SAP proti ORACLE – kateri program izbrati? - MLC

SAP proti ORACLE – kateri program izbrati?

Informacijski sistemi ERP (angl. »enterprise resource planning«) so vrsta programske opreme, ki jih organizacije uporabljajo za vodenje vsakodnevnih poslovnih aktivnosti, kot so računovodstvo, vodenje projektov, nabava, obvladovanje tveganj, skladnost in operacije v dobavni verigi, ter veliko več. Sistemi ERP tako združujejo različne poslovne procese in omogočajo nemoten pretok podatkov med njimi.  Dodatna prednost  tovrstnih sistemov je, da lahko, z zbiranjem in analizo podatkov iz različnih virov, preprečijo podvojitev podatkov in zagotovijo njihovo celovitost. Danes imajo sistemi ERP ključno vlogo pri upravljanju številnih poslov in organizacij vseh velikosti in panog [1].

Trenutno lahko na trgu najdemo številne ponudnike sistemov ERP, kot so Microsoft, Workday, Kinetic, Infor, IFS, Abas, Deltek, še daleč najbolj znana pa že vrsto let ostajata Oracle in SAP. Oba ponudnika omogočata upravljanje s financami, računovodstvo, planiranje in projektno vodenje, dobavne operacije, ipd. Vendar pa med zgoraj omenjenema sistemoma obstajajo razlike, ki so lahko odločilne pri izbiri enega ali drugega.

Ključna razlika med tema dvema sistemoma so ciljna podjetja oz. komu sta ta sistema namenjena. SAP S/4 HANA je program, namenjen multinacionalnim podjetjem, in omogoča združitev več različnih delov podjetja v eno platformo. Sistem zajema prodajo, trženje, zaloge, upravljanje skladišča, proizvodnjo in strokovne storitve v enem samem vmesniku. Tako SAP cilja prodati svoj sistem industrijam z rastočo večkanalno maloprodajo in dobavno verigo, ki združujejo v sebi prodajo, proizvodnjo in logistične storitve od tovarne do vrat. V nasprotju s tem, se sistem Oracle ERP bolj osredotoča na finančne podatke znotraj podjetja. Ponudba Oracle vabi organizacije, da integrirajo podatke celotnega podjetja in uporabijo njihov sistem za manipulacijo in analizo le-teh v okviru svojih finančnih potreb. Čeprav vsebuje veliko modulov, ki so sorodni SAP (finance, projektni management, proizvodnja in dobavna veriga), vsak izmed teh se lahko zakupi znotraj ene platforme ali posamezno, kar daja uporabnikom možnost zgraditi prilagojen sistem po svojih potrebah [2].

Sap Vs Oracle

Vir: https://www.educba.com/sap-vs-oracle/

Če se osredotočimo na posamezne storitve, ki jih ponujata tako SAP, kot tudi Oracle, lahko izpostavimo 3 ključne točke:

 

1.      Oracle proti SAP: Umetna inteligenca (UI)

Oracle in SAP oba ponujata funkcionalnost umetne inteligence za povečanje učinkovitosti in izkoriščanje poslovne inteligence za poganjanje podjetja naprej.

Vgrajene funkcije Oracle, ki jih poganja UI, pomagajo podjetjem pri izpolnitvi povečanega povpraševanja po personalizaciji in izboljšanju nabora poslovnih procesov. Ključna izboljšava z uporabo UI je na področju SuiteBilling – modula finančnih storitev v Oracle. SuiteBilling vključuje prepoznavanje prihodkov, možnost izvajanja transakcij v različnih valutah in napovedno analitiko. Znotraj tega modula lahko uporabniki preizkusijo hipotetične scenarije in njihov finančni vpliv na poslovanje. Poleg tega so v Oracle na voljo tudi klepetalni roboti, ki služijo kot pametni vmesnik med uporabniki in informacijami iz »back office-a«, ki jih iščejo.

SAP prav tako vključuje UI, še zlasti za upravljanje računov in naročilnic, ki prikažejo, kako se ustvarijo finančni izkazi. To zmanjša ročni vnos podatkov in prihrani čas, ki je potreben za odkrivanje in razreševanje neskladij. Tako kot v Oracle, tudi v SAP-u je integrirana funkcija klepetalnega robota (CoPilot), ki z obdelavo »naravnega jezika« usmerja uporabnikov do informacij, ki jih iščejo na podlagi jezikovnega vnosa v njegovo poizvedbo [3].

2.      Oracle vs SAP: Prilagodljivost

 

Oracle omogoča »razširljivost« prek dodatnih modulov, kot so finance, nabava, vodenje projektov, ipd. Na začetku uporabniki dobijo predloge, ki jih lahko nato prilagodijo potrebam svojega oddelka. Tako na primer modul SuiteBilling vključuje prilagodljivo analitiko in nadzorne plošče. Uporabniki, ki so bolj podkovani s tehnologijo, lahko celo kodirajo lastne rešitve v katerem koli od modulov. Vendar pa je zaradi možnosti prilagajanja cena takih sistemov višja, kar lahko predstavlja oviro za manjša podjetja.

SAP-ov ERP ima po drugi strani zelo omejeno prilagajanje, in omogoča le izvorno integracijo z drugimi rešitvami SAP za rast in izboljšanje poslovnih procesov, kot se zdi uporabniku primerno [3].

 

3.      Oracle vs SAP: Varnost

Infrastruktura v oblaku, ki jo ponuja Oracle, je zasnovana tako, da je varnost prednostna naloga. Oblak ERP ščiti podatke strank z virtualizacijo izoliranega omrežja, visoko varno namestitvijo vdelane programske opreme, nadzorovanim fizičnim omrežjem in segmentacijo le-tega.

SAP pa uporablja napredno tehnološko infrastrukturo, ki zagotavlja stalno posodobitev platforme prek oblaka. Poleg tega pri SAP varnostni strokovnjaki upravljajo zaščito podatkov in obravnavajo varnostne grožnje. Zmogljiva infrastruktura in predana ekipa varnostnih strokovnjakov zagotovi, da so podatki res varovani [3].

 

SAP ali Oracle – kaj izbrati?

Kadar izbiramo ERP, moramo biti še zlasti pozorni, kajti z njim upravljamo s skoraj vsemi podatki podjetja. ERP pomeni visoko finančno in časovno investicijo, ker poleg cene se mora tudi implementirati, delavcem pa mora biti zagotovljeno kakovostno in učinkovito izobraževanje.

Oracle je primernejša izbira za podjetja, ki si želijo, da ERP »raste« skupaj s podjetjem, kajti tovrstni sistem ponuja širok nabor vtičnikov (modulov). Vendar v ostalih primerih, SAP predstavlja bolj cenovno ugodno in praktično rešitev, saj že od samega začetka ponuja obsežnejši paket, in je tako odlična izbira za podjetja, ki so se pripravljena zavezati širši platformi. V primeru, da se je vaše podjetje že odločilo za uporabo programa SAP, in bi radi pridobili osnove dela s programom, potem vas vabimo, da si preberete več o Akademiji SAP, ki jo izvaja MLC fakulteta, na povezavi.

———————————————————————————————-

[1] Oracle. (b.d.). What is Erp? Oracle. https://www.oracle.com/erp/what-is-erp/

[2] Scott, T. (12. 9. 2022). SAP vs oracle: Top tier ERP tools 2022. TechnologyAdvice. https://technologyadvice.com/blog/information-technology/sap-vs-oracle/

[3] Lauren Hansen (11. 7. 2022). Oracle ERP vs SAP: A detailed comparison. CIO Insight. https://www.cioinsight.com/it-management/oracle-erp-vs-sap/

 

Kaj pa vi menite?
  • Kakšno vlogo igrajo sistemi ERP danes in kakšno vlogo bodo igrali v prihodnosti? 
  • Kako je v vašem podjetju organizirano vodenje poslovnih aktivnosti? Kakšne so prednosti / slabosti takšnega sistema vodenja v primerjavi z uporabo SAP-a?
  • Ali so sistemi ERP namenjeni izključno velikim podjetjem, ali lahko prav tako izboljšajo poslovno dejavnost malih in srednjih podjetij?  

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

The Chess Board And Game Concept Of Business Ideas And Competition.

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis