NAJBOLJŠE ŽELJE ZA LETO 2022 - MLC

NAJBOLJŠE ŽELJE ZA LETO 2022

Izteka se še eno leto – znova zahtevno, naporno in težko, v katerem smo bili številni postavljeni pred take ali drugačne preizkušnje, iz katerih smo se – upajmo vsaj tako – tudi kaj pomembnega naučili. V iztekajočem se letu smo žal ugotovili tudi to, da kot družba na številnih področjih nismo naredili izpita. Pogrnili smo pri številnih »predmetih«, pri čemer izstopajo predvsem solidarnost, zdrava pamet, potrpežljivost, ločevanje bistvenega od nebistvenega in še bi lahko našteval.

Marsikdo se žal ne zaveda, da zadnji dve leti živimo v povsem specifičnih razmerah, ki v marsičem spominjajo na vojno. Ne borimo se zoper drugo državo, ali zoper koalicijo držav, temveč zoper nevidnega sovraga – virus – ki se je izkazal za izredno zvitega in trdoživega. Žal se ustvarja vtis, da veliko število državljanov še ni dojelo, da tako družbeno stanje zahteva  povsem drugačno sociološko in tudi psihološko odzivnost. Kričanje na dežurne krivce (predvsem politike), jamranje nad lastnimi usodami, neznosen egoizem, ipd., bi moralo zamenjati predvsem aktivno iskanje najboljših rešitev, borbeni duh, solidarnost in skrb za sočloveka.

 

Smo na istem čolnu – a tokrat zares

Pogostokrat slišimo frazo, da smo v resnici vsi na istem čolnu, kateri pa se intimno pogosto posmehujemo. Nekateri, na katere epidemija ni preveč vplivala (takih pa je čedalje manj) še vedno živijo v iluziji, da lahko krizo preživijo po formuli, da maksimalno poskrbijo le za same sebe. A taka filozofija spominja na človeka, ki živi na osamljenem otoku, ki ga obdaja morje, ki postaja čedalje bolj razburkano, vetrovi pa ne popuščajo, ampak se le še krepijo. Slej ko prej bo ugotovil, da na otoku ne bo mogel dolgoročno preživeti, ne da bi se tako ali drugače soočil z divjim morjem in poskušal nekako pripluti do celine.

Podobno kot Tom Hanks v Brodolumu[1]

V resnici v teh časih potrebujemo drug drugega bolj kot kadarkoli prej. Zaradi posameznikov, ki se ne držijo ukrepov za zajezitev epidemije se nam lahko zdravstvena kriza zavleče v nedogled. Ta pa potegne za seboj ekonomsko nepredvidljivost, odpuščanja, omejitve številnih oblik socializacij, potovanj, družinske tragedije, ipd. Skratka – vsak posameznik, ki v epidemiji deluje, kot, da se ta njega ne tiče, sproži mali plaz negativnih dogodkov, ki ne vplivajo le na družbo kot celoto, ampak tudi na njegov lastni »mikrokozmos«. Še večkrat se bo moral testirati zoper virus in zato stati v vrsti, njegovo delovno mesto ne bo več tako varno, kot je bilo, še manj športnih ali kulturnih prireditev bo lahko obiskal, manj se bo lahko družil s kolegi in prijatelji, ipd.

 

Vzdržljivost

V krizi smo se naučili, da brez vzdržljivosti ne bo šlo. Epidemija je marsikomu povzročila zdravstvene ali psihične posledice in številni so se zaradi tega začeli obnašati apatično, resignirano. Tak odziv ne bi mogel biti bolj napačen. Prav v kriznih trenutkih se mora namreč pokazati človekov značaj. V težkih pogojih je treba umiriti um, se soočiti z dejstvom, da so se okoliščine za nedoločen čas spremenile na slabše, se s tem sprijazniti in »preklopiti« na borbeni duh. Kot pomenljivo pravijo naši južni sosedje: »Što ne ubija – jaća«.

Čeprav se tega še marsikdo ne zaveda, je dejstvo, da bodo iz te krize številni izšli bistveno močnejši, kot pred njo.

Nujnost povezovanja

V novo leto dajmo zato vstopiti s krepko dozo povezovalne energije. Le-ta nam namreč garantira zmago nad virusom. Slovenci smo žal v zadnjih dveh letih postali razdrobljeni in skregani do neprepoznavnosti, postali smo atomizirana družba, razdeljena na majhne atome, ki vsak zase stopica na svojem mestu.

Ustvarili smo si fikcijo, da lahko preživimo na samotnem otoku, okrog katerega divjajo orkani. Vse to je tudi posledica tridesetletnega vztrajnega vcepljanja »darvinistične« kapitalistične mentalitete, v skladu s katero je pomembno le to, da posameznik poskrbi za svoje lastne koristi, pa četudi vse okrog njega propada. To je nekaj podobnega, kot, če bi si človek postavil razkošno vilo v mestu, kjer se bohotijo revščina, zanemarjene zgradbe, nalezljive bolezni…Pogled na takšno vilo je vse kaj drugega kot lep.

Ali ni lepše, če si namesto tega raje postavimo hišo v lepem, zdravem in urejenem naselju, v katerem vladajo zgledni med sosedski odnosi in v katerem valuje dobra, prijetna, povezovalna energija?

Ob vstopu v novo leto vam želim, da si to misel čim pogosteje prikličete v možgane.
Srečno 2022!

———————————————————————————————-
[1] Iz kultnega filma »Cast Away iz leta 2000«, režiserja Roberta Zemeckisa

 

Kaj pa vi menite?
  • Kako ste preživeli drugo leto epidemije? Ste na strani tistih, ki se pritožujejo zoper vse, ali poskušate raje ravnati konstruktivno?
  • Kako pa bi vi ravnali na mestu odločujočih?
  • Menite, da lahko s svojim zaščitniškim ravnanjem pomembno prispevate h končanju zdravstvene krize? Ste morda ugotovili, da so tisti, ki mislijo samo nase, v resnici čedalje bolj osamljeni?

Blog2 Dec2021 Novica

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis