Predstavljamo Japonsko (prvič) - MLC

Predstavljamo Japonsko (prvič)

Japonska oziroma dežela vzhajajočega sonca je otoška država v vzhodni Aziji, ki se nahaja v severozahodnemTihem oceanu. Na zahodu meji na Japonsko morje in se razteza od Ohotskega morja na severu proti Vzhodnokitajskemu morju in Tajvanu. Najbližje sosede Japonske so Južna in Severna Koreja, Rusija in Kitajska. Japonsko morje ločuje azijsko celino od japonskega arhipelaga.

Japonska obala se razteza na več kot 34.000 km in to je tudi razlog, da so morski viri dostopni skoraj povsod na Japonskem. Obale štirih večjih otokov skupaj obsegajo približno 18.000 km, od tega je ena šestina peščenih plaž ali delt, ostale pa so pečine, z ozkimi plažami ali žepnimi plažami ali brez njih.

Severna Japonska ima topla poletja in zelo mrzle zime z močnim sneženjem na strani Japonskega morja in v gorskih območjih. Vzhodna Japonska ima vroča in vlažna poletja ter mrzle zime. Zahodna Japonska ima zelo vroča in vlažna poletja (s temperaturami, ki včasih dosežejo 35 stopinj celzija ali več) in zmerno mrzle zime. Okinava in Amami imata subtropsko oceansko podnebje. Najboljši čas za obisk Japonske je spomladi (od marca do maja) in jeseni (od septembra do novembra).

 

Površina, prebivalstvo, verstva, jezik

Je ena izmed svetovnih gospodarskih velesil. Njena površina je 377.975 km² in ima 125,8 milijonov prebivalcev. Japonska verska tradicija je sestavljena iz več glavnih komponent, vključno s šintoizmom, najstarejšo japonsko religijo, budizmom in konfucijanstvom. Religija se manifestira predvsem v šintoizmu in budizmu, dvema glavnima verama, ki ju Japonci pogosto izvajajo hkrati. Kar 70,4 % prebivalstva do neke mere sledi šintoističnim obredom, ki častijo prednike in duhove na domačih oltarjih in javnih svetiščih, budistov je 69,8 %, kristjanov 1,5 %, ostalih pa 6,9 %.

Šintoizem je star toliko kot japonska kultura, medtem ko je bil budizem uvožen s celine v VI. Stoletju našega štetja. Od takrat obe religiji sobivata razmeroma harmonično in se celo do določene mere dopolnjujeta. Večina Japoncev je šintoistične ali budistične vere, medtem ko je večina japonskih parov (60–70%), poročena po krščanskih obredih. Ko je bila japonska prepoved krščanstva leta 1873 odpravljena, so se nekateri skriti kristjani pridružili Katoliški cerkvi, drugi so se odločili ohraniti tisto, kar so videli kot pravo vero svojih prednikov. Etnična pripadnost pa je sledeča: Japonci 98,1 %, Kitajci 0,5 %, Korejci 0,4 %, ostali 1 % (vključuje Filipince, Vietnamce in Brazilce).

Najbolj razširjen jezik na Japonskem je japonščina, ki je razdeljena na več narečij, pri čemer tokijsko narečje velja za standardno japonščino. Poleg japonskega jezika se na Okinavi in delih Kagošime na otokih Ryukyu govori še ryukjuanski jeziki.

Japonščina je fonetični jezik, ki je sestavljen iz 5 samoglasnikov in 16 stalnih zvokov. V jeziku lahko opazimo prevzete besede iz angleščine, nemščine in francoščine. To pride prav predvsem turistom, npr. hotel je “hoteru”, pivo je “biiru”. Pisana japonščina je precej bolj kompleksna.

 

Tokio

Tokio, dobesedno vzhodna prestolnica je glavno mesto Japonske in največje urbano središče v državi. Je eno izmed največjih mest na svetu. Na celotnem območju prefekture živi kar 13,1 milijonov ljudi, kar je desetina japonskega prebivalstva.

Tokio je administrativno, poslovno, prometno, izobraževalno in kulturno središče Japonske. Tu ima v posebni palači sedež tudi japonski cesar. Vsak okraj je samostojna mestna občina s statusom mesta, imajo lastne župane in mestne svete. Celotno Tokijsko metropolo vodi skupščina na čelu z guvernerjem, ki ima sedež v okraju Šinjuku. Območje Tokia je seizmično aktivno, saj leži tik ob stičišču treh večjih tektonskih prelomnic in blizu aktivnega vulkana Fuji. V zgodovini ga je prizadelo več hudih potresov, zadnji in najbolj uničujoč je bil t. i. veliki potres v Kantu leta 1923.

 

Japonski pravni sistem

Japonski pravni sistem temelji predvsem na pravnih kodeksih in statutih, pri čemer imajo pomembno vlogo tudi precedensi. Ima civilnopravni pravni sistem s šestimi pravnimi zakoniki, ki so nastali pod velikim vplivom Nemčije, v manjši meri Francije in so se tudi prilagodili japonskim razmeram. Japonska ustava, sprejeta po drugi svetovni vojni, je najvišji pravni akt v državi.

Japonska je ena izmed redkih držav na svetu, ki ima uzakonjeno smrtno kazen.

Od leta 2000 je bilo na Japonskem usmrčenih 98 zapornikov, zadnja pa je bila usmrtitev Tomohira Katōja, povzročitelja pokola v Akihabari leta 2008, ki je bil usmrčen 26. julija 2022. Trenutno na usmrtitev čaka 106 obsojenih na smrt.

 

Kaj pa vi menite?
  • Ste že obiskali Japonsko? Ste seznanjeni z dejstvom, da jo sestavlja kar 6852 otokov?
  • Ali veste, da je bilo najstarejše podjetje na svetu ustanovljeno prav na Japonskem?
  • Ste morda že slišali, da so vsi japonski mobilni telefoni odporni na vodo, ker jih mnogo ljudi uporablja celo v kadi?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Cherry Blossoms And Castle In Himeji, Japan.

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis