Poslovanje v Litvi - MLC

Poslovanje v Litvi

Resnici na ljubo o baltskih državah vemo bolj malo, pa čeprav imajo te kar nekaj skupnega s Slovenijo. Če ne drugega, smo v istem obdobju skupaj vstopili v EU in približno istočasno prevzemali tudi evropsko valuto. Baltske države se nam nekako zdijo oddaljene, tam visoko na severovzhodu Evrope se nam zdijo tudi geografsko težje dosegljive, čeprav je to samo »optična prevara«. Če ne drugega, ima vsaj eden izmed nizkocenovnih prevoznikov vzpostavljene redne povezave z Litvo iz beneškega in dunajskega letališča.

Litva je največja baltska država severovzhodne Evrope in njen geografski center. Slovi po  krajinah, ravnicah, jezerih in bogatih gozdovih. Med drugim Litva slovi po peščenih plažah, posutih z jantarjem in t.i. Kuronsko kočo s svojimi impresivnimi podobami in sipinami, privabljajo številne turiste.

 

Geografske značilnosti države

Litva je obmorska država ob Baltskem morju v severovzhodni Evropi in je ena izmed treh baltskih držav. Na severu jo omejuje Latvija, na vzhodu in jugu Belorusija, na jugozahodu Poljska in samostojna ruska esklava Kaliningrad, na zahodu pa Baltsko morje. Velja za najbolj naseljeno izmed baltskih držav in ima 262 km obale. Je najjužnejša in obenem največja od treh baltskih držav.

Litva leži v zmernem podnebnem pasu. Podnebje je polkontinentalno, z zelo hladnimi zimami in milimi, zmerno deževnimi poletji. Zime so mrzle in  zasnežene, zlasti v januarju in februarju. Dežela pokriva površino 65.300 km2 in ima 2,8 milijona prebivalcev, kar pomeni, da je dokaj redko naseljena. 83,45% prebivalstva se je opredelilo za etnične Litovce, 6,74% za Poljake, 6,31% za Ruse, 1,23% za Beloruse in 2,27% za pripadnike drugih etničnih skupin, kot so Ukrajinci, Judje, Nemci, Tatari, Latvijci, Romi, Estonci, Krimski Karaiti in Skandinavci.

Glavno in največje mesto je Vilnius (Vilna), ob sotočju rek Neris in Vilnia. Šteje 580.020 prebivalcev in se ponaša z največjim srednjeveškim starim mestom v srednji in vzhodni Evropi, vse bolj pa je priljubljena zaradi arhitekturne dediščine in živahne kavarniške kulture. Redno se uvršča med najcenejše mestne počitnice v Evropi. Metropola je postavljena na čudovite atmosferske tlakovane ulice tega največjega srednjeveškega starega mestnega jedra v srednji in vzhodni Evropi. Večja mesta so še Kaunas, Klaipeda in Siauliai.

 

Poslovni bonton

Litovci veljajo za precej emocionalne, ekspresivne in temperamentne v primerjavi s svojimi severnimi sosedi, kar je dokaj presenetljivo za narod s tako severnjaškimi koreninami.  Odlikuje jih tudi sposobnost mirnega sožitja z drugimi narodi ter spoštovanje drugih kultur, narodnosti in religij.

Sestanki se usklajujejo predhodno in se pisno potrjujejo po elektronski pošti oziroma faksu. Litovci, še posebej poslovneži dobro govorijo oziroma se sporazumevajo v angleškem jeziku.   Priporočljivo je, da se sestanki ne dogovorijo na dneve državnih praznikov. Litovci so točni, kar pričakujejo tudi od svojih poslovnih partnerjev. Pri poslovnih pogajanjih so usmerjeni k obravnavi konkretnih tem in pričenjajo pogovore z vnaprej pripravljenimi in usklajenimi vprašanji, ne spuščajo se v pogovore o vsakodnevnih stvareh, v čemer nekoliko spominjajo na Nemce. Priporočljivo je zagotoviti enak nivo sogovornikov ter vnaprej posredovati seznam udeležencev in kratko obvestilo o njihovih pristojnostih v okviru podjetja. To bo gostitelju omogočilo, da bo zagotovil ustrezne sogovornike tudi na svoji strani.

Sestanki se po navadi začnejo in končajo z daljšim stiskom roke, pri čemer je pomemben tudi očesni kontakt, kar je v Litvi znak kredibilnosti in iskrenosti sogovornika, ter prijazen nasmešek. S stiskom roke se pozdravi vse udeležence sestanka tako ob prihodu kot ob odhodu. Vsak udeleženec se predstavi s polnim imenom in navedbo službenega položaja. V Litvi se uradno poslovneži kličejo po priimku in službenem položaju, v kolikor se ne dogovorijo drugače.

Tako, kot v večini razvitih držav, tudi v Litvi velja običaj izmenjave vizitk pri prvem poslovnem stiku. Prepričajte se, da imate na razpolago zadostno količino vizitk, na katerih mora biti nujno navedena funkcija v podjetju, katerega zastopate.

 

Običaj avansnega plačila

V začetku poslovanja je priporočljivo avansno plačilo ali vsaj delno predplačilo. Po direktivi EU 2011/7/EU, ki se je v Litvi uporabljala od leta 2013, najdaljši rok plačila ne sme presegati 60 dni. Običajni plačilni rok je 30 dni, a je odvisen od posameznih sektorjev. Daljši plačilni roki od 30 – 60 dni se pogosteje uporabljajo le v podjetjih javnega sektorja.

 

Oblačenje in obnašanje

Za Litovce je značilen uraden, celo konservativen stil poslovnega oblačenja. Poslovneži so običajno oblečeni v obleko s srajco bele ali pastelne barve in kravato, ki se ujema s srajco. Poslovne ženske nosijo elegantne obleke oziroma kostime, ki ne smejo biti zelo vpadljivi oziroma ekstravagantni.

Zelo pomemben je splošen vizualni vtis in prvi stik, ob tem, da neposredni fizični kontakti niso običajni. Tudi v primeru, ko se Litovci ne strinjajo s sogovornikom, se poskušajo izogniti zavrnitvenim odgovorom in nadaljujejo pogovor v prijateljskem duhu. Nevljudno je sogovorniku segati v besedo. Poslovneži se pri pogovorih nahajajo na razdalji stegnjene roke ne glede na to ali sedijo ali stojijo. V Litvi velja za nevljudno imeti roke v žepih ali žvečiti žvečilko na javnih krajih.

 

Obdarovanje

Ob koncu sestanka je priporočljivo sogovornikom izročiti simbolično darilce – nekaj, kar je povezano s podjetjem. Šopek rož je vsesplošno uveljavljeno darilo za žensko, bodisi poslovno partnerico bodisi ženo poslovnega partnerja, vendar rože ne smejo biti rumene barve (ker ta simbolizira skorajšnje slovo). Prav tako je priporočljivo sprejeti morebitno vabilo na neformalno večerno druženje, saj je to lahko dobra priložnost za pogovor v bolj sproščenih pogojih.

 

Kaj pa vi menite?
  • Ste še slišali, da ima glavno mesto Litve Vilna največje srednjeveško mestno jedro v srednji in vzhodni Evropi?
  • V katerem športu Litovci še posebej izstopajo?
  • Ali veste, da se Litva uvršča med najcenejše države v Evropi?
  • Ste že imeli kakšno poslovno izkušnjo z litovskimi podjetniki?
  • Ali veste, kdaj je Litva postala članica EU?

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Portrait Of A Business Woman Working On Laptop

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis