Kako poslovati v Maroku? (PRVIČ) - MLC

Kako poslovati v Maroku? (PRVIČ)

V naslednjih dveh blogih bom predstavil eno izmed najatraktivnejših držav na svetu, tako po kriteriju naravnih lepot in magičnih starodavnih mest, kot tudi po kriteriju kulture in arhitekture. Ker gre za eno izmed tistih muslimanskih držav, ki ima zelo dobre odnose z zahodnim svetom in s tem tudi s Slovenijo, obenem predstavlja državo z veliko poslovnimi priložnosti tudi za slovenska podjetja.

Maroko predstavlja vrtiljak kontrastov med modernim svetom in starodavno tradicijo. Visoki Atlas, puščavske sipine, krotilci kač, mošeje, palače in navsezadnje tisti del sveta, kjer lahko čisto vsak postane pravljični junak slikovite pokrajine iz nam vsem poznanih pripovedk 1001 noči.

Maroko je obmorska severnoafriška država, ki leži v zahodnem delu Magreba. Ima obalo tako na severnem Atlantiku, kot tudi na Sredozemskem morju. Na severu meji na Sredozemsko morje in na Gibraltarsko ožino, na zahodu na Atlantski ocean. Na vzhodnem delu se dotika Alžirije, ter na jugozahodnem delu na Zahodno Saharo, katere del sta okupirala skupaj z Mavretanijo, tako da ima prek zasedbenega območja dostop tudi do Mavretanije.

Čeprav je ena izmed držav Magreba v severni Afriki, ki jo od Evrope loči le Gibraltarski preliv, torej nekaj več kot deset kilometrov, pa v bistvu omenjeni preliv ne pomeni le ločnice med Evropo in Afriko, ampak tudi ločnico med dvema zelo različnima kulturama.

 

Izjemna raznolikost

Maroko sestavlja 16 administrativnih regij, razdeljen pa je na naslednje enote 1.) Mediteranski Maroko, ta vključuje veliko malih in srednje velikih mest, ter španski enklavi Ceuta in Melilla. 2.)Severna obala Atlantika – Severni del Maroka je dom prestolnice Rabat in drugega največjega mesta Casablance, ter mest ob peščenih obalah. 3.) Južna obala Atlantika, ta je bolj umirjena ter vredna ogleda obmorskih mest, kot sta Essaouira in Agadir. 4.) Visokogorski Atlas, ki pokriva visokogorstva Atlasa in v dolini ležeči čarobni Marakeš. 5.) Srednji Atlas – pokriva osrednji del Maroka s starodavnimi mesti, kot sta Fez in Meknes. 6.) Maroška Sahara – večina Maroške Sahare meji na Alžirijo. Za ogled sipin Sahare boste iz Feza ali Meknesa potrebovali dober dan, predvsem zaradi bolj slabo vzdrževanih cest, ki vodijo čez Atlas in 7.)Anti Atlas: ta se razprostira od Tarouddanta, pa vse do zahodnega dela meje s Saharo.

 

Mediteranska, puščavska, surfaška in celo smučarska meka

Maroko ima zelo raznoliko klimo. Podnebje je večinoma mediteransko in puščavsko. Tekom poletja je po celotni državi suho, toplo in vroče vreme, pozimi pa pride do večjih razlik. Poletne temperature lahko v južnih in vzhodnih delih puščave dosežejo 50 °C, medtem ko lahko pozimi pride celo do zmrzali. Večina preostalih delov države v poletju doseže temperature med 30 °C in 35 °C, z izjemo Atlaškega gorovja. Tu so noči razmeroma hladne, hladni pa so lahko tudi sončni dnevi. Pozimi so gorovja zasnežena, od meseca decembra do marca pa je mogoče tudi smučati na smučarskih središčih. Obalni predeli so poleti topli in suhi, pozimi pa mili in vlažni, še posebej ob Atlantiku. Južno od Essaouire, kjer so fantastični pogoji za surfanje, so zimske temperature zelo prijetne, med 16 °C in 24 °C, tako da lahko Maroko obiščete tudi pozimi.

Maroko je tudi država z bogato islamsko zgodovino, zato je islam uradna religija in velika večina njegovih prebivalcev (98,7%) je  muslimanov,  1,1% je kristjanov in  0,2% judov.

Uradni jezik je arabščina, govori jo približno tri četrtine populacije. So pa pogosto v uporabi še berberska narečja (predvsem na podeželju), francoščina (pogosto v poslovnem, političnem in diplomatskem okolju), ter španščina. Precej redkeje angleščina. Valuta je maroški dirham. Po srednje evropskem časovnem pasu so v poletnem časovnem pasu 1 uro pred Slovenijo, medtem ko so v zimskem časovnem pasu v enakem časovnem pasu kot Slovenija.

 

Glavno mesto je Rabat

Glavno mesto ob izlivu reke Bou Regreg v Atlantik, je Rabat. Na nasprotnem bregu stoji mesto Salé, skupaj in še z nekaj manjšimi naselji v okolici tvorita metropolitansko območje s preko 2 milijona prebivalci. Moderno in slikovito mesto, s 620.000 prebivalci, se ponaša z obdanim obzidjem Kasbah des Oudaias s Trdnjavsko mošejo in palačo sultana Moulay Ismaila. Prestolnica je lepo urejena, ulice so široke, čiste in opremljene z javno razsvetljavo, kar se za politično in administrativno središče države vsekakor spodobi. Vse polno je modernih poslovnih zgradb in stanovanjskih naselij, kjer prevladuje bela barva, zato ni nič nenavadnega, da je vzdevek Rabata kar bela prestolnica kraljevine Maroko.

 

Kaj pa vi menite?
  • Ste že razmišljali o potovanju v Maroko? Ali veste, da je Maroko ena izmed najbolj naprednih muslimanskih držav?
  • Ste že slišali za mesto Ourzazate, kjer snemajo zelo veliko hollywoodskih mega uspešnic?
  • Ali veste, da se lahko v Maroku lažje sporazumevate s francoščino in s španščino, kot z angleščino?
  • Ste že slišali za znamenito marakeško tržnico Djemaa el Fna?   

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Muslim Man Using Laptop

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis