Predstavljamo Kostariko - MLC

Predstavljamo Kostariko

Majhna in očarljiva država, kjer lahko obiščete še delujoči vulkan, surfate v oceanu, opazujete in raziskujete divjino, doživite adrenalinski spust po jeklenih žicah, visoko nad deževnim gozdom (‘Flying fox’), ter užijete zdravilne in blagodejne učinke naravnih vročih vrelcev. Pa vendar Kostarika, uradno Republika Kostarika, v španščini »bogata obala«, pomeni še več kot to. Dežela je okolju zelo prijazna, z visoko stopnjo razvitega ekoturizma.

Velja za nekakšno srednjeameriško Švico, je zelo varna, stabilna in za srednjeameriške standarde dobro urejena demokracija. To pa seveda še ne pomeni, da je dejansko »druga« Švica.  Standard Kostaričanov je še vedno precej nižji kot denimo standard Slovencev. Je pa precej višji od sosednjih držav.

Izjemni flora in favna zapolnjujeta približno 5 % svetovne biotske raznovrstnosti. Zaščiteni narodni parki predstavljajo 25 % države, med katerimi je najbolj znan Corcovado. To utemeljujejo predvsem z izredno progresivno okoljsko politiko. Država pridobiva skoraj 99 % svoje električne energije iz trajnostnih in obnovljivih virov.

Država med Karibskim morjem in Tihim oceanom

Je država v Srednji Ameriki, ki na severu meji na Nikaragvo, na jugu na Panamo, na vzhodu na Karibsko morje in na zahodu na Tihi ocean. Kostarika leži na vzhodnem delu Srednje Amerike. Leži blizu ekvatorja in se nahaja v tropskem podnebnem pasu. Ima 212 kilometrov obale Karibskega morja in 1.016 kilometrov obale na Tihem oceanu.

Ima tropsko klimo, ki je raznolika in odvisna od kraja do kraja, od deževne do suhe sezone. Prva je od maja do novembra (značilni so topli in sončni dnevi brez dežja, v januarju in februarju hladno piha. Najtoplejša meseca sta marec in april. V tem obdobju so večje temperaturne razlike med dnevom in nočjo., druga je od decembra do aprila. Najbolj deževna meseca sta september in oktober..

Najprimernejši čas za obisk je v času suhe sezone, medtem, ko so najugodnejše cene za potovanje v času deževne sezone.

Njena skupna površina meri 51.100 km2 in ima 5,048 milijona prebivalcev, od tega jih je 47 % rimokatoličanov, 23 % katoličanov, ki ne opravljajo prakse, 16 % evangeličanskih protestantov, 6 % pripradnikov drugih ver ter 8 % neopredeljenih.

 

Glavno mesto je San Jose

Glavno in največje mesto je San José, ki leži v osrednji dolini. Je osrčje velemestnega območja Gran Area Metropolitana GAM. Tukaj je upravno, politično in gospodarsko središče, ter eno glavnih transportnih žarišč v Srednji Ameriki. Ima približno 340 000 prebivalcev. Prestolnica je obsežna ravnica, ki jo varujejo veličastni vulkani in zeleni griči, v čast naravnemu bogastvu, ki obstaja na celotnem ozemlju države. Odlikujejo ga vrhunski muzeji, parki, hoteli, gledališča in zgodovinske stavbe, a ga mnogi kljub temu uporabijo le kot tranzitno vozlišče, da pridejo do vulkanov in plaž ali pa ga v celoti preskočijo.

Ustava Kostarike je vrhovni zakon Kostarike. Ob koncu državljanske vojne v Kostariki leta 1948 je José Figueres Ferrer nadzoroval kostariško ustavno skupščino, ki je pripravila osnutek dokumenta. Temeljni ustavni okvir Kostarike je bil vzpostavljen z dokumenti iz 1825, 1844 (kakor je bil spremenjen v letih 1847 in 1848), 1871 in 1949.

Ima civilnopravni sistem, ki je pod močnim vplivom francoskega (Napoleonovega) in španskega civilnopravnega sistema, ki je vzpostavil pisno kodifikacijo svojih zakonov, imenovanih Kodeksi. Zakonodajna skupščina ima večjo moč kot v drugih državah Srednje Amerike. Zakonodajne komisije sestavlja šest stalnih komisij, ki so odgovorne za ocenjevanje predlaganih zakonov.

Je ustavna, demokratična republika, z zelo močnim sistemom ustavnega nadzora in ravnotežja. Je unitarna država, z liberalno demokracijo. Kostariška politika poteka v okviru predsedniške, predstavniške demokratične republike, z večstrankarskim sistemom. Trenutni predsednik države je Rodrigo Chaves Robles.

 

Kaj pa vi menite?
  • Ali veste, da Kostarika velja za eno izmed držav z najsrečnejšim prebivalstvom na svetu?
  • Ste seznanjeni z dejstvom, da v njej živi več kot 500.000 vrst divjih živali?
  • Veste, da ima Kostarika več kot 200 vulkanskih formacij?
  • Ste že slišali, da so njihovi bankovci tako barviti kot njihova flora in favna?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Beautiful Coulourful Bird Nice Nature Habitat Novica

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis