Kako poslovati v Mehiki? - MLC

Kako poslovati v Mehiki?

Mehika je država velikih razlik glede razporeditve bogatstva. V njej živi nekaj ekstremno bogatih ljudi, večina pa je še vedno bolj ali manj revna.  Če želimo v Mehiki skleniti posel je zelo pomembno poznati lastništvo podjetij. Mehika namreč spada med tiste države, kjer je ogromno kapitala v rokah le nekaj družin.

Takšna družinska podjetja imajo lahko na tisoče zaposlenih, večina ljudi iz najvišje gospodarske elite je študirala ali živela v ZDA in gre torej za vrhunske menedžerje, prav tako pa je treba upoštevati tudi njihovo močno medsebojno prepletenost, tako med podjetji samimi kot tudi med njimi in politično elito izvršilne oblasti. Mehika se spopada tudi z visoko ravnijo korupcije.

Mehiška poslovna kultura

Prvo poslovno srečanje naj bo na nivoju obeh direktorjev. Kasnejša srečanja pa se lahko brez težav odvijajo na nivoju vodij. Mnogo poslovnih razgovorov v živo se opravlja tudi v nekoliko bolj neformalnem okolju (npr. restavracije, ranči, letoviške vile ipd.), predvsem v primeru družinskih podjetij. Možno je, da se ob dolgoročnem dobrem sodelovanju spletejo zelo trdne osebne vezi med poslovnimi partnerji.

V mehiški poslovni kulturi je gojenje dobrih zelo osebnih odnosov in gradnja zaupanja osnovni temelj za kakršno koli uspešno obliko poslovanja. Mehičani raje sklepajo posle z ljudmi, ki jih poznajo in so jim blizu, zato pogosto najdemo v podjetjih člane družine, sorodnike ali prijatelje.

Vzajemno spoštovanje

Medsebojno spoštovanje je ena izmed ključnih komponent mehiške poslovne kulture in se izraža v uporabi nazivov in španskega formalnega “ti” (usted). Prav tako Mehičani polagajo veliko pozornosti na spoštovanje starejših in bolj izkušenih oseb v delovni skupini kot tudi na splošno v družbi.

Senor, Senorita, profesor in doctor

Pristop k poslovnemu sodelovanju je precej formalen, zato je treba uporabiti pri nagovarjanju mehiških poslovnih parterjev njihov ustrezen naziv. Vljudnostni nazivi so gospod (Seńor), gospa (Senora), gospodična (Senorita), pogosti profesionalni nazivi pa “Licenciado”, “Doctor”, “Profesor”. Vsem tem nazivom sledi priimek. Imena se uporabljajo samo za člane najožje družine in prijatelje, zato moramo počakati, da nas poslovni partner prvi naslovi po imenu.

Osebna poznanstva so ključ do uspešnega začetka

Pri poslovanju z Mehiko je na začetku pomembno pridobiti zanesljiv kontakt, ki bo jamčil za nas. Uporaba osebnih poznanstev, prijateljskih ali poslovnih, je ključnega pomena za vzpostavljanje zaupanja in zagotavljanja poslovnega sodelovanja v prihodnosti.

Si ne pomeni vedno Si

Pogajanja so dolg proces in vključujejo določene elemente trgovanja. V mislih moramo imeti tudi, da mehiški poslovni sodelavci oblikujejo ponudbe in poslovne odločitve na osnovi prijateljskih odnosov, ki smo jih uspeli vzpostaviti. Pri pogajanjih se ne sme biti agresiven, ker to sogovorniki smatrajo kot nevljudno. Potrebno je upoštevati tudi, da komunikacija ni vedno zelo neposredna: “si” namreč ne pomeni vedno “si”.

Hierarhija in status v družbi sta številka ena

Hierarhija in družbeni status sta pomembna, zato so končne odločitve stvar vodilne osebe oziroma osebe z najvišjo avtoriteto. Kljub temu se spodbuja odprto komunikacijo vseh sodelujočih in se upošteva splošen dogovor, ki je bil sprejet med strankama. Vnaprejšnji dogovor je obvezen, prav tako se priporoča velika rezerva psolovnih vizitk.

Pozdravljanje in rokovanje

Med dvema moškima: moški se vedno rokujejo tako ob prihodu kot tudi odhodu. “Abrazo” ali objem je navada med prijatelji. Če se želite izogniti nesporazumom in nerodnim situacijam, pustite vašemu mehiškemu kolegu, da prvi da pobudo za objem. Če vas, medtem ko se rokujete, potegne k sebi, sledite njegovi iniciativi in ga z levo roko dva do tri krat potrepljajte po hrbtu.

Med moškim in žensko: ob prihodu in odhodu je rokovanje primerno za situacijo. V primeru, da se ženska nagne proti vam, sledite njeni iniciativi in sledi naj rahel poljub na lice (poljub naj bo samo en).

Med žensko in žensko: rokovanje je primerno, vendar je dokaj verjetno, da si ženski izmenjata formalen poljub na lice ob prihodu in odhodu.

Obleke

Obvezni sta obleka in kravata. Edina izjema so mesta na obali Pacifika, kjer izredno zahtevna klima (vročina in vlažnost) dovoljujeta določena odstopanja od omenjenega. V predelih ob morju so dovoljene (formalne) kratke hlače in srajca s kratkimi rokavi. Čevlji morajo biti zaprti (sandali niso dovoljeni). Oblecite se lahkotno, a vseeno spoštljivo. Za neformalna srečanja (pikniki, poslovni izleti, ipd.) se oblecite priložnostno, vendar še vedno dokaj formalno.

Ne čudite se njihovi zamudi

Za razliko od evropskih običajev je čas v Mehiki relativno fleksibilen. Na neformalnih srečanjih ne pričakujte, da bodo gosti prišli točno, prav tako vaši gostitelji ne pričakujejo, da boste vi prišli točno. Vsaj polurna zamuda je vsakdanja na tovrstnih srečanjih. Na povabilu ne napišite zaključka srečanja.

Delovnik

Delovni čas je v večini mehiških kultur med 9. in 17. uro, lahko ga podaljšajo tudi do 19. ure. Sobote in nedelje so dela prosti dnevi. Takrat se zelo redko sklepajo posli, saj je ta čas namenjen družinam.

Jezik – osnove španščine izkazujejo spoštovanje, ali pa vsaj da poleg pripeljete tolmača

Uradni jezik v Mehiki je španščina in ponavadi sestanki potekajo v španščini. Angleščina je dokaj razširjena, predvsem v poslovnih krogih in večina srednjih in višjih menedžerjev govori angleško. Pred sestankom je priporočljivo preveriti, ali vaši sogovorniki govorijo angleško in ali se strinjajo, da sestanek poteka v angleščini. Ne glede na to, da so vaši poslovni partnerji pripravljeni komunicirati v angleščini, je priporočljivo, da pokažete vsaj osnovno znanje španščine, če je to le mogoče. V primeru, da španščine ne govorite tekoče, je priporočljivo, da najamete tolmača, katerega pred sestankom seznanite s potekom sestanka in morebitno strokovno terminologijo.

Ali veste?

Ali veste, da v Mehiki največ dosežete s potrpežljivostjo?

Ste že slišali, da Mehičani zelo radi prispodobe, namenjene pretiravanju?

Ste seznanjeni z dejstvom, da Mehičani med poslovnimi sestanki zelo radi kramljajo o vsakodnevnih rečeh (small talk)?

Morda veste, da so Mehičani še gentlemani stare šole – ženskam vedno odpirajo vrata in jim ponudijo prvi sedež?


Low Angle Lawyer Talking Phone

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis