Poslovni bonton in poslovne priložnosti na Malti - MLC

Poslovni bonton in poslovne priložnosti na Malti

Če želite sklepati posle z Maltežani se morate naučiti nekaterih pravil, ki so značilne za to simpatično sredozemsko državo.

Malta je sicer ena izmed najbolj katoliških držav v Evropi, z ustavnim statusom Rimskokatoliške cerke kot državne religije, kar kaže na to, da je treba pri poslovanju z malteškimi podjetji in podjetniki do določene mere spoštovati katoliško vero. Za podjetnike sicer ne velja, da bi bili ravno globoko verni, takih je več med preprostimi ljudmi, navkljub temu je treba pri komunikaciji z njimi izkazovati določeno mero spoštovanja do katolištva.

 

Malo podobni južnim Italijanom, malo Britancem, a predvsem Maltežani

Zgodovina Malte, ki je skozi stoletja služila kot trgovsko središče za tuje vladarje, je  Maltežanom namenila gen nagnjenosti k razpravam in poslovanju. Tradicionalni britanski načini, neizogibno zaznamovani z dediščino 150-letne britanske vladavine na Malti, so še vedno zelo očitni v malteškem načinu vodenja uradnih poslov.

Poslovne predstavitve na Malti so namreč pogosto označene kot formalne, zahtevajo primerno obleko, drugo stran pa na prvem srečanju nagovorijo z naslovom in priimkom. Od takrat naprej, po izmenjavi vizitk in podrobnosti ter vzpostavljanju delovnega odnosa pogosto ob kavi ali ob lahkem obroku, pa so uvodne formalnosti hitro odložene.

Obenem ni nič nenavadnega, če boste čez čas pri poslovanju z malteškim podjetnikom dobili vtis, da se pogovarjate s kakšnim poslovnežem iz Neaplja ali iz Sicilije. So namreč precej sproščeni, nasmejani, iskreni in tudi zabavni.

A velja omeniti, da niso prav nič agresivni in glasni, po čemer se vendarle ločijo od (južnih) Italijanov, ki pogosto veljajo za takšne. Maltežanom se torej pozna, da so iz teritorija, na katerem so se v zgodovini križali vplivi Arabcev, Italijanov, Francozov in Britancev in so od vsakega od njih podedovali kakšno značajsko lastnost.

Predvsem pa se zavedajo, da so iz majhne države, kar jih dela nekoliko skromnejše in ponižnejše od denimo Italijanov ali Britancev.

 

Delovni čas

Na splošno delovni čas sovpada z evropskim, torej običajno od ponedeljka do petka med 8. in 17. uro ter včasih ob sobotah med 8. in 12. uro. Glavno mesto Valletta in Sliema ter bližnji St. Julian so območja, kjer je osredotočena večina malteške komercialne in poslovne dejavnosti. Ta območja so lahko dostopna in dobro opremljena z vsemi sodobnimi objekti in drugim udobjem.

 

Gospodarska klima

Malteško gospodarstvo je zelo prilagodljivo, kar pomeni, da če ga prizadene lokalna ali globalna kriza, kot je pandemija COVID-19, njegova gospodarska struktura omogoča, da se po krajšem obdobju spet hitro postavi na noge. To pomeni varno gospodarsko ozračje, ki ga varujejo tudi visoko urejene industrije, močan sistem proti pranju denarja in izjemno nizka verjetnost naravnih nesreč.

 

Davčne ugodnosti poslovanja na Malti

Malta ima mnogo poslovnih prednosti pred konkurenco, predvsem nizke stroške ustanovitve podjetja, ugodne davčne stopnje in druge davčne ugodnosti. Malta denimo ne pozna davkov na dediščine in darila in v nekaterih primerih tudi ne davkov na premoženje. Poleg tega malteški davčni sistem omogoča pridobitev davčnega rezidentstva tudi v primeru, če oseba v njej prebiva manj kot 183 dni.

 

Močna delovna etika

Malteški uslužbenci imajo sicer močno delovno etiko in so znani po tem, da znajo razmišljati “out of a box” in pripraviti inovativne, stroškovno učinkovite rešitve. Zaradi tega je Malta idealna lokacija za podjetja, ki se ukvarjajo z dejavnostmi z visoko dodano vrednostjo, ki od svoje delovne sile zahtevajo visoko raven vložkov in spretnosti.

 

Kaj pa vi menite?
  • Ste že poslovali na Malti? Kakšen vtis ste dobili, ko ste se pogovarjali z njihovimi poslovneži? Ste dobili občutek, da gre za posrečano mešanico italijanske in britanske poslovne kulture?
  • Ali veste, da malteški uslužbenci veljajo za ene izmed najbolj inovativnih?
  • Ste seznanjeni z dejstvom, da je Malta raj za spletne igre?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Businessman Talking To Mobile Outdoor

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis