Kako poslovati v Grčiji? - MLC

Kako poslovati v Grčiji?

Običajno Slovenci ob Grčiji pomislimo na počitnice. Na letovanje na enem izmed njihovih neštetih mediteranskih otokov, ali pa na raziskovanje mogočne atenske Akropole. A bi bili presenečeni kaj vse še ponuja te starodavna dežela, zibelka evropske civilizacije.

Beautiful Shot Of The Monumental Filopappou Hill In Athens, Greece At Daytime
Vir: Freepik.com

Zaradi naravnih danosti, predvsem mediteranske klime in prislovične prijaznosti in sproščenosti Grkov pa marsikoga mika tudi, da bi v Grčiji vzpostavil poslovne stike, ali pa tja celo preselil svoje podjetje. Drži sicer, da ta balkanska država še vedno čuti posledice hude dolžniške krize iz sredine prejšnjega desetletja, kar pa še ne pomeni, da določeni segmenti, v prvi vrsti ladjarstvo, turizem in vinogradništvo ne ponujajo priložnosti.

 

Geografske značilnosti Grčije

Grčija je sredozemska država v jugovzhodni Evropi, na konici Balkanskega polotoka. Na kopnem meji na severozahodu na Albanijo, na severu na Republiko Severno Makedonijo in Bolgarijo ter na severovzhodu na Turčijo. Na vzhodu jo zamejuje Egejsko morje, na zahodu Jonsko morje ter na jugu Sredozemsko morje. Ima najdaljšo obalo v Sredozemlju in sicer 13.676 kilometrov in enajsto najdaljšo obalo na svetu[1] z veliko otokov, od katerih je 227 naseljenih.

Grčija ponuja raznolikost tudi v sami geografski strukturi, saj ima tako obalo, otoke, vinorodna področja, gorska območja in gozdove. Reliefno jo lahko razdelimo na tri dele. Prvi je hribovit in gorat del na jugu Balkanskega polotoka, drugi je Peloponez, ki ga Korintski prekop loči od celine, tretjega pa predstavljajo grški otoki. Delimo jih na Jonske na zahodu, Egejske na vzhodu, ter na Kreto na jugu.

Dežela ni velika, saj njena skupna površina meri  131.957 km2, kar je približno 6-7 krat več kot Slovenija in ni posebej gosto naseljena, saj ima zgolj 10,4 milijonov prebivalcev (od tega jih slaba tretjina živi v Atenah), a je vsekakor ena najbolj razgibanih na svetu. 94% prebivalcev Grčije je Grkov, 4 % Albancev in 2 % drugih, od tega jih je 81 -90 % pravoslavne vere, 2 % muslimanov in  4-15 % ateistov.

Glavno in največje mesto so Atene  ki ležijo na polotoku Atika na jugovzhodnem delu celinske Grčije. To je toplo, prijazno mediteransko mesto, s približno 3 milijoni prebivalcev, kjer je vsak kamen na naši poti del grške zgodovine. Atene so veliko mesto in v njem so se nekatera območja spremenila v popolni geto. Ta svetovljanska metropola je danes središče gospodarskega, finančnega, industrijskega, političnega in kulturnega življenja ter hram demokracije. Leta 2012 so zasedale 39. mesto po kriteriju kupne moči svojih prebivalcev in po raziskavi UBS in 77. mesto po kriteriju najdražjih mest na svetu. Kupna moč atenskega prebivalstva pa se je od velike dolžnike krize leta 2014 precej poslabšala.

 

Poslovni bonton

Poslovni bonton v Grčiji je precej podoben nekaterim drugim mediteranskim državam. Na kratko in nekoliko šaljivo bi ga lahko opisali s krilatico »Družina in prijatelji kot sodelavci, nepotizem je pozitivizem«.

Grki najraje poslujejo s tistimi, ki jih dobro poznajo in jim zaupajo. Ker so vpleteni v mrežo družine in prijateljev, jih dokaj pogosto pozovejo na pomoč v poslovnih zadevah, saj so prepričani v njihovo zanesljivost. Nepotizma nimajo za negativnega, zato je zaposlovanje sorodnikov v družinskem podjetju zelo pogosto.

Grki se želijo srečati z vami na sestanku, želijo vas spoznati osebno in ne prek telefona ali elektronske pošte, saj menijo, da je to preveč brezosebno.

Za razvoj dolgoročnih odnosov boste morali vložiti veliko truda, morda boste morali iti na daljša kosila, večerje in družabne izlete. Nikoli jih ne zavrnite. Grki ne marajo ljudi, ki so preveč zahtevni ali nedružabni. Če se je vaš grški poslovni kolega nenadoma zresnil in odmaknil, ste morda izrekli ali naredili kaj takega, kar ga je spravilo v slabo voljo.
Poslovne sestanke napovejte vnaprej. Napovedati jih morate 1 do 2 tedna vnaprej, nato pa še potrditi en dan vnaprej po telefonu. Mnogi poslovneži gredo med 13. in 15. uro na kosilo, za tisti čas torej ne predlagajte sestankov.

 

Pogajanja:

Uspešnost pogajanj je odvisna od vaše sposobnosti vzpostavljanja osebnih prijateljskih odnosov z grškim sogovornikom. Grki spoštujejo starost in položaj. Za posle se dogovarjajo počasi, zato je priporočljiva potrpežljivost. Ne izgubite nadzora nad situacijo. Odločitev je v rokah ljudi, ki so na vrhu podjetja. Pogodbe so običajno napisane zelo enostavno, kar je odraz dolgoročnega osebnega odnosa med vami in grškim poslovnežem.

Grki ocenijo vljudnost posameznika skozi vedenje in ne skozi besede. Uporabljajte veliko govora z rokami, naučite se posameznik grških fraz, saj to izjemno cenijo. Grki menijo, da mora tujec narediti prvo potezo.

Grki ne živijo za delo, temveč delajo za življenje. Slovijo kot narod z zelo dobrim sorazmerjem  med delom in prostim časom. Vedno si vzamejo čas za opoldanski počitek, zato to ne jemljite kot znak lenobe ali nevljudnosti.

———————————————–
[1] V zvezi s tem glej https://en.wikipedia.org/wiki/Greece#Geography

Kaj pa vi menite?
  • Ste že imeli kakšne poslovne izkušnje z Grki?
  • Ali veste, da v Grčiji do posla vodi predvsem veliko druženja, klepetanja in potrpežljivosti?
  • Kakšno je vaše mnenje glede grškega odnosa do dela?
  • Kdo v Grčiji sprejema najpomembnejše poslovne odločitve?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Group Of Businesspeople Having A Discussion Near Staircase In Office

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis