Poslovanje na Irskem - MLC

Poslovanje na Irskem

V tokratnem blogu nadaljujem z zanimivo temo, ki predstavlja nekatere najzanimivejše evropske države in kako se lotiti poslovanja v njih. V prvem avgustovskem blogu se bomo miselno preselili na skrajni zahod stare celine in sicer na zelo zanimivo in šarmantno Irsko, ki je zaradi skupne keltske zgodovine čedalje bolj zanimiva tudi za številne Slovence.

 

Osnovni podatki o Irski

Geografsko gledano je Irska tretji največji otok v Evropi. Glavno mesto Republike Irske je Dublin. Ima dva uradna jezika in sicer irščino in angleščino, kar se lepo vidi že pri označbah mest in ulic, ki so vedno označeni z obema uradnima jezikoma. Zanimivost irskega otoka je, da si ga delita dve državi in sicer tako Republika Irska, kot tudi Združeno kraljestvo (avtonomna regija Severna Irska z glavnim mestom Belfastom).

Na Irskem živi 4,9 milijonov prebivalcev. Ti so v znatni meri potomci Keltov. Njena površina pa znaša 84.421 km², kar pomeni, da je dokaj redko poseljena.

Po političnem ustroju je Irska parlamentarna republika, ki jo sestavlja 26 grofij. Kar zadeva njen pravni sistem, je na Irskem uveljavljen sistem common law (sistem običajnega prava) z ustavo. Valuta na Irskem je evro. Članica evro območja je od 1.1.1999, članica EU pa od 1.1.1973. Prav tako je včlanjena v OECD in v WTO. Irska ni članica Schengenskega območja, saj je izpogajala izvzetje iz njega.

Irski parlament je dvodomen, ima zgornji in spodnji dom. Predsednika vlade imenuje predsednik republike na predlog spodnjega doma in ima izvršilne pristojnosti. Predsednik države ima povečini reprezentativno vlogo, njegov mandat traja 7 let (trenutni predsednik države je Michael D. Higgins. Izvršilno oblast izvaja ministrski predsednik oz. premier (trenutno: Micheal Martin).

Poslovne navade na Irskem

Pomembno je na sestanek priti pravočasno. Standardna poslovna obleka na Irskem je urejena in konzervativna.

Irski poslovneži so na področju komunikacije na splošno manj formalni, kot v drugih evropskih državah, kar pa še ne pomeni, da si ni treba držati ustreznih poslovnih protokolov. Irci na sploh veljajo za skromne ljudi z dobrim smislom za humor. Zbadljivke in zbijanje šal na lasten račun so del splošne komunikacije, po čemer se izrazito ločijo od Slovencev, ki jim je taka kultura (žal) tuja.

Primeren pozdrav irskih sogovornikov označuje trden stisk roke ter stik z očmi. Poslovne vizitke se izmenjajo po začetnem spoznavanju, pri pogovoru s sogovorniki se ohranja primerno razdaljo, v dolžini roke do komolca. Poslovne strukture na Irskem so hierarhične. Običajno odločitve sprejema vodstvo, a je pri tem včasih meja med menedžerji in njihovimi podrejenimi zabrisana. Dajanje daril ni običajni del irske poslovne kulture.

Irci velikokrat popestrijo pogovor s številnimi zgodbami in anekdotami. Cenijo skromnost in lahko postanejo nezaupljivi do ljudi, ki so glasni ali arogantni.

Ko predstavljate sebe in svoje poklicne dosežke poskušajte biti čim krajši, jedrnati in neposredni. Slog komunikacije se spreminja od posrednega do neposrednega, to pa je odvisno od tega, s kom se pogovarjate. Irci se običajno izogibajo neposredni konfrontaciji z nasprotno stranjo, zato dajejo izjemno veliko poudarka lepemu vedenju in humorju.

Poklicni nazivi v irski poslovni kulturi niso razširjeni in formalni nazivi vam avtomatično še ne bodo zagotovili spoštovanja (v nasprotju denimo z Avstrijo, Nemčijo in tudi s Slovenijo). Ni pa neobičajno, da se začne naslavljanje z osebnim imenom uporabljati hitro, a je treba pri tem počakati da to najprej predlagajo irski sogovorniki. V tem je irska poslovna kultura nekoliko podobna ameriški.

Mreženje in vzpostavitev dobrega odnosa ima v irskem poslovnem okolju izjemen pomen, zato dopustite, da se srečanje oz. sestanek začne s kramljanjem. Vljudnostni pogovor lahko zadeva kulturo ali šport, a se je treba izogibati temama politike in religije. Po uvodnem kramljanju pa je sestanek osredotočen izrecno na posel in pogovori naj bodo neposredni ter konkretni.

Poslovni sestanki so lahko včasih tudi nestrukturirani in ni nenavadno, da se  izvedejo na različnih lokacijah, ne samo v poslovnih prostorih, na primer v restavraciji ali v pubu.

 

Kaj pa vi menite?
  • Ste že kdaj obiskali Irsko? Se vam je morda kdaj zazdelo, da so v določenih značajskih potezah podobni Slovencem?
  • Ali veste, da je Irska država, kjer je splav v celoti prepovedan?
  • Menite, da je mogoče, da do podpisa pomembne pogodbe z irskim poslovnežem pride v pubu?
  • Morda veste, da je bila Irska do vstopa v EU ena najrevnejših držav v Evropi?
  • Poznate kakšnega slavnega Irca?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Businessman Standing With Arms Crossed

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis