Predstavljamo Egipt - MLC

Predstavljamo Egipt

Na severovzhodu Afrike se nahaja dežela piramid, faraonov, hibiskusovega čaja in visokega BDP – ja. Kot ena najpopularnejših turističnih destinacij sveta, je bil Egipt, uradno Arabska republika Egipt, nekoč ena največjih svetovnih civilizacij. Njegovo poimenovanje izhaja iz starogrščine in je sopomenka meki potapljačev. Potopite se v Rdeče morje in uživajte v raziskovanju enega najlepših koralnih grebenov, obiščite Saharo ter si oglejte reko Nil! Ta država ima izvrstno lego Bližnjega Vzhoda, kar rezultira v eno najbolj razvitih gospodarstev predvsem na področju turizma, poljedeljstva, industrije in storitev.

 

Osnovne značilnosti Egipta

Egipt je sredozemska država, ki se nahaja v severovzhodni Afriki. Meji na Gazo (Palestina) in Izrael na severovzhodu, Akabski zaliv in Rdeče morje na vzhodu, Sudan na jugu in Libijo na zahodu.

Egipt je pogosto razdeljen na dva dela: Zgornji Egipt na jugu – južni Egipt in Spodnji Egipt na severu – severni Egipt. Odseki so tako poimenovani, ker Nil teče od juga proti severu. Reka se izliva v Sredozemsko morje. Pokrajina južnega Egipta vsebuje nizke gore in puščavo. Severni Egipt ima široke doline v bližini Nila in puščavo na vzhodu in zahodu. Severno od Kaira, glavnega mesta, se razprostira trikotna delta reke Nil, ki je najpomembnejša geografska značilnost Egipta. Najpomembnejša dobrina, ki jo je Nil zagotovil starim Egipčanom, je bila rodovitna dežela. Večina Egipta je puščava, toda ob reki Nil so tla bogata  za pridelavo poljščin. Trije najpomembnejši pridelki so bili pšenica, lan in papirus. Pšenica je bila glavna hrana Egipčanov.

Zahodna puščava obsega približno 700.000 kvadratnih kilometrov in predstavlja približno dve tretjini egiptovske kopenske površine.

Egipt ima več kot 2900 km obale Sredozemskega morja, Sueškega zaliva in Akabskega zaliva. Egipt je sestavljen iz velike puščave oziroma širokega pasu puščav, ki se razteza proti vzhodu od afriške atlantske obale po celini in v jugozahodni Aziji. Le – tega prekinja dolina reke Nil s svojo delto, skupaj s polotokom Sinaj. Nekateri deli doline reke Nil so prekinjeni z velikimi klifi, medtem ko je večji del doline primeren za kmetijsko pridelavo.

 

Najvišja točka države je Mount Catherine na Sinaju, ki je visoka 2.642 metrov.

Egiptovsko podnebje je polpuščavsko, za katerega so značilna vroča suha poletja, zmerne zime in zelo malo padavin. Za državo so značilni še posebej dobri režimi vetra z odličnimi legami ob Rdečem morju in sredozemski obali. Leta 2020 je na goratem območju na polotoku Sinaj zapadel celo sneg, ki sicerna tem območju običajno traja le en dan, dokler se temperature ne vrnejo v normalno povprečje.

Najboljši čas za obisk Egipta je med oktobrom in aprilom, ko so temperature nižje, a je še vedno prijetno toplo po vsej državi. Zaradi tega je raziskovanje prometnih ulic v Kairu, obisk piramid v puščavi in raziskovanje starodavnih faraonskih grobnic bolj udobno in prijetno.

Njegova površina je 997.739 kvadratnih kilometrov in ima 101,1 milijona prebivalcev. Islam je uradna vera v Egiptu (90%). Uradni jezik Egipta je arabščina. V uporabi sta tudi angleški in izjemoma francoski jezik (bolj izobraženi ljudje).

Glavno in največje mesto je Kairo. Je kulturno, politično, univerzitetno, medijsko in gospodarsko središče države. Tukaj je tudi sedež Arabske lige. V širšem metropolitanskem območju živi skoraj 18 milijonov ljudi, kar je skoraj petina vseh Egipčanov. Kairo je dejansko najbolj naseljeno mesto v Afriki, pa tudi eno od desetih najbolj naseljenih mestnih območij na svetu nasploh. Večina narodnega trgovanja se ustvarja prav v Kairu

Po političnem sistemu je Egipt zvezna republika devetih dežel. Politika Egipta temelji na republikanizmu s polpredsedniškim sistemom upravljanja. Sedanji politični sistem je bil vzpostavljen po egipčanski revoluciji leta 2011 in odstopu predsednika Hosnija Mubaraka. Ima enodomni parlament, s petletnim mandatom in 568 članov ter 28 članov, ki jih imenuje predsednik države. Trenutni predsednik države je Abdel Fattah el-Sisi, nekdanji general. Svet ministrov vodi premier, ki ima tudi izvršilno funkcijo.

Leta 2020 je Freedom House v svojem letnem poročilu Freedom in the World Egipt uvrstil med “nesvobodne” države. Egipt je po kriterijih količine političnih in državljanskih pravic ocenil podpovprečno.

 

Kaj pa vi menite?
  • Ali veste, da ima Egipt kar 7 spomenikov svetovne dediščine (Unesco World Site)?
  • Ste seznanjeni z dejstvom, da je bil Egipt najprej francoska kolonija (1798-1801)?
  • Ali morda veste, da je bil polotok Sinaj nekoč pod okupacijo Izraela?
  • Ali veste, da je Egipt med državami z največ sončnimi dnevi na leto?
  • Ali veste, da skoraj 10% prebivalstva Egipta živi ob reki Nil?  

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Young Female In Giza Necropolis, Egypt

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis