Poslovne navade v Južni Afriki - MLC

Poslovne navade v Južni Afriki

Oblačila ter obnašanje v lokalih in hotelih

Južna Afrika predstavlja mešanico številnih kulturnih vplivov, od britanskih, nizozemskih,  indijskih in številnih plemenskih. Temu primerni so tudi kodeksi oblačenja in obnašanja v javnih oziroma službenih prostorih.

Upoštevajoč klimatske razmere, ki so v večini Južne Afrike subtropske, je tudi kodeks oblačenja več ali manj »casual«. Izjema so nekateri klubi in restavracije, ki zahtevajo formalna oblačila. Na poslovnih sestankih, še posebej če so bolj formalni, se za moške priporoča kravata, poslovna obleka ni nujna, za ženske pa obleka ali poslovna obleka. Vendar je, tako kot v mnogih delih sveta, tudi to odvisno od panoge. Kar je lahko formalno oblačilo v bančni industriji, to ni nujno v IT industriji.

Kajenje je prepovedano v javnih prostorih, vlakih, letalih in avtobusih. Restavracije in klubi sicer imajo prostore, namenjene kadilcem. Natakarjem, hotelskim uslužbencem, voznikom taksijev, uslužbencem na bencinskih črpalkah in uslužbencem na golf igriščih se pušča napitnina.

 

Sestankovanje

Sestanki se sklicujejo po nam poznanih običajih. Izogibajte se sklicem sestankov v času od sredine decembra do sredine januarja, ter v času velikonočnih praznikov, saj je takrat večina ljudi na počitnicah. Prvi sestanek je načeloma namenjen vzpostavitvi odnosa med strankama.

Večina sestankov se bo začela s kramljanjem, vendar pa bo beseda hitro prešla na poslovne zadeve. Na sestanke prihajajte dobro pripravljeni in če je le možno, pošljite dnevni red sestanka partnerjem pred vašim prihodom. Ne glede na to, da imajo vaši sogovorniki v rokah plan sestanka, ne smete pričakovati, da se bodo strogo držali načrta.

Predstavitve in pozdravljanje

Predstavitve naj bodo kratke in jedrnate. Odločitve so sprejete na podlagi dejstev in ne na podlagi intuicije. V tem smislu so Južnoafričani precej podobni Britancem in tudi Nizozemcem. Matematika ima prednost pred občutki, dejstva pred domišljijo. Uporabljajte statistiko, grafe in tabele. Čeprav je večina poslov sklenjenih v angleškem jeziku, lahko naredite dober vtis na vašega sogovornika, če določene dokumente prevedete v afrikanščino (ki je posebna vrsta nizozemščine), še posebno v predelih Pretorie in Bloemfonteina.

Čeprav se stili pozdravljanja razlikujejo – odvisno od etnične skupine – je običajni “zahodni” stisk roke najpogostejši med njimi. Med rokovanjem se vzdržuje stik z očmi.

Roki in obdarovanje

Upoštevanje rokov je za južnoafriške poslovneže pomembno. Če se torej zavežete k roku dostave ali storitve, pravočasno izpolnite svojo obveznost. Podjetniki ne pričakujejo daril od partnerjev, s katerimi poslujejo. Če pa ste družabno povabljeni na dom od poslovnega partnerja , potem ne morete zgrešiti z dobrim južnoafriškim vinom, cvetjem ali čokolado.

 

Poslovne navade

Poslovna srečanja so v Južni Afriki zelo pogosta v restavracijah. Poslovni dogovori med kosilom ali večerjo so zelo pogosti. Nekatere restavracije skrbijo za poslovni trg tako, da ponujajo zasebne jedilnice, kjer se lahko poslovneži sestajajo. Ko južnoafriškemu poslovnežu predstavljate sodelavce, jih predstavite čim bolj natančno, opišite njihov poslovni status v podjetju. Južnoafričani namreč zelo cenijo timsko delo in dobre “time”. Trdne poslovne vezi se sicer stkejo počasi, a ko so enkrat vzpostavljene, so trajne in zanesljive. In še nekaj si kaže zapomniti: ne barantajte. Čeprav je v Afriki barantanje nasplošno pogosto, še posebej v državah s pretežno arabskim prebivalstvom, to ne velja za Južno Afriko!

Če poslujete z ljudmi iz bolj tradicionalnih plemenskih kultur, ki te kulture še vedno izvajajo, bi bilo pametno ugotoviti, kakšen bonton velja pri njih. Čeprav obstaja veliko tehnoloških načinov izmenjave kontaktnih podatkov, Južnoafričani še vedno dajejo prednost tradicionalni vizitki, zato jih je najbolje vzeti s seboj, še posebej, če se udeležite konference.

 

Kaj pa vi menite?
  • Ste morda že imeli kakšne poslovne stike z Južnoafričani? Ali veste, da so podedovali veliko poslovnih navad od Britancev?
  • Ste vedeli, da v Južni Afriki razpolagajo s posebnimi zasebnimi jedilnicami, kjer se sestajajo poslovni partnerji?
  • Ste seznanjeni z dejstvom, da v Južni Afriki kazanje s prstom velja za žaljivo?   

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Cheerful Young Colleagues Indoors Coworking

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis