Poslovanje v Italiji - MLC

Poslovanje v Italiji

V tokratnem blogu nadaljujem z zanimivo temo za vse tiste, ki ste že, ste v postopku ali pa imate namen poslovati v tujini. Medtem, ko sem v dveh junijskih blogih opisal, kako je s poslovanjem in ustanovitvijo podjetja v Nemčiji, kjer ima Slovenija veliko poslovnih interesov, tokrat nadaljujem z našo zahodno sosedo, Italijo, kjer imajo poslovne izkušnje zlasti prebivalci iz Primorskega konca, čedalje bolj pa se za poslovanje s podjetji iz osmega največjega gospodarstva na svetu zanimajo tudi podjetniki iz preostalih delov Slovenije.

 

Poslovni bonton

V nasprotju s splošnim mnenjem glede Italijanov, ki naj bi bili nekoliko nezanesljivi in počasni, to v resnici ne velja, še posebej, če imamo v mislih poslovneže iz severne Italije. Poslovni ljudje v Italiji namreč zelo cenijo hitro odzivnost in pričakujejo, da bo vsa korespondenca potrjena kar se le da ekspeditivno. V resnici so Italijani precej ažurni ljudje, kar lahko nenazadnje opazimo že v njihovem dinamičnem načinu vožnje.

Za sklepanje poslov so obvezni osebni poslovni sestanki, na katerih se pričakuje točnost. Prav tako v nasprotju s splošnim prepričanjem velja, da so italijanski poslovneži precej formalni, zato se je priporočljivo vzdržati uporabe imen, dokler se ne vzpostavi trdno poslovno razmerje. Italijani običajno uporabljajo nazive, ki označujejo njihov položaj v podjetju.

Italijani so znani tudi po tem, da uporabljajo največ govorice telesa od vseh evropskih narodov.

 

Stil, kakovost in dobra storitev

Italijani veljajo za svetovne prvake na področju modnega stila in kulinarike. Zato ne preseneča, če italijanski kupci cenijo stil, kakovost in dobro storitev, pomemben pa je tudi rok dobave.

Italijani so veliki esteti. Na poslovnih sestankih so zato zaželena konservativna poslovna oblačila. Če pridete na poslovni sestanek v kavbojkah, lahko izgubite veliko naklonjenosti. Modni slog velja za znak premožnega družbenega statusa in uspeha. Zunaj velikih podjetij in finančnih krogov pa se vendarle uveljavljajo tudi bolj neformalna oblačila.

 

Obdarovanje in gostoljublje

V italijanski poslovni kulturi obdarovanje ni posebej pogosto. Šele potem, ko se vzpostavi zaupanja vreden odnos, lahko v znak prijateljstva podarimo skromno, ne preveč drago darilo, ki je lahko tudi znak hvaležnosti za italijansko gostoljubje.

Gostoljubje igra ključno vlogo v italijanski poslovni kulturi in običajno vključuje večerjo v restavraciji. Zavrnitev povabila lahko Italijani obravnavajo kot žalitev.

 

Družba z omejeno odgovornostjo (S.r.l.)

Kapitalski družbi sta družba z omejeno odgovornostjo (societa a responsibilita limitata) in delniška družba (societa per azioni). Najpogostejša organizacijska oblika podjetja v Italiji je družba z omejeno odgovornostjo, ki je lahko enoosebna ali večosebna.

Družba z omejeno odgovornostjo se ustanovi z notarskim aktom. Minimalni ustanovni kapital znaša 10.000 evrov, od katerih je potrebno vsaj 25 % plačati ob ustanovitvi. Za enoosebne družbe velja, da mora biti ves osnovni kapital plačan že ob ustanovitvi. Družbe z omejeno odgovornostjo so dolžne voditi dvostavno knjigovodstvo.

Člani S.r.l., ki v podjetju delajo, morajo biti zavarovani za zdravstvo (INPS), za pokojnino (INPS) in za primer nezgode (INAIL). Za ta zavarovanja so dolžni plačevati prispevke. Višina prispevkov je odvisna od ustvarjenega dobička. Za prispevke za zdravstvo velja, da ne morejo znašati manj kot 2.870 evrov letno.

Družbo lahko ustanovi eden ali več ustanoviteljev. Ni omejitev glede največjega možnega števila ter državljanstva ali stalnega bivališča ustanoviteljev oziroma družbenikov.

Način organizacije S.r.l. in upravljanja je fleksibilen in ga določijo družbeniki v ustanovitvenem aktu družbe. Družba ima lahko enega direktorja ali upravni odbor, lahko pa tudi ne imenuje uprave in jo vodijo vsi ali nekateri družbeniki.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Business Brainstorming Graph Chart Report Data Concept

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis