Koliko vprašanj ste postavili danes? - MLC

Koliko vprašanj ste postavili danes?

Wilhelm Rein (1892) je že pred več kot 100 leti zapisal: “Ne moreš postati kreativen tako, da le bereš knjige o kreativnosti. Vendar tudi to, da stisneš nekaj barve na platno ali zapišeš skupek not, te ravno tako ne naredi kreativnega. Za to, da postaneš kreativen potrebuješ predvsem dve stvari: na eni strani moraš imeti kreativni potencial, na drugi strani, pa ti mora biti omogočeno tako izobraževanje, ki jemlje kreativnost resno.”

Vsi smo “lačni” boljših odgovorov. Toda najprej se moramo naučiti postavljati prava vprašanja. Najbolj kreativni uspešni ljudje so strokovnjaki v postavljanju vprašanj. Na MLC Ljubljana želimo, da se število posameznikov, ki bodo sposobni iskati nove izzive, torej postavljati prava vprašanja, poveča. Da bi to dosegli študentom omogočamo stik s kompleksnimi zadevami, z dvoumnostjo, z raznovrstnimi izkušnjami z negotovostjo in z nepopolnostjo. Naša naloga je, da jih izzivamo k odprtosti za novosti, jih opogumljamo, da razmišljajo zase in iščejo nove izzive. Do študentov in njihovih dosežkov izkazujemo spoštovanje, saj bomo le tako v njih spodbudili samozavest in visoka pričakovanja. Te naloge vključujejo ne le intelektualne, temveč tudi osebne, motivacijske, čustvene in socialne vidike. Na MLC Ljubljana promoviramo kreativne navade, saj tako kot katero koli drugo navado, tudi kreativnost lahko podpiramo ali oviramo.

Naš izobraževalni sistem uteleša naše kognitivno in kreativno zaznavanje samih sebe. Če ne razumemo kreativnega mišljenja, ne moremo pričakovati, da bo naš izobraževalni sistem “proizvedel” kreativne posameznike. Družba, ki bo razumela naravo kreativnosti, bo sposobna spodbujati kreativnost v predavalnicah in učilnicah.

Na MLC Ljubljana se zavedamo, da strukturiranje izobraževanja z namenom izobraževati kreativne posameznike vključuje spremembo v videnju vloge tako študentov, kot predavateljev. Učne aktivnosti, pripravljene z namenom vzpodbujati kreativnost pri študentih, le-te postavlja v vlogo reševalcev problemov in od njih pričakuje sposobnost komunicirati svoje odgovore na ustrezen način. Predavatelji pa se morajo preleviti iz “vrelca modrosti” v “postavljavca problemov”, “iskalca problemov”, občinstvo, včasih celo javnost. Če od študentov pričakujemo, da bodo sposobni reševati probleme, je naloga pedagogov veliko več, kot to, da nanje prenašamo svoje znanje in spretnosti. Prednje moramo postavljati izzive, ki jih bomo s skupnimi močmi ustrezno rešili.

Poučevanje kreativnosti zahteva ustvarjanje skupnosti, v kateri je postavitev dobrega vprašanja prav tako pomembna, kot odgovor na to vprašanje. Izgradnja take klime mora biti strukturirana okoli kreativnega procesa, ki bo študentom zagotovil, tako ustrezno vsebino, kot procese, s katerimi bodo lahko raziskovali in komunicirali med različnimi učnimi disciplinami, se naučili splošnih tehnik, ki omogočajo kreativno mišljenje in bo v predavalnici vzpostavila vzdušje, ki bo podpiralo kreativnost.

Torej: Koliko vprašanj ste postavili danes?


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Koliko vprašanj ste postavili danes?

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis