Novi ameriški predsednik obljublja predvsem - normalnost

Novi ameriški predsednik obljublja predvsem – normalnost

Navkljub (bolj ali manj) upravičeni bojazni, da prenos oblasti v ZDA med nekdanjim predsednikom Donaldom Trumpom in sedanjim predsednikom Joe Bidnom ne bo potekal tekoče in brez zapletov, je – hvala bogu – 46. ameriški predsednik zaprisegel brez spremljajočih ekscesnih dogodkov.

S prihodom dvojca Biden-Harris ZDA ne bodo doživljale revolucionarnih sprememb praktično na nobenem pomembnejšem področju, a v teh težkih časih, ko se svet še ni izvil iz primeža pandemije in, ko so ZDA še vedno pod vplivom »rodeo mandata« Donalda Trumpa, si vsi skupaj želimo predvsem vrnitve vsaj približne normalnosti.

Spremembe, ki jih obljublja Biden

V nasprotju z mnenji nekaterih poznavalcev, novo izvoljeni ameriški predsednik ne bo bistveno spreminjal globalnih ekonomskih odnosov. Verjetno bo obdržal celo nekatere protekcionistične ukrepe, ki jih je, še posebej v odnosih s Kitajsko, izvedel že njegov predhodnik. Prav tako ni za pričakovati, da bo rešil globoko vkoreninjene ameriške fiskalne probleme.

Napovedal je, da bo poskušal uravnotežiti ameriški kapitalizem na način, da bo ta bolj koristil delavskemu razredu. Vsekakor lahko od Bidna pričakujemo veliko profesionalizma in zvestobo institucijam, ne pa tudi socialnih eksperimentov. Po mnenju britanskega Economista[1] naj bi ZDA na splošno potegnil še nekoliko bolj na levo, kot sta to storila njegova demokratska predhodnika Clinton in Obama. Ekonomijo bo naredil bolj zeleno, kar je nakazal že s tem, da bodo ZDA znova pristopile k pariškemu podnebnemu sporazumu. Verjetno bo povečal tudi javno porabo in ameriške meje spet odprl (kvalificiranim) migrantom.

 

Borba proti epidemiji

Napovedal je bistveno resnejši pristop v boju proti epidemiji korona virusa, zaradi katerega je v ZDA umrlo že več kot 400.000 ljudi. Znak, da bo tako ravnal, nakazuje tudi vrnitev vodilnega ameriškega epidemiologa Anthonya Faucija na svoj položaj, ki se je pod predsedovanjem avtokratskega in pogosto iracionalnega Donalda Trumpa zelo mučil na svojem položaju. Napovedal je strožje zaščitne ukrepe proti epidemiji, ter znatne izboljšave na področju distribucije cepiv.

 

Normalnost, normalnost, normalnost

Joe Biden ne obljublja revolucij, niti tega od njega ne pričakuje ne ameriška in ne svetovna javnost. V obdobju, ko se po svetu še vedno soočamo s trdoživim virusom, si vsi skupaj želimo predvsem vrnitve take ali drugačne normalnosti, a ne le zdravstvene, ampak tudi politične normalnosti. Ko nam ne bo več treba trepetati za to, da bodo razni zavedenci, »lunatiki«, sprovocirani od skrajno narcističnih in neuravnoteženih politikov plezali po »svetiščih« demokracije, ogrožali pravno državo, spodbujali rasizem, sovraštvo in primitivizem.

Ko bo spet postalo samo po sebi umevno, da moramo verjeti znanstvenikom, strokovnjakom, da moramo spoštovati voljo ljudstva, sodbe sodišč (pa čeprav nam te vedno ne bodo všeč), neodvisnost in profesionalizem medijev, kulturo dialoga, medsebojno spoštovanje, zavezanost resnici ter ignoriranje populizma in laži.

V tem smislu predstavlja prihod Joe Bidna na oblast nedvomno dobro novico, pa čeprav novo izvoljeni demokratski predsednik ni idealen in ni popoln, kar za razliko od njegovega predhodnika brez težav priznava tudi sam.

In že to je veliko olajšanje.

—————————————————————————————————————–

[1] Glej Economist: The Pragmatist: Joe Biden would not remake America’s economy, 3.10. 2020

 

Kaj pa vi menite?
  • Kakšno je vaše mnenje glede novo izvoljenega ameriškega predsednika? Katere spremembe lahko v globalnem smislu pričakujemo v času njegovega mandata?
  • Menite, da se bo uspešneje spopadel z epidemijo COVID-19, kot njegov predhodnik?
  • Kaj pa menite glede spremenjene politike do migrantov?
  • Kaj – če sploh – si lahko v Sloveniji obetamo od Joe Bidna?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Novi ameriški predsednik obljublja predvsem - normalnost

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis