Nova knjiga prof. dr. Marka Novaka z naslovom Uvod v teorijo prava - MLC

Nova knjiga prof. dr. Marka Novaka z naslovom Uvod v teorijo prava

Pred nekaj dnevi je izšla nova knjiga prof. dr. Marka Novaka z naslovom Uvod v teorijo prava, ki pa je za MLC Ljubljana in njene študente zelo pomembna, saj v svojem bistvu predstavlja učbenik za predmet Uvod v pravo.

Na v uvodu predstavljena razmišljanja oziroma izsledke o pravu, državi in pravnem sistemu, avtor po besedah recenzenta dr. Roka Svetliča sledi pravni tradiciji na Slovenskem in nekaterim najpomembnejšim predhodnikom sodobnega časa (Kušej, Perenič in Pavčnik) in drugim, ki v zadnjem času pomembno vplivajo na znanstveno področje, kjer prod. Dr. Novak deluje (Dworkin, Alexy, MacCormick, Guastini).

Besedno je »pravoznanstvo« že nekoliko zastarel izraz in že takoj (pravzaprav že v samem naslovu) je opaziti uvajanje nove besedne zveze s strani avtorja, to je »teorija prava«. V osrednjem delu knjige so predstavljene bistvene značilnosti in temeljni pojmi pravnega sistema kot npr. pravna norma, pravno razmerje, pravni viri, razlaga pravnih aktov in pravne praznine. Avtor pa dodaja tudi poglavje Ustvarjanje splošnih pravnih aktov, saj po njegovem mnenju sodobnega pravnega sistema ni moč razumeti brez te vsebine. Slovenski pravni sistem je del evropske kontinentalne tradicije, ki pa se dandanes ne razlikuje bistveno od common law sistemov.

Iskreno čestitamo prof. dr. Novaku tudi za njegovo zadnje delo, ki je v zadnjem času že tretje po vrsti in obenem neprecenljive vrednosti za vse pravnike in vse tiste, ki si to želijo postati.

Law1

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis