Predstavljamo Mehiko - MLC

Predstavljamo Mehiko

Mehika oziroma Združene mehiške države, v španščini México ali pa celo po njihovem alternativnem črkovanju – Méjico je obmorska država, ki zaseda sedmo mesto na seznamu najbolj zaželenih potovalnih destinacij sveta.

Je bogata s karbonatnimi kamninami, pikantno hrano in spektakularno arhitekturo. Prav tako je zibelka srednjeameriških civilizacij Majev in Aztekov, zasneženih vulkanov, rajskih plaž Cancuna in zabavišč Acapulca. A v Mehiki ne boste našli samo pikantne hrane, sombrerov in mariachijev, ampak tudi mogočne piramide v osrčju deževnega gozda ter celo slovensko društvo.

 

Geografska lega

Mehika na severu meji na Združene države Amerike, na jugovzhodnem delu na Gvatemalo in Belize, na zahodu se dotika Atlantika, na vzhodu Mehiškega zaliva in Karibskega morja. Ima šest tišoč kilometrov dolgo obalo, ki zajema Mehiški zaliv, Karibsko morje in Tihi ocean.

Sestavljena je iz različnih reliefnih enot, ki so podnebno različne. Na severozahodu se razteza Kalifornijski polotok, ki ima zaradi bližnjega hladnega morskega toka puščavsko podnebje ter polpuščavsko in puščavsko rastlinstvo. Velik del Severne in Osrednje Mehike obsega Mehiška planota, ki jo na vzhodu in zahodu obdajata gozdnati gorovji – Vzhodna  in  Zahodna Sierra Madre (tukaj se nahaja najvišja točka v državi in sicer vrh Cerro San Rafael – 3710 m), ki se srečata v pokrajini La Junta, na jugozahodu. V tej pokrajini se nahaja Sierra Madre del Sur, ki vsebuje najvišje vrhove Mehike. Centralna ravnina se spusti od zahoda do vzhoda in od juga, kjer višina planote varira od 1.830 do 2.440 metrov nadmorske višine, do severa, kjer je višina planote le še nekaj metrov nad tisočimi. Dve večji dolini tvorita opazno depresijo v planoti, to sta Bolsón de Mapimí na severu in dolina Mexico ali Anáhuac, v centralnem delu dežele.

Največji mehiški reki sta Balsas, ki je dolga 771 km in teče v Tihi ocean in Usumacinta (mehiški del 602 km, skupaj z gvatemalskim 970 km), ki teče v Mehiški zaliv in je v dolžini 480 km plovna. Druge reke so še Rio Grande de Santiago, Grijalva, Motagua, Ulua in Hondo. Največje sladkovodno jezero je Chapala s 1112 km².

 

Klima

Vreme v Mehiki je raznoliko, tako kot je njena geografska podoba. Obalna območja so topla skozi celo leto, vendar pa v nekaterih mesecih zelo deževna. Podnebje v prestolnici Ciudad de Mexico je prijetno celo leto, saj ni ne pretoplo in ne premrzlo. V nekaterih severnih zveznih državah (Monterrey, Chihuahua) pa so značilna zelo vroča poletja in izredno hladne zime. Preden se odpravite na plažo, se prepričajte, da ni ravno takrat sezona orkanov.

Najbolj ustrezen čas obiska je pomlad ali zgodnje poletje, ko stopinje niso še tako visoke (od februarja do junija) in še ni deževnega obdobja. Povprečna temperatura od novembra do maja se giblje od 20 do 25 stopinj celzija. Od junija do oktobra pade največ padavin, ta čas so temperature ob morju med 25 do 30 stopinjami celzija.

 

Ciudad de Mexico le malo pod Triglavom

Skupna površina Mehike je 1.964.375 km2, prebivalcev ima 128,9 milijona, od tega 83% rimokatoličanov, 5% protestanov in 12% neopredeljenih.

Uradni nacionalni jezik je španščina, a poleg nje so v uporabi še jeziki, ki so jih prinesli priseljenci in se ne štejejo kot nacionalni jeziki, a so priznani v uradnih statistikah (angleščina, francoščina in nemščina, tudi mandarinščina, arabščina in Kečua).

Valuta je mehiški peso (MXN), ki znaša 0,054 EUR. Himna se imenuje “ Himno Nacional Mexicano”. Po srednje evropskem času je Mehika sedem ur za Slovenijo.

Glavno mesto je Mexico City ali po njihovo – Ciudad de Mexico. Ima tudi vzdevek in sicer Ciudad de los palacios oziroma mesto palač ter geslo Capital en movimiento. Prestolnica ima 8,85 milijona prebivalcev in ne pripada nobeni zvezni državi, ampak je samostojno zvezno okrožje (Distrito Federal), ki leži zelo visoko – na  2241 metrih nadmorske višine (le približno 600 metrov nižje od Triglava), ki ga je 1521 na ruševinah Tenochtitlana, prestolnice Aztekov (današnjega skoraj že izsušenega jezera Texcoco), ustanovil Hernán Cortés.

Mehika ima zvezni pravni sistem, z državami, ki uživajo precejšnjo avtonomijo. Politični sistem je predsedniški, z ustavno močnim kongresom. Je zvezna republika z  31 državami in zveznim okrožjem Mexico City. Zakonodajno oblast izvaja dvodomni kongres (v zgornjem domu senat šteje 128 članov, ki so izvoljeni za obdobje šestih let, v spodnjem domu poslanska zbornica šteje 500 članov, ki so izvoljeni za tri letno obdobje). Trenutni predsednik Mehike je Andres Manuel Lopez Obrador.

 

Ali veste?
  • Ali veste, da je Mehika (in ne morda Egipt) domovina največje piramide na svetu?
  • Ste že slišali, da se v Mehiki govori kar 69 različnih jezikov?
  • Ste morda seznanjeni z dejstvom, da je Ciudad de Mexico (Mexico City) drugo največje mesto na svetu glede števila muzejev?
  • Ali veste, da je Mehika država z največ taksi vozil na svetu?

Mehika Blog2

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis