Raziskava trga v korelaciji s spletnim marketingom - MLC

Raziskava trga v korelaciji s spletnim marketingom

Ideja tega članka je nastala na podlagi vseh trenutnih webinarjev, seminarjev in delavnic na temo spletnega oglaševanja.

Velika večina inštruktorjev, predavateljev ali pa »online marketing gurujev« izpelje predavanja na sila tehničnem nivoju, ki ga dosega predavatelj sam (ali pa še to ne). Slušatelji  so tako vedno deležni podobne izkušnje, kjer se predstavi oglaševalsko orodje, njegova uporaba in funkcije. Nekaj dejstev se mimogrede navrže še o »budget planu« oz. dogovoru proračuna v namene oglaševanja in kako ga porabiti. Kvaliteta komunikacije s potencialnimi in končnimi strankami pa je velikokrat že podvržena na naravni danosti posameznega oglaševalca.

Premalokrat so slušatelji seznanjeni z vsem tistim, kar je nujno potrebno postoriti pred samo izvedbo, spletne strani (kot osnovne enote za spletno oglaševanje), vsebinskega marketinga širšega »Inbound marketinga«, SEO (Search engine optimization), SMM (Social media marketing) in naposled PPC (Pay-Per-Click kampanje).

Tudi podjetja, ki šele začenjajo svojo spletno pot ne razumejo osnove, ki temelji na t.i. »svetem gralu vsakega poslovanja«. Zato je takim podjetjem »lahko prodati«, storitev spletnega oglaševanja, ki pa na koncu nima želenega učinka. Govorimo o »svetem gralu« ROI (Return on Investment) in z njim nujno potrebna predhodna raziskava trga.

Pred vsako investicijo je potrebno raziskati trg na katerem bi želeli delovati, oglaševati in s tem posledično služiti bolj efektivno. O tem priča kar nekaj člankov in če povzamemo del zadnjega, ki je bil objavljen na straneh Mladi Podjetnik: Raziskava in analiza ciljnega trga predstavljata enega ključnih delov vsakega poslovnega načrta. Ta nam pomaga pri umeščanju naših izdelkov in storitev v okvir dejavnosti oziroma trga, na katerem nameravamo delovati, služi pa tudi kot podlaga za načrtovanje kasnejših trženjskih aktivnosti”.

Strinjamo se s to trditvijo, saj se je večkrat v praksi potrdila za pravilno. V kolikor podjetje dobro pozna svoje cilje, potrošnike in predvsem svoj produkt (kar je idealna in redka situacija), je potemtakem tudi spletno oglaševanje cenejše in efektivnejše.

Znižata se CPC, CPM in poviša CTR, saj je veliko lažje narediti kvalitetno ciljno skupino (kateri spletni oglaševalec oglašuje), ki ima naposled velik »conversion rate«. S slednjim pa se v končni fazi dviguje ROI posameznih kampanj, produktov, akcij,…

Vsekakor je tudi naloga spletnega oglaševalca, da svojemu naročniku (na podlagi analize podatkov) ponudi svoje izsledke o ciljni skupini in tako pripomore k splošnejši nalogi raziskave trga. Vendar je ta naloga še vedno primarna naročniku oglaševanja.  Oglaševalci lahko le na podlagi raziskave trga, vizije podjetja in pričakovanih ciljev poskušajo doseči (velikokrat nerealne) cilje podjetja, ki temeljijo na predhodni raziskavi trga.

Raziskava trga (iz vidika spletnega oglaševanja) tako torej nima samo namena predvidevanja uspešnosti, temveč je tudi kasnejša referenca uspešnosti oglaševalcev, prodajnikov in managerjev. Le-to pa je nujno za uspešno vodenje podjetja.

Bistvo korelacije med raziskavo trga in spletnim marketingom je torej v tem, da:

  • dobra raziskava trga naredi dobro podlago za ciljne skupine znotraj spletnih akcij. Te imajo naposled boljše indekse uspešnosti in konsekventno boljši »conversion rate«,
  • boljši »conversion rate« pomeni cenejše oglaševanje in višanje ROI,
  • dobra raziskava trga je dobra podlaga za preverjanje uspešnosti oglaševalcev, ki prav tako predstavljajo (sicer nujen) strošek podjetja. Le-tako lahko podjetje uvidi ali je bil ta strošek upravičen ali ne,
  • dobra raziskava trga veliko bolje določi tudi »budget« namenjen oglaševanju in njegovo efektivnejšo porabo,
  • dobra raziskava trga je nujna za formiranje vizije in ciljev podjetja, ki so tesno povezani z »brend-om« oz. blagovno znamko (bodisi podjetja bodisi produktov, ki jih podjetje trži).

Najverjetneje bi lahko še naštevali in razčlenjevali. Namen tega članka pa je osvetliti pomembnost dobre raziskave trga, ki predstavlja gorivo za uspešno spletno oglaševanje.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis