PREDAVANJE: »LATVIAN ADVERTISING INDUSTRY AND ADVERTISING LAW« - MLC

PREDAVANJE: »LATVIAN ADVERTISING INDUSTRY AND ADVERTISING LAW«

Včeraj smo na MLC Ljubljana gostili predavatelja Ēriksa Volosovskisa iz Alberta College, s sedežem v Rigi, glavnem mestu Latvije z naslovom: “Latvian advertising industry and Advertising law”. Predavanje je bilo zanimivo, saj smo izvedeli več o sami Latviji ter razlikah in podobnostih s Slovenijo, preostali čas pa smo namenili trendom oglaševanja in njihovi zakonski ureditvi oglaševanja. V zaključku smo analizirali podobnosti z ureditvijo omenjenega področja tudi pri nas.

Latvija je dežela, kjer za oglaševalske ikone radi uporabljajo znane in uspešne športnike (npr. uspešne štiri latvijske košarkarske igralce, ki igrajo v NBA ligi, latvijsko hokejsko reprezentanco, boksarskega junaka Mairisa  Briedisa ipd.), odmevne dogodke (npr. maratone, saj so tudi Latvijci narod, ki zelo rad teče ali številne glasbene koncerte z mednarodno zasedbo) in festivale ( npr. zborovskega petja, ko naenkrat poje veliko število zborov KOT JE POZNAN Positivus, največji baltski festival ali pa množična verska srečanja kot je tisti v Agloni). Že takoj smo lahko ugotovili (kar nam je kasneje potrdil tudi predavatelj), da so zelo ponosni na dosežke Latvijcev in dogodke, ki zbližujejo prebivalce njihove države in to znajo tudi pokazati.

Za oglaševalski trg Latvije je znano, da gre za zelo močno kulturo oglaševanja, ki jo predstavlja več kot 500 oglaševalskih subjektov, ki ustvarijo vsako leto za  približno 85 milijonov evrov prometa ( za primerjavo si oglejmo Slovenijo: Latvija je trikrat večja po površini kot naša dežela, imamo pa nekaj več prebivalstva kot oni – naš oglaševalski trg pa predstavlja približno 120 milijonov evrov prometa). Na voljo imajo veliko možnosti za študij oglaševanja, trženja in oblikovanja, med sredstvi oglaševanja pa še vedno prednjači TV z 42% deležem, ki mu sledi svetovni splet z 23%.

Pravno ureditev oglaševanja v Latviji predstavlja 20 različnih zakonodajnih dokumentov, ki so bili po večini sprejeti okoli leta 2000, ko je Latvija doživela pravi oglaševalski razcvet. Glede prepovedi s tega področja pri njih veljajo podobna določila kot pri nas (glede sodelovanja otrok za oglaševalske namene, zbujanje sovraštva in vojne, omejitve z zvezi s tobakom in alkoholom in podobno). Zanimivo je, da je Latvija v času pojava zadnje velike finančne krize v drugi polovici leta 2008 doživela velik oglaševalski padec ( veliko ljudi je v oglaševalski industriji izgubilo tudi svoja delovna mesta), v Sloveniji pa je v letih 2008 – 2012 oglaševanje celo poraslo in prvič doživelo večji padec šele v letu 2013 (kjer pa se je pravzaprav stanje le normaliziralo na raven pred krizo).

Predavatelj je na koncu izrazil pohvalo Sloveniji za organizacijo na področju oglaševanja najbolj znanega dogodka Zlati boben. Ta predstavlja stičišče evropske kreativnosti in omogoča primerjavo slovenskih dosežkov v mednarodni konkurenci, hkrati pa zagotavlja prepoznavnost Slovenije in njene ustvarjalnosti v širšem evropskem prostoru. Kongresni program festivala v Slovenijo vsako leto privabi največje strokovne avtoritete in zvezde evropskega in svetovnega oglaševanja, poteka pa v organizaciji Slovenske oglaševalske zbornice.

Prav tako pa je za tiste, ki tega še ne veste, Slovenija znana tudi po Effie® Slovenija, ki pa je licenčna nagrada za učinkovitost v tržnem komuniciranju. Lastnik blagovne znamke je EFFIE Worldwide Inc, v Sloveniji pa tekmovanje za to nagrado prav tako razpisuje zgoraj omenjena Slovenska oglaševalska zbornica.

 

Latvijskemu kolegu, g. Ēriksu Volosovskisu se zahvaljujemo za obisk MLC Ljubljana ter strokovno in zanimivo predavanje, ki ga je pripravil za naše študente.

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis