskega morja in nima celinskih voda. To pomeni, da nima niti ene reke ali jezera (morda edino v deževnem obdobju, a te niso stalnica). Ima pa zato neverjetno veliko nizkih gričev, posejanih z množičnimi  polji in močno razčlenjenost, ogromno zalivov in skal. Relief otokov je povišan, kamnite apnenčaste kamnine povsod štrlijo na površje in v celoti tvorijo pokrajino otokov. Je otok visokih klifov, nenavadnih skalnih formacij, čudovite kristalne morske vode v zalivu Modre lagune ter majhnih, simpatičnih, tradicionalnih vasic, ki pričarajo brezčasnost. Malteška obala je razgibana in prepredena s številnimi zalivi in pečinami. Najvišja točka otočja je Ta’Dmejrek v bližini Dinglija z nadmorsko višino 253 m.

 

Rekorderka po številu sončnih dni

Njeno podnebje je subtropsko in mediteransko z milimi zimami in toplimi do vročimi poletji. Večina padavin pade pozimi, medtem ko so poletja pretežno suha. V najhladnejšem mesecu (januar) se temperatura zraka giblje podnevi od +12 do + 20C in ponoči od +7 do + 12C. V najtoplejšem mesecu (avgust) pa se giblje od +28 do + 34C podnevi in od  +19 do + 24C ponoči. Poleti je torej precej sončno, vroče in suho, pozimi pa precej blago, občasno dežuje in nikoli ni mraza in snega. Malta je pravi rekorder po številu sončnih dni na leto. Tu je skoraj vedno sončno.

Ima 5 regij, pri čemer ima vsaka izmed njih svoj regionalni odbor, ki je vmesna raven med lokalno upravo in nacionalno vlado. Regije so razdeljene na lokalne svete, od tega jih je trenutno 68 (54 na Malti in 14 na otoku Gozo). 16 “zaselkov”, ki so del večjih svetov ima svoj upravni odbor. Šest okrožij (pet na glavnem otoku) je pomembnih predvsem za statistične namene.

Lokalni sveti so odgovorni za splošno vzdrževanje kraja (vključno s popravili manj pomembnih cest), dodelitev lokalnih upraviteljev in zbiranje odpadkov. Opravljajo tudi splošne upravne naloge za centralno vlado, kot so zbiranje vladnih najemnin in skladov ter odgovarjanje na javne poizvedbe v zvezi z vlado.

Zelo gosto naseljen otok

Skupna površina Malte je le 316 km2,  a ima več kot 400.000 prebivalcev, kar pomeni, da je zelo gosto naseljena.  Ima dva uradna jezika: malteščino (govori jo 99% prebivalstva) in angleščino (govori jo 88% prebivalstva). Poleg njiju pa je med prebivalci slišati tudi italijanščino (64%) in francoščino (15%). Približno 98% prebivalstva Malte je katoličanov, ki pripadajo rimskokatoliški cerkvi. Na vsakič 1000 prebivalcev Malte je ena cerkev. Cerkev ima velik vpliv na vsakdanje življenje države, saj je na tem otočju leta 60 doživel brodolom sveti Pavel, ki je na otoke prinesel in razširil krščanstvo. Katoliška vera je zdaj uradna in najpogostejša vera na Malti. Tudi znameniti Suvereni malteški viteški red je imel od leta 1530 svoj sedež na Malti.

Glavno mesto republike je Valletta s približno 7.000 prebivalci. Je impresivno pristaniško mesto ali tako rekoč mesto – trdnjava, z bogato zgodovinsko dediščino, ozkimi sončnimi ulicami s svetlimi vrati in balkoni, okrašenimi z gredicami. Mesto je pod zaščito UNESCA in je dobesedno muzej na prostem. Njena površina znaša 50 hektarjev in vsebuje kar 320 kulturnih spomenikov in znamenitosti. Leta 2018 je prejela naziv Evropske prestolnice kulture.

Malta je republika, katere parlamentarni sistem in javna uprava sta natančno oblikovana po westminstrskem sistemu. Enodomni parlament sestavljata predsednik in predstavniški dom (malteško Kamra tad-Deputati), ki je izvoljen na splošnih neposrednih volitvah z enkratnim prenosljivim glasom vsakih pet let, razen če predsednik ne razpusti parlamenta prej po nasvetu predsednika vlade.

Kaj pa vi menite?
  • Ste že kdaj bili na Malti? Ali veste, da je njihov jezik posrečena mešanica arabščine, italijanščine in angleščine?
  • Ali veste, da je nacionalna jed Malte zajec?
  • Ste seznanjeni z dejstvom, da na Malti vozijo po levi?
  • Ali veste, da je Valletta najjužnejša prestolnica EU?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Businessman Talking To Mobile Outdoor

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis