Kako poslovati v Nemčiji? – POSLOVNI BONTON

Ljudska modrost gre, da naj bi bila nemška poslovna in pravna kultura zelo podobna slovenski. S tem se ne strinjam, vsaj ne v celoti, saj so nam to oznako pravzaprav “prilepili” sodržavljani iz nekdanje skupne države, Jugoslavije. Bo že držalo, da je bila poslovna in pravna kultura v Sloveniji bolj podobna nemški, kot denimo v Srbiji, kar pa še ne pomeni, da lahko slovensko poslovno mentaliteto in pa razumevanje pravne države kar enačimo z nemško.

Predvsem je treba vedeti, da ima Nemčija najmočnejše gospodarstvo v Evropi, njihovi državljani pa veljajo za tiste, ki se zelo striktno, včasih že kar ekstremno držijo pravnih pravil. Po drugi strani je slovensko gospodarstvo majhno, manj liberalno od nemškega in precej odvisno od tujih trgov. Po indeksu kvalitete življenja, tako imenovanem “Legatum Prosperity Index” za leto 2021, je Nemčija na 9. mestu, Slovenija pa šele na 26. mestu[1]. Seveda so tudi nemške plače precej višje od slovenskih. Kar pa se slovenske pravne kulture tiče, pa je “javna tajna”, da marsikateri Slovenec namesto, da bi se držal zakonov, raje išče njihove obvode.

 

Najprej pa nekaj o nemškem poslovnem bontonu:

 

Točnost je nenapisano pravilo

Točnost, točnost, točnost. Če bi bilo treba z eno besedo povzeti bistvo nemške poslovne kulture, bi bila to točnost.

Nemčija je dežela pravil. Zato velja, da ne zamujajte, niti ne prehitevajte dogodkov. V kontaktih s posamezniki, upoštevajte pravila lepega obnašanja. Nemci praviloma ne marajo neproduktivnih razgovorov, oziroma “bluzenja”. Prav tako se od poslovnih partnerjev pričakuje zanesljivost. Nezanesljivost je znak neresnosti in nezanesljiva oseba hitro obvelja za neperspektivno za sklenitev posla.

Ob prvem obisku ali srečanju, je primerno predstavljanje in rokovanje. Manjša pozornost v obliki manjših daril (šopek za ženske, vino za moške), je sprejemljiva in dobrodošla, medtem ko poljubljanje oseb ni primerno.

 

V restavraciji

Pred obedom je primerno zaželeti Guten Apetit (dober tek) ob zaključku lastnega obeda pa ni primerno predhodno vstati od mize, dokler z obedom vsi ne zaključijo. Čeprav se Nemci radi družijo, velja pravilo, da vsako individualno naročilo pijače ali hrane plača vsak naročnik sam. “Častiti nekoga” ni v navadi.

 

Stisk rok in očesni stik

Kratek in odločen stisk roke je najbolj tipičen pozdrav. Najbolje je stisniti roko vsem ob začetku in na koncu sestanka. Prav tako ohranite očesni stik. To še ne pomeni, da nekoga “neprijazno” motrite. Velja za prijazno in za pošteno gesto, če nekoga pogledaš neposredno v oči in ne od strani.

Spoštujte verigo poveljevanja

V Nemčiji se spoštuje hierarhija. Ko gre za odločitve na delovnem mestu, se natančno upošteva veriga poveljevanja. Odločitve zaupajte svojemu neposrednemu vodji. Po potrebi bo vaše vprašanje postavil na naslednjo raven upravljanja in tako naprej. Ko predstavljate skupino kolegov, vedno začnite z najstarejšim sodelavcem.

 

Počasi in enakomerno

Posli se običajno izvajajo enakomerno. Pričakuje se, da bodo projekti zaključeni pravočasno in natančno. Če morate spremeniti rok, o tem obvestite sodelavce dovolj zgodaj in jim to tudi dobro obrazložite.

 

Poslovna garderoba

Na splošno so obleke na delovnem mestu precej konzervativne. To se v različnih mestih in panogah sicer razlikuje. Zagonska podjetja, redakcije in nekatera okoljska podjetja včasih uporabljajo bolj sproščeno oblačenje. Druga podjetja se na splošno držijo konzervativne garderobe. Bančna mesta, kot je Frankfurt, so s svojo veliko finančno “sceno”, običajno nekoliko konzervativnejša od Berlina, ki velja za nekoliko bolj umetniško mesto.

 

Nazivi

Nazivi so v Nemčiji pomembni. Kvalifikacije, kot so Prof., Dr. boste običajno videli na njihovih vizitkah. Za e – pošto in osebno komunikacijo, je vedno dobro uporabiti naziv in priimek osebe, kot so Herr Fischer ali Frau Fischer. Če je nekdo profesor ali zdravnik, je najbolje uporabiti Prof. Schmidt ali Dr. Schmidt.

 

Tabu teme

Ni primerno razpravljati o političnih temah pretekle zgodovine (nacizem) ali celo posameznika tako pozdravljati (z gesto ali izrekom poveličevanja III. rajha). Prav tako velja, da nikoli ne voščite osebi pred njenim rojstnim dnevom.

 

————————————————————–

[1]  Glej https://www.prosperity.com/rankings

Kaj pa vi menite?
  • Ste že poslovali z nemškim podjetjem ali z nemškim državljanom? Če da, kakšni so bili vaši vtisi?
  • Menite, da je slovenska poslovna kultura kaj podobna nemški? Če da, v čem? V čem pa menite, da se razlikuje?
  • Morda veste kakšen je delovni čas v Nemčiji?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Business People Shaking Hands Together

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis