Osebna energija in kakovost življenja - MLC

Osebna energija in kakovost življenja

Verjetno niste izjema in si želite živeti “dobro življenje”, biti uspešen v službi, uspešen doma, uresničiti svoje želje, pričakovanja…Nič novega, vsi si to želimo in potrošniška družba nas prepričuje, da je verjetnost za to vsaj 120 odstotna, kar je očiten znak, da njihovi glavni promotorji še niso osvojili osnovnega verjetnostnega računa. Kakorkoli že, želja po dobrem življenju ostaja, le načini za njegovo dosego so malce drugačni.

Osebno verjamem, da “dobro življenje” pomeni uživanje v stvareh, ki jih počnemo. Nasvet za dobro življenje bi bil torej lahko precej preprost: “Delaj stvari, v katerih uživaš. Iz hobija si ustvari delo in razvij svoj posel.” Toda ali je res tako preprosto? Če trenutno ne uživate v življenju in če vsako jutro ne vstanete z navdušenjem, potem je čas, da ukrepate! Zaslužite si dobro življenje, ljudje okrog vas si prav tako zaslužijo dobro življenje, pravzaprav si vsi zaslužimo dobro življenje, saj si nihče ne želi delati in se družiti s pesimisti.

Že dolgo razmišljam o vzrokih nastanka pesimizma oz. na drugi strani optimizma. Je to način razmišljanja, je to odvisno od percepcije oz. našega doživljanja sveta okrog nas, je to odvisno od izbire naših aktivnosti… Če razmišljam o aktivnostih mi pade na um Paretovo načelo distribucije 80/20, ki pravi med drugimi tudi to, da 20 odstotkov strank prinaša podjetju 80 odstotkov prihodkov. Morda se vsega res ne da distribuirati po načelu 80/20, nekatere lahko distribuiramo 90/10 ali pa celo 99/1. Pomembno je vedenje, da vzrok in posledica praviloma nikoli nista v razmerju 50/50.

Je možno to načelo uporabiti tudi na področju kakovosti življenja? Na primer; je možno, da 100 odstotkov kakovosti mojega življenja prihaja iz le enega vira: moje osebne energije?

Vedno sem si želela vedeti, kako in zakaj se določene stvari preprosto zgodijo in druge ne. Tako se pogosto sprašujem:

  • Zakaj se danes počutim dobro?
  • Zakaj danes nisem razpoložena?
  • Kaj mi daje občutek sreče v danem trenutku?
  • Kaj me v danem trenutku spravlja v stres?

Pred spanjem naredim revizijo dneva z iskanjem odgovorov na ta in druga vprašanja. Včasih si odgovore tudi zapišem v osebni  dnevnik, kar toplo priporočam tudi vam. Tako hitro najdem vzorec mojega počutja in vzroke zanj. In lahko vam zagotovim, da je moje počutje pogojeno z količino in vrsto osebne energije.

Kadar imam veliko energije, se počutim odlično, samozavestno, uživam in se veselim izzivov prihodnosti. Kadar imam nizko raven energije pa se moje počutje sprevrže v žalost, zaskrbljenost, strah pred prihodnostjo… Precej pričakovano in nič novega boste rekli in prav imate! Toda po drugi strani je tudi res, da nas nihče prav zares ne uči kako upravljati osebno energijo. Ne v šoli, ne pri delu, ne v poslu…

Se lahko naučimo upravljati osebno energijo? Odgovor je vsekakor DA. Začnemo lahko s preprostimi vprašanji kot so:

Katere aktivnosti povzročajo slabo počutje in znižujejo raven moje osebne energije?
Katere aktivnosti me spravljajo v dobro počutje in mi dajejo energijo?

Pa nikar ne mislite, da bodo odgovori preprosti kot recimo: “Rad hodim na zabave s prijatelji in uživam v nakupovanju dobrih oblek…” Morda res radi to počnete, toda kako se počutite po tej aktivnosti?

Naj ponazorim z osebnim primerom: Mislim, da je tek precej zahtevna aktivnost in čeravno tečem, v teku vselej ne uživam, iskreno včasih se komajda pripravim do tega, da začnem. Toda po teku se počutim zelo dobro, daje mi veliko energije, ki jo uspem zadržati dlje časa, zato to počnem. Gre torej za to, kako rezultat aktivnosti vpliva na naše počutje in ne sama aktivnost.  

Pa še nekaj sem se naučila in spoznala:

–    pri upravljanju osebne energije se splača uporabiti Paretovo načelo in identificirati 20 odstotkov aktivnosti, ki prinašajo najugodnejše rezultate. Kako vam gre v medosebnih odnosih, pri zdravju, v poslu, pri denarju… oz. stvareh, ki so vam pomembne? Osredotičite se na aktivnosti, ki izboljšujejo te aspekte.

–    poskrbite za dobro počutje na dolgi rok. Če se bolje počutite, ko kaj napišete, pišite, če se bolje počutite, ko pripravite dobro večerjo, potem kuhajte, če se bolje počutite, ko pretečete 20 km, pa čeravno ni lahko, potem si čimprej obujte telovadne copate.

–    Izključite avtopilota, živite zavestno! Vsak dan se vprašajte ali ste na pravi poti. Življenje je dinamično, zato vsak dan poskrbite za samorefleksijo in pogled v naprej.

–    Ne goljufajte-ves čas pač ni možno biti vrhunsko razpoložen, to ni realno. Vsekakor pa se splača vzdrževati dobro energijo, tudi ko naletimo na težave. Dobra energija nam jih precej olajša. Upravljanje osebne energije je namreč veliko več kot floskula o pozitivnem razmišljanju.

Življenje je tek na dolgo progo in če tečete pravilno, lahko naredite večino stvari, ki si jih želite in v njih UŽIVATE. Bodite le potrpežljivi in gospodarno ravnajte s svojo osebno energijo. In začnite zdaj! Postavite si vprašanje: “S katero aktivnostjo si lahko danes izboljšam svojo energijo. Enako vprašanje si postavite tudi jutri in pojutrijšnjem in dan zatem…


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis