Obligacijski zakonik (OZ) - neuradno prečiščeno besedilo z uvodnimi pojasnili in stvarnim kazalom doc. dr. Luigija Varanellija - MLC

Obligacijski zakonik (OZ) – neuradno prečiščeno besedilo z uvodnimi pojasnili in stvarnim kazalom doc. dr. Luigija Varanellija

Pred kratkim je izšlo neuradno prečiščeno besedilo  Obligacijskega zakonika (OZ) z uvodnimi pojasnili in stvarnim kazalom, kar je snoval naš spoštovani kolega, doc. dr. Luigi Varanelli. Pravijo, da je Obligacijski zakonik, ki je rezultat  dela izkušenih slovenskih pravnikov, med najsodobnejšimi in najbolje premišljenimi v celotni evropski pravni tradiciji. V njegovem uvodu so najprej poudarjena temeljena načela obligacijskih razmerij, kar je nujno potrebno za pravilno dojemanje določil navedenega zakonika,  obrazloženi pa so tudi  najpomembnejši pojmi in pravila, ki so pomembna v času nastajanja pogodbe ter druga, ki veljajo ob njenem prenehanju. Nadalje si lahko ogledamo razlago vseh elementov civilnega delikta, ki so analitično prikazani, posebno pozornost pa  je namenjena tudi objektivni odgovornosti, ki postaja vedno pomembnejši vir obligacij. Sledi prikaz najpomembnejših (beri: najpogostejših) tipov pogodb – od najbolj osnovnih do nekaterih bolj kompleksnih, kot so npr. mandatna, komisijska ter nekateri heterogeni pogodbeni tipi. Avtor, doc. dr. Luigi Varanelli se je pri stvarjenju zavedal tudi posebnega pomena postavitve stvarnega kazala in temu namenil pozornost kot pritiče.

 

 

 

 

Vir: https://www.uradni-list.si/knjigarna/knjiga/obligacijski-zakonik-oz-1

 

Hvala, doc. dr. Luigiju Varanelliju za odlična uvodna pojasnila – nedvomno bo z njimi marsikateremu študentu – tudi našim na MLC Ljubljana, študij obveznostnih razmerij lažji, bolj zanimiv, ob vsem tem pa nikdar ne pozabite – kot bi dejal tudi dr. Varanelli –  OZ je »sveto pismo« in brez njega enostavno ne gre – tako ga vzemite in tako ga berite!

 

 


Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis