Kako poslovati v Argentini? - MLC

Kako poslovati v Argentini?

Argentina ima mešan gospodarski sistem, ki vključuje različne zasebne svobode v kombinaciji s centraliziranim gospodarskim načrtovanjem in vladno ureditvijo. Argentina je članica skupnega trga t.i. Juga (Mercosur).

S skrbnim razvijanjem kmetijstva si je zagotovila ugledno mesto med izvozniškimi kmetijskimi državami sveta. V kmetijstvu ima nedvomne primerjalne prednosti, saj je država obdarjena z velikimi površinami visoko rodovitne zemlje. Med letoma 1860 in 1930 je izkoriščanje bogatih pamp močno spodbudilo gospodarsko rast.  Kot zanimivost: do leta 1913 je bila Argentina 10. najbogatejša država na svetu na prebivalca. Tedaj je bila bogatejša od Francije ali Nemčije, skoraj dvakrat uspešnejša od Španije, njen BDP na prebivalca pa je bil skoraj tako visok kot kanadski. Zlatemu začetku stoletja so sledila precej manj uspešna desetletja.

Dandanes Argentina velja le še za državo v razvoju. Je pa njeno gospodarstvo drugo največje nacionalno gospodarstvo v Južni Ameriki, takoj za Brazilijo.

Gospodarska aktivnost je v Argentini v kriznem letu 2020 zelo upadla. Inflacija je visoka, nacionalna valuta peso še naprej devalvira, štirje od 10 Argentincev pa živijo pod pragom revščine.Stopnja revščine v Argentini se je v drugi polovici leta 2020 povzpela na 42 odstotkov, saj je država zaradi pandemije koronavirusa utrpela hudo recesijo.

 

Pravnoorganizacijske oblike družb:

Argentina pozna štiri osnovne oblike gospodarskih družb in sicer so to 1.)Sociedad Anonima ali SAS, ustanovita jo lahko najmanj dva delničarja, upravlja pa jo upravni odbor, ki ga izvolijo delničarji družbe 2.) Sociedad Anonima Unipersonal ali SAU, ki jo ustanovi le en delničar. Tudi to obliko gospodarske družbe upravlja upravni odbor 3.) Sociedad por Accionaes Simplificada ali SAS – to lahko ustanovi eden ali več delničarjev. Upravlja jo upravni odbor.Ta oblika podjetja je tako z vidika ustanovitve kot tudi upravljanja bolj ekonomična in nasploh poenostavljena – v celoti se jo lahko ustanovi digitalno in 4.) Sociedad de Responsabilidad Limitada ali SRL – to družbo lahko ustanovita najmanj dva ustanovitelja in največ 50 ustanoviteljev.

 

Davki:

Argentinski davčni sistem je na splošno precej kompliciran. Stopnja DDV v Argentini znaša 21 odstotkov. Posebna visoka stopnja DDV-ja, 27 odstotna, velja za telekomunikacije, oskrbo s plinom, vodo in industrijske uporabnike energije. Znižana stopnja, 10,5 odstotka, velja za določene vrste blaga in storitev, kot so meso, sadje in zelenjava, kmetijske storitve, potniški promet, stanovanjska gradnja, nekatere zdravstvene storitve, knjige, časopisi in periodične publikacije.

Stopnja davka na distribuirani dobiček znaša med 25 in 35 odstotki.

Pravne osebe s sedežem v Argentini so zavezane davku na argentinski dohodek in dohodek iz tujih virov. Pravne osebe rezidentke lahko kot davčni dobropis uveljavljajo vse podobne davke, ki so dejansko plačani v tujini od dohodka iz tujih virov. Davčna stopnja se uporablja za neto dohodek, določen na svetovni ravni.

 

Zaposlovanje v Argentini:

Argentina ima tradicionalno vplivne sindikate in delavci ne smejo delati več kot osem ur na dan ali 48 ur na teden. Povprečni delovni teden znaša 45 ur, od tega pet ur v soboto. Nočno delo je opredeljeno kot delo med 21. uro. in 6. uro zjutraj, zaposleni, ki delajo ponoči, pa ne smejo delati več kot sedem ur v 24-urnem obdobju.

Z živahnimi mesti in nizkimi življenjskimi stroški je Argentina zaželen kraj za življenje in delo. Vendar pa je iskanje zaposlitve v Argentini lahko težavno, ker ima država strogo zaposlitveno zakonodajo, visoko brezposelnost in običajno daje prednost domačim delavcem.

Kot izseljenec v Argentini sicer ni težko najti zaposlitve, saj je država dom številnih domačih in mednarodnih podjetij, ki ponujajo zaposlitvene možnosti usposobljenim strokovnjakom z vsega sveta.

Med najbolj iskanimi delovnimi mesti so zdravniki, bančniki, odvetniki, univerzitetni profesorji, piloti in inženirji – geologi. Od kandidatov se pričakuje, da se bodo izkazali kot nekonfliktni a odločni, dobri pogajalci in vodje.

 

Kaj pa vi menite?
  • Ste že slišali, da argentinski poslovneži pričakujejo trden stisk roke, neposreden očesni stik in nasmeh dobrodošlice?
  • Ste seznanjeni z dejstvom, da v Argentini dajanje daril med poslovnimi partnerji ni običajno?
  • Ali morda veste, da se najboljši nočni klubi v Buenos Airesu odprejo šele ob poldvanajstih zvečer?
  • Ste seznanjeni z dejstvom, da je plačevanje davkov v Argentini izjemno kompliciran postopek, saj je treba davek v povprečju plačati kar devetkrat na leto?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Medium Shot Smiley Business Woman Argentina Business Web

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis