Predstavljamo Tajsko - MLC

Predstavljamo Tajsko

Tajska velja za deželo širokih nasmehov. Uradno Kraljevina Tajska, vse do leta 1939 pa Siam (od tod tudi poimenovanje siamskih mačk), predstavlja potovalno pravljico za vse, ki se prvič odpravljate v jugovzhodno Azijo.

Je tropski raj z velikimi cesarskimi mesti, rodovitnimi planjavami in plemeni in z visoko razvito turistično infrastrukturo. Templji in ostanki palač v Ayuthayi in Sukhotaiju skrbno ohranjajo njeno bogato zgodovino. To je tudi dežela orhidej, slastne hrane, veličastnih Bud, Zlatega trikotnika, oddaljenih gorskih plemen, nepreglednih tropskih gozdov, riževih polj, menihov, tigrov in slonov in sinjemodre obale na peščenih plažah Phuketa in Krabija ter dinamično angelskega Bangkoka, kjer sredi betonskega kaosa počivajo budistični templji, hitro rastoče moderne zgradbe in Kraljeva palača z zlatimi pagodami.

 

Edina država v regiji, ki ni bila pod vplivom kolonialne Evrope

Tajska je ena večjih držav jugovzhodne Azije. Nahaja se na polotoku Indokina in na severnem delu Malajskega polotoka. To je edina država v regiji, kjer ni bilo vpliva kolonialnega režima evropskih držav.

Na severu in severozahodu meji na Mjanmar na severovzhodu na Laos, na jugovzhodu na Kambodžo in na jugu na Malezijor. Leži med Indijskim (Andamansko morje na zahodu) in Tihim oceanom (del Kitajskega morja na vzhodu).

Država ima v meridionalni smeri podolgovato obliko. Razprostira se od severa proti jugu na največji razdalji, ki meri 1860 km. Naravne razmere v različnih delih te države so zaradi geografske lege in raznolikosti reliefa precej različne. Severozahodni in severni del zasedajo gore. So vir hrane za velike reke, ki se iztekajo v Tajski zaliv.

Medtem, ko ima Slovenija zunanji obris podoben kokoši, pa Tajska spominja na slonovo glavo s trobcem. Tako kot oris je zanimiv in razgiban tudi njen relief. Obširnejši del predstavljajo gorat sever, Koratska planota in Menamska kotlina, medtem ko ozek pas kopnega ločujeta Tajski zaliv in Andamansko morje.

Prva Tajska kraljevina je bila ustanovljena leta 1238. Pod oblastjo kralja Ramkhamhaenga je dosegla vrhunec v 14. stoletju.  Med 2. svetovno vojno samo Tajska ni bila osvojena s strani Japonske zaradi dobrih političnih potez. Septembra 2006 je vojaški udar strmoglavil političnega tajkuna Thaksina Šinavatro in njegovo vlado zaradi prevelikih razlik med elitno in tradicionalno Tajsko ter koruptivnih dejanj.

 

Najdaljša življenjska doba v Juhovzhodni Aziji

Skupna površina Tajske je 513 120 km2 in ima približno 67 milijonov prebivalcev. Od tega je 94, 6% pripadnikov budizma, 4,6% islama, 0,7% krščanstva in 0,1% vseh ostalh. 1/3 prebivalstva živi v mestih, samo v Bangkoku več kot 6 milijonov. Povprečna življenska doba je 69 let (najvišja v JV Aziji). 90% je Tajcev, ostalo so Kitajci, Malajci, Indijci, Vietnamci, Kambodžanci, Japonci, Evropejci ter različna hribovska plemena.

Uradni jezik je tajski in izhaja iz centralne Tajske, imajo veliko dialektov, ki se delijo še naprej. Pisava je veliko mlajša od jezika in zelo zapletena. Imajo 5 tonov, ena beseda ima lahko tako 5 pomenov. Imajo kar 44 soglasnikov, zato je prevajanje težko.

Valuta je tajski baht (THB) in je 0,026 evra. Himni sta dve, nacionalna je Phieng Chat, kraljevska pa Phleng Sansoen Phra Barami. Po srednje evropskem časovnem pasu je Tajska šest ur pred Slovenijo.

 

Bangkok – azijsko mesto angelov

Glavno in njavečje mesto je Bangkok in ima prav poseben prevod – mesto angelov. Nadel mu ga je kralj Buda Jodfa Čulaloke. Obstaja še veliko drugih prevodov, kot so veliko mesto, mesto večni dragulj, nepremagljivo mesto boga Indre, velika prestolnica sveta, obdarjena z devetimi dragocenimi dragulji, srečno mesto, itd. Prestolnica šteje 8.280.925 prebivalcev in leži ob bregovih reke Chao Phraya, blizu Tajskega zaliva. Njeno območje je razdeljeno na 50 okrožij (khet), ki se delijo na skupno 169 podokrožij (khwaeng), po potrebi pa okrožja tudi združujejo v cone.

Znano je predvsem kot ena najbolj obiskanih svetovnih turističnih destinacij, saj predstavlja glavno vstopno točko za popotnike, ki pridejo na Tajsko, zato ga obišče večina tujih gostov v državi. Med največjimi znamenitostmi so kompleks kraljevih palač in različni muzeji, med tujci pa je znan tudi po živahnem nočnem življenju, tržnicah in, neuradno, kot destinacija za spolni turizem.

Po politični ureditvi je Tajska ustavna monarhija in parlamentarna demokracija, pri čemer je stanje v državi nekoliko nestabilno, z več državnimi udari in krajšimi obdobji vojaške diktature v novejši zgodovini. Trenutno državi vlada kralj Rama X, predsednik vlade pa je Srettha Thavisin. Tajska je ustanovna članica  ASEAN, zunanjepolitično pa je tudi tesna zaveznica ZDA.

 

Ali veste?
  • Ali veste, da kar tretjina vsega čilskega prebivalstva živi v prestolnici Santiago (cca. 6 miijonov)?
  • Ste že slišali, da je Čile ena izmed držav, ki jo najbolj ogrožajo potresi?
  • Morda veste, da ima Čile kar dva Nobelova nagrajenca, oba za literaturo (Gabriela Mistral in Pablo Neruda)?
  • Ste morda seznanjeni z dejstvom, da se v Čilu nahaja drugi največji bazen na svetu, ki meri kar 80.000 m2 (v letovišču San Alfonso de Mar)?

Tajska

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis