Socialno vedenje »Generacije Z« - MLC

Socialno vedenje »Generacije Z«

Zadnji dve leti najbolj buri duhove generacija Z, rojena v obdobju od leta 1997 do 2015. Po podatkih Eurostata se v generacijo Z v svetovnem merilu uvršča že 28,7% odstotkov prebivalstva. So pa med posameznimi celinami in državami precej velike razlike. Tako delež generacije Z najhitreje narašča v Indiji (33,5%), najnižji pa je v EU, kjer predstavlja 16,8 %, torej kar za polovico manj. To je le še ena v nizu ugotovitev, da se Evropa hitreje stara, kot ostali deli sveta.

 

Graf 1: Delež generacije Z

  EU 28    Kanada   Kitajska  Brazilija   ZDA     J. Afrika   Indija

Vir: Eurostat

Prvi predstavniki generacije Z že oblikujejo tudi naša delovna okolja. Po podatkih Statističnega urada RS je v Sloveniji zaposlenih že 5 odstotkov predstavnikov generacije Z. V svetovnem merilu bo ta generacija že do leta 2027 predstavljala kar 27% delovne sile, 40% kupcev in vplivala na kar 76 odstotkov vseh nakupnih odločitev (hrana, zabava…).

Pri opazovanju njihovega socialnega vedenja opažamo – tu povzemamo ugotovitve raziskave Medgeneracijsko komuniciranje, sodelovanje in učenje« (Brečko D., 2020) – ,  da veliko raje razmišljajo in komunicirajo zlasti preko elektronskih naprav, v podobah, torej slikah, kot pa z besedami. Zanimiv je podatek, da Generacija Z raje uporablja orodja, kot so SnapChat, Viber, Tik Tok…, torej orodja, ki pri komuniciranju ponujajo tudi “živo sliko”. Le 6% pa jih prisega na klasično e-pošto. Še zanimivejši pa je podatek, da 23% generacije Z ne uporablja (več) Facebooka.

 

Želijo si hitrih povratnih informacij

Za generacijo Z tudi velja, da njeni predstavniki pričakujejo neprestano in predvsem hitro povratno informacijo o svojem delu. V primerjavi s predhodniki, torej generacijo Y, ima generacija Z namreč povsem drugačen odnos do povratne informacije in ne prisega le na pohvale. Pri delu na daljavo to vsekakor pomeni tudi “vklop žive slike”, želijo vas videti, ko jim sporočate in prav noben izgovor, zakaj vam kamera ne dela, jih ne bo prepričal. Generacija Z namreč ne pozna okolja brez tehnologije.

Glavni motivator generacije Z ni denar, kot tudi glavna njihova glavna zabava ni zapravljanje denarja. Opažamo, da veliko bolj podjetniško razmišljajo in da bi jih kar 62% želelo razviti svoj posel, torej postati podjetnik.

Generacija Z lahko v povprečju vzdržuje pozornost le 8 sekund, za razliko od svojih predhodnikov (generacije Y), ki naj bi jo uspeli vzdrževati kar celih 15 sekund. Po drugi strani pa lahko sproti spremljajo tudi pet zaslonov hkrati oz. lahko v kratkem času pregledajo in analizirajo kopico informacij.

 

Za njih je dosegljivo vse

Generacija Z se v večji meri identificira z globalnimi vrstniki, kot z odraslimi v svoji ožji okolici. Predstavniki generacije Z svoje dosežke primerjajo z drugimi svojih let po celem svetu. Izzive načrtujejo po zgledu globalnih “prijateljev” in večina njih je odraščala v okolju, kjer je “lahko vsakdo zmagovalec”, zato pri njih prevladuje mnenje, da je prav vse dosegljivo in mogoče. Iz njihovih ust, tako ne boste slišali stavka: “To pa ni mogoče”.

Generacija Z ima tako tudi velika pričakovanja do vseh, s katerimi vstopa v medosebne odnose. Želijo, da se jih resno jemlje in spoštuje. To velja tako za starše, učitelje, prijatelje kot tudi sodelavce. Želijo si veliko večje fleksibilnosti tako pri učenju kot pri delu. Njihovo naklonjenost si boste zagotovo pridobili s fleksibilnim razporejanjem časa in s svobodnim razporejanjem nalog, kjer je to mogoče. Raje imajo, da jim poveste, kaj je cilj naloge in ga primerno osmislite, pot do cilja pa si utirajo sami. Splača se jim prisluhniti in prakticirati tudi tako imenovano obratno mentorstvo. Verjemite, velikokrat vedo več kot vi!

Prav tako je zanimivo, da kar 85% generacije Z,  kot nekaj povsem samoumevnega, pričakuje, da bo delala v zdravem in varnem delovnem okolju, torej well-being okolju, kjer prevladuje socialno, psihično in čustveno blagostanje.

Verjetno se je ob prebiranju zgornjih vrstic komu tudi “milo storilo” in je pomislil, kako lepo bi bilo, če bi bil tudi sam predstavnik generacije Z.  Bi se bili pripravljeni odpovedati preteklim izkušnjam? Verjetno ne, saj bi tako zavrgli  izkušnje preteklosti, ki gradijo (in vselej so) znanje prihodnosti.


Kaj pa vi menite?
  • Ali tudi vi spadate med generacijo Z?
  • Se identificirate z zgoraj zapisanim?
  • Lahko dobro sodelujete s predstavnikih drugih »generacij«?
  • Kakšne pa so največje pomanjkljivosti generacije Z?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis