Najbolj obiskano gostujoče predavanje na MLC Ljubljana - MLC

Najbolj obiskano gostujoče predavanje na MLC Ljubljana

Včeraj je na MLC Ljubljana potekalo prvo novembrsko gostujoče predavanje z naslovom Psihologija in pravo, ki je bilo do sedaj najbolj obiskano predavanje na naši fakulteti. Slušatelje je navdušil doc. dr. Luigi Varanelli s področjem, to je psihologijo, ki mu je še posebej pri srcu in nam prikazal nekaj nespornih primerov iz prakse, kjer pride do močnega prepleta prava in psihologije.

Img 9038

Spoznali smo obe vrsti dedovanja – zakonito in dedovanje po oporoki in pri slednjem izpostavili momente oziroma primere, ko oseba – oporočitelj ni sposobna razumevanja in na ta način nerazsodna, zato takšna oporoka seveda ne more biti neoporečna in posledično pravno učinkovita. V zadnjem času se v praksi velikokrat poraja dvom o omenjeni razsodnosti zlasti pri starejših oporočiteljih v povezavi z različnimi vrstami demenc, ki jih delimo v dve veliki skupini: na   Alzheimerjeve demence in ne-Alzheimerjeve demence. Naslednji pomemben pojem je bila neprištevnost, ki se uporablja v kazenskem pravu, medtem ko v civilnem pravu govorimo o nerazsodnosti. Spoznali smo nekatere tipične primere duševnih bolezni in druga abnormna stanja, ki vplivajo na delovanje možganov in zaradi katerih se lahko v sodnem procesu porajajo vprašanje prištevnosti, še posebej pri najhujših kaznivih dejanjih. Na koncu smo omenili tudi pravno načelo »Actio libera in causa« in v njegovi povezavi vprašanje pri presoji krivde v primerih, ko se posamezna oseba zavestno (npr. pod vplivom alkohola, drog in podobno) odloči za storitev kaznivega dejanja.

Predavanje je bilo zanimivo in še enkrat se iskreno zahvaljujemo dr. Varanelliju za včerajšnjo predstavitev – vsi skupaj pa se že veselimo izida njegove nove knjige, kjer si bomo lahko vsi prebrali več o tem.

Psh4

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis