Kako poslovati v Čilu? - MLC

Kako poslovati v Čilu?

Čile je zanimiva država za poslovanje. Priložnosti je veliko, poleg tega imajo Čilenci od vseh prebivalcev Južne Amerike še najbolj podobno mentaliteto Evropejcem, seveda pa tudi v Čilu obstajajo določene posebnosti, ki jih ni malo in jih je zelo priporočljivo upoštevati.

Odločitve v Čilu so centralizirane in jih sprejemajo najvišji vodstveni delavci. Najbolje je, da torej najprej obiščete te najvišje vodstvene delavce in se z njimi dogovorite za posel. Glede na hierarhijo odločanja nadaljnje dogovarjanje s srednjimi vodstvenimi delavci ne bo več potrebno, razen za podrobnosti seveda.

Čilenci so sicer zelo topli ljudje in pričakujejo, da se bodo obiskovalci prav tako odzvali z ustrezno prijaznostjo. Sprva formalni, hitro razvijejo tesnejša prijateljstva. Morda boste ugotovili, da stojijo bližje in imajo manjši osebni prostor, kot ste ga vajeni.

Sprva vas bodo pozdravili s stiskom roke, ki ga spremlja ustrezen pozdrav glede na čas dneva. Običajno se uporabljajo “buenos días” (dobro jutro), “buenas tardes” (dober dan) ali “buenas noches” (dober večer).

Ko se spoznamo, so običajni pozdravi stisk roke, topel objem in en poljub na desno lice. Ko poslovni sestanki potekajo dobro, je običajno, da moški za slovo uporabijo en poljub na desno lice z ženskami.

Za sestanke je priporočljivo, da se dogovorite nekaj tednov pred prihodom v Čile. Prav tako ponovno potrdite ta srečanja malo prej.

 

Čilenci nas želijo naprej spoznati

Začetni sestanki so namenjeni vzpostavljanju odnosov, ne sprejemanju odločitev. Pristne namene lahko pokažete tako, da se trudite razumeti svoje čilske kolege, spremljajte njihov očesni stik in običajno dinamično in navdušeno razpravo. S seboj prinesite vse pomembne informacije za sprejemanje odločitev, da jih bodo lahko po sestanku pregledali.

Čeprav je točnost pomembna, bodite pripravljeni, da bodo Čilenci zamujali do 30 minut. Kakorkoli obrnemo, smo še vedno v Latinski Ameriki. Vizitke si izmenjajte na začetku vašega prvega srečanja. Vedno najprej pozdravite in se poslovite od najstarejše osebe. Čilenci ohlapno sledijo dnevnemu redu in lahko tudi skačejo iz ene teme na drugo.

 

Direktni pogajalci, ki ne marajo konflikta

Čilenci se pogajajo neposredno in resno. Pomaga, če ste neposredni, a ne prevladujoči, saj taktika trde prodaje in pritisk pri Čilencih ne delujeta. Bodite pripravljeni prilagoditi svoje želene rezultate. Čilenci cenijo kompromise, saj to dokazuje, da vam je pomembnen tudi odnos.

Ker se Čilenci raje izogibajo konfliktom, boste redko slišali neposreden “ne”. Če boste dobili občutek, da po prvem poslovnem sestanku vaš čilenski partner ni več tako navdušen za naslednji sestanek, je to morda lahko znak, da do posla ne bo prišlo.

Španščina je uradni jezik v Čilu, vendar se govorijo tudi številni avtohtoni jeziki, kot sta Mapudungun in Aymara. Medtem ko nekateri Čilenci govorijo angleško, večina srečanj poteka v španščini. Prinesite tržno gradivo in predstavitve, pripravljene v španščini, tudi če se boste s svojimi čilskimi partnerji pogovarjali v angleščini.

 

Poslovna kosila in večerje

Poslovna kosila in večerje so običajno dolgi in uradni dogodki, ki potekajo v restavracijah, hotelih ali zasebnih rezidencah. Obroki običajno trajajo nekaj ur. V Čilu ni deljenih računov in navada je, da plača gostitelj. V restavraciji prosite, naj vam prinesejo račun (‘cuenta’). Pričakuje se ustrezen bonton. Če niste prepričani o protokolu, opazujte in sledite tistim okoli sebe. Za sedeči obrok počakajte, da pokažejo na vaš sedež. Ženske se usedejo pred moškimi. Ko sedite, položite prtiček v naročje.

Gostitelj bo prvi nazdravil – običajno z besedo ‘Salud!’ Dvignite kozarec in poglejte osebo, ki ji nazdravljate. Začnite jesti, ko vas gostitelj povabi k temu. Vljudno je pojesti vse na krožniku.

 

Obleka

V Čilu so pravila oblačenja precej formalna. Na poslovnih srečanjih se nosi suknjič in kravata, ne glede na to, kako vroče je.  Je pa odsotnost kravate čedalje pogostejše, zlasti pri mlajših poslovnežih. Če vaš čilski poslovni partner sleče jakno, mu lahko sledite tudi vi. Ženske naj nosijo obleko. Gole noge so sprejemljive, pod pogojem, da ste profesionalno oblečeni.

 

Ali veste?
  • Ste že slišali, da spadajo Čilenci med tiste z navišjo stopnjo pismenosti na svetu (95% )?
  • Ali veste, da morate biti pazljivi na to, da v Čilu na nikogar ne kažete s prstom – to namreč Čilence užali.
  • Ste že slišali, da v Čilu do šefa redko pridete, če prej ne vzpostavite ustrezne komunikacije z njegovo tajnico? Dober odnos s tajnico je torej zelo pomemben.
  • Morda veste, da prekinjanje sogovornika v Čilu ne velja za nesramno, ampak se s tem pokaže interes in navdušenje za debato?

Kako Poslovati V Čilu

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis