Predstavljamo Čile - MLC

Predstavljamo Čile

Čile je danes oaza miru sredi enega izmed najbolj nemirnih delov sveta, ki so ga zaznamovala številna prelivanja krvi in vojaške diktature. Velja za najrazvitejšo državo Južne Amerike, kjer boste našli najbolj suho puščavo na svetu, se ponoči nagledali ozvezdja, obiskali »planet Mars« in skrivnostne kipe ter zaplavali v nebeško modrih lagunah in gejzirjih.

Čile je ozka in dolga obmorska država, ki se razteza vzdolž južne polovice zahodne obale Južne Amerike od Andov pa do konca južnoameriškega rta. Na severu meji na Peru in Bolivijo, na jugu pa delno na Atlantski, delno na Tihi ocean, na vzhodu na Argentino, na zahodu pa na Tihi ocean.

Je najjužnejša država na svetu, ki je geografsko na kopnem. Leži vzdolž visoko seizmične in vulkanske cone, ki je del pacifiškega ognjenega obroča zaradi subdukcije oziroma podrivanja Nazca plošče in Antarktike pod južnoameriško ploščo.

Spada med najdaljše države na svetu, ki se razteza več kot 4300 km od severa proti jugu in je le 350 km široka na najširši točki od vzhoda proti zahodu.

Lasti si tudi 1.250.000 km² Antarktike (čilsko antarktično ozemlje), vendar so njena upravičenja glede tega dela sveta še “viseča”, glede na pogoje pogodbe o Antarktiki, katere sopodpisnica je.

 

Mogočni Andi in izjemno dolga obala Tihega oceana

Verjetno najprepoznavnejši del Čila je gorovje Andi, ki predstavljajo čilsko vzhodno naravno mejo z Bolivijo in Argentino v regiji Atacama. Najvišja točka Andov je Nevado Ojos del Salado s 6891,3 metri višine, ki je tudi najvišji vulkan. Najvišjo točko obalnega območja pa predstavlja Vicuña Mackenna s 3114 m, ki leži v Sierra Vicuña Mackenna, južno od Antofagaste.

Reke so kratke in imajo nizek pretok. Običajno tečejo od Andov do Tihega oceana, od vzhoda proti zahodu.

Skupna površina Čila je 756.950 km2 in ima kar 6435 km obale Tihega oceana. Ima 18 milijonov prebivalcev, od katerih je malo več kot polovica belih Evropejcev in malo manj kot polovica mešancev. Priseljenske valove so predstavljali predvsem prihodi Špancev, Italijanov, Ircev, Palestincev, Angležev, Škotov, itd.

Število prebivalstva postopno narašča. Uradni jezik je španščina. Čilenci uporabljajo nekoliko poseben dialekt imenovan Castellano de Chile, ki se od “španske” španščine razlikuje tako v slovnici, kot tudi po izgovorjavi. V Čilu se boste lahko sporazumevali tudi v angleščini in nemščini.

Najbolj razširjeni veri sta katoliška (70 %) in evangeličanska (15 %).

Valuta je čilski peso (CLP), ki znaša 0,0011 EUR

 

Prestolnica je Santiago de Chile

Glavno in največje mesto republike je Santiago de Chile. Je središče največjega in najbolj gosto naseljenega območja v metropolitanski regiji Santiago, s skoraj 7 milijoni prebivalcev. Mesto leži na nadmorski višini 570 metrov in obsega 641 km².

Leta 1541 ga je ustanovil španski konkvistador Pedro de Valdivia in je glavno mesto Čila še iz kolonialnih časov. Poimenovan je po svetopisemskem liku svetem Jakobu. Mesto ima jedro iz neoklasicistične arhitekture iz 19. stoletja in stranske ulice v Art déco, neogotskem in drugih slogih.

Prestolnica je oblikovana na številnih samostojnih hribih, ob hitro tekoči reki Mapocho in s parki, kot je Parque Forestal. Ande je mogoče videti iz večine točk v mestu. Obrobje mesta je obkroženo z vinogradi. Čilska vina veljajo za ena izmed najboljših na svetu. Iz Santiaga je sicer v dobri uri mogoče priti do gora ali do  Tihega oceana.

Je kulturno, politično in finančno središče Čila in sedež številnih multinacionalk. V Santiagu se nahajajo tudi čilski pravosodni organi.

 

Temačno Pinochetovo obdobje

Čile je država z razgibano zgodovino. Najbolj ga je zaznamovalo obdobje vojaške diktature generala Pinocheta, znano po številnih likvidacijah in ugrabitvah nasprotnikov režima. Navkljub zelo razburkani zgodovini je Čile v zadnjem obdobju postal južnoameriška oaza miru, ki privablja popotnike s svojo raznoliko naravo.

Danes je enotna predsedniška ustavna republika, katere predsednik je Gabriel Boric, ki ima med drugim tudi hrvaške korenine in s 37 leti velja za enega izmed najmlajših predsednikov republike na svetu.

 

Ali veste?
  • Ali veste, da kar tretjina vsega čilskega prebivalstva živi v prestolnici Santiago (cca. 6 miijonov)?
  • Ste že slišali, da je Čile ena izmed držav, ki jo najbolj ogrožajo potresi?
  • Morda veste, da ima Čile kar dva Nobelova nagrajenca, oba za literaturo (Gabriela Mistral in Pablo Neruda)?
  • Ste morda seznanjeni z dejstvom, da se v Čilu nahaja drugi največji bazen na svetu, ki meri kar 80.000 m2 (v letovišču San Alfonso de Mar)?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Guanaco (lama Guanicoe) At Torres Del Paine National Park

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis