Predstavljamo Južno Afriko - MLC

Predstavljamo Južno Afriko

V tokratnem blogu vam bom predstavil eno izmed najbolj eksotičnih, kontroverznih, raznolikih in privlačnih držav na svetu – Južno Afriko.

Južna Afrika je najjužnejša in najbogatejša afriška država, poznana po izraziti raznolikosti in privlačnosti, ki je zaradi klasičnega safarija, naravnih lepot in bogate kulturne dediščine postala priljubljena destinacija za popotnike še posebej od uradnega konca apartheida leta 1994. Deželi, kjer je nilski konj najnevarnejša žival, kjer rudna bogastva (predvsem diamanti) predstavljajo glavni prihodek, ki ima fascinantno zgodovino in kjer se je rodil eden izmed najbolj modrih in spoštovanih državnikov na svetu, so upravičeno podelili naziv najlepše na svetu.

 

Osnovne značilnosti Južne Afrike

Južna Afrika zavzema južni del afriške celine. Na severu meji na Bocvano, Zimbabve in Namibijo, na severovzhodu pa na Mozambik in Svazi. Kraljevina Lesoto je v celoti obkrožena z njenimi mejami. Zahodni del oblivajo hladni tokovi Atlantskega oceana, vzhodni pa precej toplejši Indijski ocean.

Ima tri glavne geografske regije: veliko notranjo planoto, obrobje gorskih verig, ki obroblja planoto na vzhodu, jugu in zahodu in obrobno območje, ki leži med obrobjem in morjem. Južnoafriška zahodna obala je sušna, ker hladna morska struja Benguela odstranjuje vlago iz regije, ki je tvorila puščavo Namib, ki se razteza v Namibijo.

3000 kilometrov dolga južnoafriška obala se nahaja vzdolž najjužnejše afriške regije, od puščavske meje v Atlantiku, do subtropske strani Indijskega oceana.

Njena pokrajina je osupljiva, saj navdušuje s svojo razgibanostjo, pristnostjo in bogatimi razsežnostmi. Ponuja vse – od zlatopeščenih plaž, suhe puščave, savan in hribovja. Je veliki dragulj na naši zemeljski obli. Dostop do zemlje je bistvenega pomena za učinkovito kmetijsko proizvodnjo, varnost preskrbe s hrano in zmanjševanje revščine v podsaharski Afriki, kjer imajo podeželska gospodinjstva omejen dostop do produktivnih zemljišč.

Zemljišč je malo, ker v Južni Afriki, z javnofinančnimi omejitvami države in nizkimi stopnjami naložb v gospodarsko infrastrukturo, naraščajo zemljiške omejitve. Danes se številni argumenti v podporo zemljiški reformi osredotočajo na njene potencialne socialne in gospodarske koristi, zlasti v državah v razvoju, ki bi lahko izhajale iz reform, usmerjenih v večjo formalizacijo zemljišč. Takšne koristi lahko vključujejo odpravo negotovosti s hrano in ublažitev revščine na podeželju. Zemljišča veljajo za glavni dejavnik proizvodnje. Bogata so s premogom, vodo in nafto, ki se uporabljajo za proizvodnjo energije. Uporablja se jih za gradnjo tovarn in industrij za izvajanje proizvodnega procesa.

Field Covered In The Grass And Trees Surrounded By Zebras Under The Sunlight During The Sunset

Vir: Freepik.com

Pogosto zasneženi Mount Ntlenyana

Najvišja točka v državi je Thabana Ntlenyana, imenovana tudi Thadentsonyane, Thabantshonyana ali Mount Ntlenyana, ki meri 3.482 m in se nahaja v Drakensbergu ter velja za najvišji vrh v Afriki, južno od Kilimandžara. V obdobju od junija do septembra je pogosto zasnežen.

Pomanjkanje vode je kronična in resna težava v večjem delu Južne Afrike. Država nima veliko rek in pomembnih naravnih jezer. Ob obali je več velikih lagun in izlivnih jezer, kot je jezero Saint Lucia v regiji KwaZulu-Natal. Najpomembnejši reki sta sicer Orange in Gariep

Na splošno je podnebje v Južni Afriki subtropsko, z dolgimi sušnimi obdobji. Glavnina dežja prihaja iz indijskega oceana, kar pomeni da količina padavin iz vzhoda proti zahodu pada.

Raj za popotnike

Južna Afrika je zaradi svoje velikosti in razgibanosti zanimiva za popotnike skozi celo leto. Če želite prepotovati puščavo Kalahari, je najboljše obdobje med drugo polovico oktobra in vse do aprila. Od maja do septembra je idealno obdobje za opazovanje živali v nacionalnem parku Chobe, ko nastopi suho in hladnejše obdobje. Svoje želje in interese lahko prilagajate različnim obdobjem, odvisno kaj si želite ogledati. Priporočljivo pa je, da nekje od marca pa vse do septembra, v vaš popotniški nahrbtnik spravite kakšen topel pulover.

Njena skupna površina meri 1.220.000  km2 in ima 58,56 milijonov prebivalcev. Skoraj 86% prebivalstva Južne Afrike se drži krščanske vere. Druge večje verske skupine so muslimani (2%), hindujci in judje (12%).

Kar tri glavna mesta

Južna Afrika ima tri glavna mesta: Pretorijo, kjer je sedež izvršne oblasti, Bloemfontein, ki je sedež sodne veje oblasti in zakonodajni Cape Town. Največje mesto je Johannesburg. Ostala velika mesta so še: Soweto, Durban, Port Elizabeth, East London, Nelspruit, Kimberley, Upington, Polokwane in Bloemfontein.

 

Kaj pa vi menite?
  • Ali veste, da je Nelson Mandela kar 27 let preživel v zaporu na otoku Robben in potem postal predsednik?
  • Ali veste, da Južnoafričani veljajo za ene izmed najbolj prijaznih in gostoljubnih ljudi na svetu?
  • Morda veste, da so vode okrog Cape Towna ene izmed najbolj nevarnih za kopanje zaradi številnih morskih psov?
  • Ste seznanjeni z dejstvom, da Južna Afrika prideluje odlična vina?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

African American Business Woman With Laptop

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis