Protesti, ki so zajeli svet - MLC

Protesti, ki so zajeli svet

Zdi se, da je bil uboj temnopoltega Georga Floyda[1] sprožilec številnih protestov, ki se te dni odvijajo po svetu. Najbolj množični izmed njih se dogajajo v ZDA, dejansko pa gre za globalen pojav. Množični protesti so zadnje dni zajeli tudi Brazilijo, Francijo, Avstralijo in Indonezijo.

Protesti se dogajajo tudi v Sloveniji. Seveda razlog za njih ne tiči le v uboju Georga Floyda, ampak ti odsevajo širše nezadovoljstvo ljudi po svetu zaradi številnih družbenih nepravičnosti in kršenja človekovih pravic. Pandemija virusa COVID-19 s protesti sicer ni imela neposredne povezave, je pa vplivala na to, da so se, še posebej na bogatem Zahodu, razkrile številne neenakosti in nepravičnosti tega dela sveta.

 

Kaj pa, če ta nevarna zmes enkrat eksplodira?

Če se osredotočim le na ZDA, ki jo povsod po svetu tako radi jemljejo za zgled (v uglednem britanskem »Economistu« so zapisali, da so ZDA oboje, tako država, kot tudi ideja) [2], te v zadnjem obdobju preživljajo eno najhujših kriz v zadnjem stoletju. Ne le, da je Združene države pandemija s COVID-19 huje prizadela kot večino drugih držav po svetu, ZDA se soočajo tudi z naraščajočim policijskim nasiljem, z izjemno visoko brezposelnostjo (po nekaterih ocenah je trenutno brezposelnih kar 40 milijonov ljudi), ter z očitno krizo vodenja.

Čedalje bolj jasno postaja, da  predsednik Trump s svojim populizmom in razdvajanjem ni kos situaciji, v kateri so se ZDA znašle – očitno mu ne pomaga več niti »avtoritativno« sklicevanje na red in zakonitost (law and order), s katerim želi v delu prebivalstva prebuditi potrebo po občutku varnosti, ki naj bi bila zaradi protestov čedalje bolj ogrožena.

A dejstvo je, da se da z apeliranjem na strah državljanov in z močnimi besedami, kot sta zakon in red, da le začasno in zelo omejeno gasiti požar, ki se v deželi Uncle Sama čedalje bolj razplamteva. Še tako preprosti ljudje namreč sčasoma ugotovijo, da jih voditelj vlečejo za nos in tedaj se lahko zgodi, da vsa ta nevarna zmes eksplodira. Morda ne tako hudo, da bi paralizirala delovanje države, v vsakem primeru pa toliko, da zamaje številne temelje, na katerih stoji država.

V ZDA se tega zavedajo, zato so že začeli s spremembami zakonodaje na področju policijskih pooblastil. Nekatere ameriške države in mesta so denimo že prepovedale tako imenovani chakehold ( močno stiskanje vratu, ki lahko povzroči tudi smrt osebe, kar se je zgodilo pri Georgu Floydu), sprejemajo se tudi zakoni, ki bodo med drugim olajšali pregon policistov in omejili transfer orožja policijskim postajam.

 

Kaj pa slovenski protesti?

Kolesarski protesti, ki so zadnje tedne zajeli Slovenijo, na srečo niso tako nasilni kot v ZDA in v nekaterih drugih državah po svetu. So pa konstantni in za slovenske razmere kar množični. Tega ni za zanemariti. Vlada zato do protestnikov ne bi smela biti vzvišena in arogantna.

Moje osebno mnenje je sicer, da so protesti preveč splošni in očitno usmerjeni v »lik in delo« Janeza Janše, brez jasno ponujenih argumentov in predvsem predlogov, kako spremeniti stvari, ki jih on in njegova vlada delata narobe.

Dejstvo je, da se je vlada številnih ukrepov lotila na napačen način (denimo nepotrebne grožnje protestnikom, kadrovanje na različnim ministrstvih, v policiji, ipd.), a je prav tako dejstvo, da se je zelo izkazala z učinkovitostjo v obdobju epidemije. Marsikateremu protestniku je tudi plačala kakšno položnico, ko zaradi »lockdowna« ni mogel služiti denarja. Očitanje, da vladi ni mar za svobodo, pravičnost in okolje je zato (vsaj) površno.

_____________________________________________________________________

1] George Floyd je bil Afroameričan, ki ga je policija ubila med aretacijo v Minneapolisu v Minnesoti
[2] Glej »Economist«, The Power of Protest, 13.-19. junij 2020

Kaj pa vi menite?

Kakšno pa je vaše mnenje glede protestov, ki se dogajajo po svetu? Menite, da so ZDA sploh  kdaj resno obračunale z rasizmom?

Kako pa povečevanje ekonomskih razlik in različna dostopnost zdravstvenih storitev vpliva na številne proteste po svetu? Menite, da bi se morale evropske države bolj zanašati na svoje moči, kot pa na ZDA?

Se vam zdijo kolesarski protesti v Sloveniji upravičeni? Je morda v njih zaznati tudi kaj nehvaležnosti? Kaj menite, da vlada dela narobe? Je v Sloveniji res ogrožena demokracija, svoboda, čisto okolje? Če da, zakaj in, kako to spremeniti?

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis