Projekt: Ukrepi podjetij po epidemiji covid-19 - MLC

Projekt: Ukrepi podjetij po epidemiji covid-19

Pričakovali bi, da se v razmerah epidemije COVID-19, ko Vlada RS izvaja ukrepe omejevanja gibanja, nošenja zaščitnih mask, zapiranja ustanov, med drugim tudi šol in fakultet ter se delo opravlja večinoma od doma, čas ustavi. Vendar za nas študente to ne velja. In veseli smo, da tudi MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana v teh sorazmeroma težkih časih ni ustavila svojega poslanstva in napredka. Na veselje in zadovoljstvo študentov so izpeljali večino načrtovanih dogodkov, kot je bilo od naših predstavnikov fakultete tudi pričakovati. Poleg študijskih obveznosti, ki so potekala na daljavo, se je izpeljalo tudi druge dejavnosti, dogodke, seminarje in projekte.

Vir: freepik.com

Eden izmed projektov z naslovom Ukrepi podjetij po epidemiji covid-19, je bil povezan z aktualno epidemijo koronavirusa, in sicer smo raziskovali kakšne ukrepe bi morala  sprejeti podjetja za lažje okrevanje po epidemiji. Raziskavo sem izvajal študent Matej Jugovic pod vodstvom mentorja doc. dr. Srečka Devjaka in  je trajal od novembra 2020 do aprila 2021.

Projektne ugotovitve smo po zaključku projekta predstavili Območni obrtno-podjetniški zbornici Vič v Ljubljani (OOZ Ljubljana Vič).

Epidemija je močno prizadela gospodarstvo, zato bodo morala podjetja hitro okrevati in sprejeti kakovostne dolgoročne odločitve. Namen raziskave je bilo ugotoviti, kako lahko stresne bonitetne ocene prispevajo k okrevanju podjetij po krizi. Zavedati se moramo, da obstoječe bonitetne ocene temeljijo na letnih računovodskih izkazih družbe in so primerne za običajne gospodarske razmere in manj za krizne razmere.  Tako je ocena stresa metrika, razvita za krizne čase in je primerjalna metoda, ki nam pove, kakšna bo bonitetna ocena podjetja v gospodarski krizi.

Graf 1

Vir: Bisnode Dun & Bradstreet  

Graf 1 prikazuje primerjavo obstoječe bonitetne ocene (zelena) in ocene stresa (rdeča), kjer lahko razumemo vpliv koronske krize leta 2020 na celotno gospodarstvo v Sloveniji. Izračun je bil narejen s pomočjo računovodskih izkazov iz leta 2019, ki smo jih nadgrajevali z gospodarsko rastjo po panogah za leto 2020, s pomočjo četrtletnih podatkov BDP, pridobljenih iz  Statističnega urada RS. Iz grafa je razvidno, da se je med krizo zmanjšalo število gospodarskih subjektov z najvišjimi bonitetnimi ocenami AAA, AA in A, medtem ko se je povečalo število gospodarskih subjektov v nižjih bonitetnih razredih. Sklepne ugotovitve so bile, da bodo podjetja primorana sprejeti določene ukrepe, da se izognejo tveganjem: in sicer, da na prvo mesto postavijo varnost pred dobičkom, da nenehno zbirajo podatke o vedenju poslovnih partnerjev, pridobivajo podatke o finančnem položaju podjetij med in po epidemiji, sprejemajo smiselne poslovne odločitve, imajo dostop do virov likvidnosti in skrajšajo plačilne roke, saj bo potreben hitrejši pretok denarja.

Za pomoč pri projektu se zahvaljujem dekanu MLC Ljubljana, red. prof. dr. Srečku Devjaku, prav tako doc. dr. Srečku Devjaku in podjetju BISNODE Dun&Bradstreet, s katerim fakulteta uspešno sodeluje. Vesel sem, da sem lahko sodeloval pri tem projektu in želel bi spodbuditi tudi druge študente, da se udeležijo podobnih aktivnosti, saj bodo tako pridobili dodatna znanja in veščine, ki jih potrebujemo v poslovnem svetu.


Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis