Poslovni bonton v Maroku - MLC

Poslovni bonton v Maroku

Prihod v Maroko za marsikoga predstavlja precejšen kulturni šok in nič drugače ni tudi v poslovnem svetu. Maročani cenijo širokosrčnost in radodarnost, s pretirano varčnostjo pa Maročanov ne boste pridobili na svojo stran. Bodite radodarni, majhen bakšiš odpira vrata, postrežba je boljša in lahko iz nemogočega naredi mogoče.

 

Specifike pri poslovanju z ženskami

Za marsikatero liberalno Evropejko zna biti vzpostavitev poslovnega odnosa z maroškim podjetjem ali maroškim poslovnežem težavno, zato je bolje, da ob prihodu v Maroko začasno odvrže svoj liberalni nahrbtnik. Ženske so se namreč v Maroku začele uveljavljati zelo pozno, zato še zmeraj prevladuje mnenje, da morajo biti čim bolj konzervativne tako v vedenju kot tudi v oblačenju. Preveč vpadljivim in agresivnim ženskam Maročani ne bodo zaupali. Vedenje naj bo zadržano, obleka nevpadljiva. Oprijete obleke in obleke, ki razkrivajo telo bodo naredile slab vtis. Ni pa treba, da si tujke ovijejo ruto okoli glave, saj je Maroko vendarle že dovolj moderna država in se tujim ženskam tega ne zapoveduje. Če želi imeti ženska pri sklepanju posla pomembno vlogo, naj jo predstavi moški z visokim ugledom. Seveda pa so pomembna tudi priporočila in veščine.

 

Posebnosti za moške

Primerna moška obleka je navadna poslovna, torej obleka in kravata. Islam prepoveduje moškim nošenje nakita. Kakršen koli nakit tako ni priporočljiv, dodatki, kot so ura, pisalo pa morajo biti visoke kakovosti, saj znajo nekateri maroški poslovneži svojega partnerja ocenjevati tudi po opravi. Nikar si torej ne privoščite masivnih prstanov, verižic in zapestnic, saj vas vaš maroški partner ne bo jemal resno. Lahko se celo zgodi, da vas bo kar napodil iz svoje pisarne, saj gre za kršenje pravil, ki jih zapoveduje Koran.

 

Rokovanje in 10  minutni pozdrav

Namesto rokovanja je v Maroku v navadi poljub, a se Maročani z nemuslimani tudi rokujejo. S tem izkažejo spoštovanje svojemu sogovorniku. Zanimivo je, da ženske ponavadi ne bodo poljubili, saj se lahko poljubijo in objamejo le z osebo istega spola. V Maroku lahko pozdrav traja tudi do deset minut. Rokujte se z desno roko in se nato z dlanmi primite za srce, kar pomeni posebno vrednotenje druge osebe. Dobri prijatelji si lahko pošljejo do štiri poljube po zraku. Sledi vrsta vprašanj in dobrih želja za vas in za vaše bližnje.

 

Tolmač

Ker se maroška kultura zelo razlikuje od slovenske, je v nekaterih primerih -še posebej, če gre za sklepanje velikih in pomembnih poslov, zelo dobro, če si poslovnež pridobi svojega lokalnega partnerja. Ta lahko igra tudi vlogo tolmača, predvsem pa vas vodi in pomaga pri vseh srečanjih, ki jih pred sklenitvijo posla ni malo. Pomaga vam tudi pri pravilnem vedenju, tako da vam namigne, kaj je v nekem trenutku prav, da storite, o zaželenem obnašanju pa se lahko, kar je zelo priporočljivo, pogovorite tudi pred srečanjem. Ta lokalni partner mora biti seveda zaupanja vreden in sposoben dobro opravljati svoje delo.

Poslovne vizitke

Poslovna vizitka se izmenja na začetku pogajanj, običajno kar na prvem srečanju. Izroči se jo s čisto desno roko in prav tako se jo z desnico sprejme. Poslovne vizitke morajo biti dvojezične – v arabskem in v francoskem jeziku.

 

Spoštovanje islama

Koran zahteva pravičnost pri poslu in zapoveduje tudi, kako naj se poslovneži obnašajo.  Poslovanje tako temelji na pravičnem dobičku, glavni vodili islamskega poslovanja pa sta prav pravičnost in legitimnost. Maroški poslovneži zelo cenijo spoštovanje islama, saj tudi oni  spoštujejo druge vere. Če bo maroški poslovnež pri evropskem kolegu začutil prisotnost prevarantstva ali pohlepa, bo z njim v hipu prekinil pogajanja in slednji si bo s tem zaprl vsa vrata.

 

Prepovedano trgovanje in obdarovanje

Koran Maročanom prepoveduje, da bi trgovali z blagom, ki je zanje prepovedano. Gre za trgovanje z alkoholom, svinjino, školjkami, ptičjim mesom, za trgovanje s kipi in križi. Pravi musliman z vami nikoli ne bo želel skleniti posla, ki bo vključeval kaj od tega, kar je zanj prepovedano. Izogibati so moramo darovanju kakršnih koli alkoholnih pijač, saj njihova vera prepoveduje alkohol. Prav tako niso primerni parfumi, ki vsebujejo alkohol. Če pa bodo izdelki, ki jih ponujate, prispevali k povečevanju tradicionalnih vrednot, pa bodo skoraj zagotovo sprejeti. Zelo primerna darila so na primer domači oziroma rokodelski izdelki, ki jih lahko v veliki meri pričakujemo tudi od njih, saj se Maroko lahko pohvali z odličnimi  tradicionalnimi lončarskimi izdelki in preprogami, ki jih tudi izvažajo.

 

Prehranjevanje

Vzemite si čas in pridite s praznim želodcem. Maročani so zelo gostoljubni in med sklepanjem posla se lahko zgodi, da vas povabijo na večerjo. Takrat vas bodo vedno pogostili, bogato pogostitev pa pričakujejo tudi od vas. Pri sedenju – na poslovnih kosilih, pa tudi na ostalih srečanjih – je zelo značilno, da je fizična razdalja majhna. Maročani se namreč zelo radi dotikajo ljudi, potrebno pa se je zavedati, da to variira od posameznika do posameznika.

Za Maročana je velika čast, če človeka, ki ga ima za iskrenega in pravega prijatelja, povabi na kosilo. Še bolj pa je počaščen tisti, ki je povabljen. To ni navadno kosilo, saj gre za cel obred v čast gostu.

 

Potrpežljivost

Maroški poslovneži si vzamejo čas za pogajanja in ne marajo, da se jih priganja. Veliko bolj kot čas so jim pomembni ljudje in odnosi, spoštovanje časa pa cenijo tudi pri svojih poslovnih partnerjih. Potrebno je biti potrpežljiv in odgovarjati na njihova vprašanja podrobno, saj bodo drugače mislili, da nekaj skrivamo pred njimi in ne bodo želeli skleniti posla.  Potrpežljivost je torej vrlina, saj včasih tudi po petih medsebojnih obiskih posel še ni sklenjen.

Za tabu teme sicer veljajo kritika islama, pogovor o položaju žensk in tudi tragični dogodki.

 

Kaj pa vi menite?
  • Ste že imeli kakšno poslovno izkušnjo z Maročani? Ali veste, da Maročani zelo cenijo radodarnost in širokosrčnost, prezirajo pa egoizem in pohlep?
  • Ali veste, da je uradni poslovni jezik v Maroku francoščina?
  • Ste seznanjeni z dejstvom, da bo še tako uspešna poslovna ženska redko uspešna v pogajanjih, če jo maroškemu poslovnemu partnerju ne bo predstavil ugledni moški?

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Closeup Of Muslim Businesswomen Handshake

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis