Vidiki pristopa k učenju - MLC

Vidiki pristopa k učenju

Odločitev za študij

Odločitev za študij se mi zdi pomemben korak v življenju posameznika. Vsekakor se ni lahko odločiti za ta korak. Morda se za študij ne odločimo, ker imamo ekonomsko ali časovno omejitev, pa vendarle postati študent ni samo korak do dodatnega znanja, temveč tudi do osebnostnega razvoja, samoiniciativnega dela, spoznavanja določenih praks, ki temeljijo na spoznanju drugih, ki so to že doživeli, kot tudi do spoznavanja novih ljudi in s tem druženja, mreženja ipd. Če se za ta korak odločimo takoj po končani srednji šoli, je morda lažje, saj smo še mladi, sveži in polni znanja, ki smo ga pridobili skozi srednješolski program, in imamo boljši spomin kot potem, ko smo že malo v letih.

 

Vpis na MLC Ljubljana

Sam sem se za študij odločil po svojih dopolnjenih 40 letih. Prvi korak je bil vpis na fakulteto. To je bilo še najlažje. Sledilo je prvo predavanje. Po prvi uri predavanja sem se resno zamislil, koliko je še pred menoj. Vendar me je vsebina predmeta povlekla naprej in zlahka sem držal koncentracijo do konca predavanja. Še več. Postalo mi je skrajno zanimivo. Hotel sem še več. Kmalu sem ugotovil, da ne bo težav, ker me je vsebina študija začela neizmerno zanimati. Predmetnik na fakulteti MLC je zanimiv, saj gre za interdisciplinarni študij. Prepletata se pravo in management, in kar je dodana vrednost, so še predavatelji z dolgoletnimi izkušnjami. Namen, zakaj sem se odločil za študij, je postal jasnejši, želim pridobiti še več znanja in očitno ne bo tako zelo težko. Ugotovil sem še, da imam izvrstne sošolce in sošolke in cilj, usvojiti še več znanja in dokončati študij, sem že videl na obzorju.

 

Zanimivost snovi

Spoznal sem, da sem izpolnil prvi pogoj, in sicer da je stvar, ki jo opravljaš, zanimiva. Torej prvi vidik pristopa k učenju je, da te vsebina zanima. Mora te potegniti, posrkati vase. Če ti ni zanimiva, si jo moraš narediti zanimivo. Tudi meni vsa vsebina določenih predmetov ni najbolj priljubljena, pa vendar sem v vsakem skušal poiskati nekaj, kar mi je vsebino približalo. Največkrat sem se vprašal, kako lahko vsebina in znanje, ki ga bom pridobil, izboljša moje delo in življenje.

 

Aktivno poslušanje

Če je vsebina zanima, je samodejni odziv telesa – prisluhni. Poznamo ta občutek, morda ko stojimo v množici, na primer v avtobusu. Običajno ne slišimo pogovorov ljudi, ker smo zatopljeni v svoje misli. Naenkrat nas ena beseda ali stavek pritegne, da prisluhnemo pogovoru. Podobno je tudi na predavanju. Pomembno je, da aktivno poslušamo in da veliko sprašujemo. Če sprašujemo, poslušamo. Vse se namreč prepleta. S tem je izpolnjen drugi pogoj, in sicer da aktivno poslušamo.

Ljudje pa smo seveda različni. Nekdo si bo lažje zapomnil, kar bo slišal, drugi si bo zapomnil, če bo nekaj videl slikovno prikazano. Tukaj je treba poleg poslušanja dodati tudi gradivo in seveda vizualno pregledovati gradivo. Slike, diagrami, grafi, tabele, vse, kar nas povede do tega, da si nekaj zapomnimo.

 

Zapomniti si in optimizirati čas

In smo že na tretjem pogoju, zapomniti si. Sam se nikoli nisem želel učiti na pamet. Mislim, da sem se nazadnje naučil na pamet odlomek iz povesti o Martinu Krpanu, to je bilo nekje v 6. ali 7. razredu osnovne šole, ko smo se morali na pamet naučiti 3 strani iz navedene povesti in jo nato referirati pred razredom. Kmalu sem spoznal, da me je spomin zapustil in povesti nisem znal več na pamet, in sicer nekje po 14 dneh. Morda je bilo to dobro spoznanje. Naučil sem se stvari razumeti oziroma si jih predstavljati. Ugotovil sem, da je to bolje. Če vsebino razumeš, jo težko pozabiš. Seveda, če nečesa dlje časa ne uporabljaš, pozabiš, vendar ko spet nekaj potrebuješ, lažje in hitreje obnoviš, saj si to že enkrat razumel. Da to osvojimo, je treba sproti ponavljati. Sam sem uporabil tehniko, da sem takoj po koncu predavanja, ko sem se vozil domov, v mislih ponavljal, kar sem slišal, in v glavi povezoval vsebino s svojo prakso. Tako sem se hitreje učil in tudi optimiziral svoj čas. Namreč optimizacija časa je nujna med izrednim študijem. Poleg študija imamo še delovne obveznosti, zasebno življenje, različne hobije, zato je optimizacija časa nujno potrebna.

Če strnem, kar sem do sedaj napisal, je torej potrebno sledeče:

  • vsebino si moraš narediti zanimivo,
  • aktivno moraš poslušati in tudi vizualno pregledovati vsebino,
  • ponavljati vsebino in jo poskusiti razumeti in povezati s svojimi praktičnimi izkušnjami,
  • optimizirati je treba čas.

Del študija so tudi priprave seminarskih nalog. Med pripravo seminarske naloge se lahko veliko naučimo. Managerski proces, kot se ga učimo na Fakulteti MLC, zajema planiranje, organiziranje, vodenje in kontrolo. Priprava seminarske naloge, diplomskega dela in tudi drugih znanstvenih del poteka po podobnem procesu. Najprej si izdelamo načrt, kaj bomo delali, pregledamo ključno gradivo, nato se lotimo pisanja in na koncu še tehnično oblikujemo in pregledamo izdelek. Izdelki naj bodo vedno kakovostno izdelani in v skladu s smernicami fakultete. Vsak izdelek pooseblja tudi vas in vas na neki način predstavi.

V zadnjih dveh letih nas je zaznamovala korona kriza in študij se je odvijal večinoma online. Takšen način študija nam prihrani pot do fakultete, ne nazadnje je tudi bolj ekonomičen. Vendar ne pozabimo na pasti takšnega načina študija. Namreč s predavateljem se ne vzpostavi osebni stik in marsikakšno vprašanje ostane v zraku. Ljudje smo socialna bitja in potrebujemo tudi druženje, kar pa pri online-študiju odpade. Druženje s sošolci in sošolkami nam marsikdaj prinese dodatna znanja in poglede. Sam sem študiral, ko še ni bilo korona krize in se spomnim, kako smo se pred predavanji, med odmori ali po koncu predavanja podružili in se še marsikaj pogovorili, naučili ali pridobili pogled z drugega zornega kota na kakšno vsebino. Torej, če je le mogoče, se predavanj udeležite v živo.

Seveda so to moji osebni pogledi, ki sem vam jih želel predstaviti. Morda ima kdo boljši način, vendar če mi je s člankom uspelo komu malo pomagati do boljših osebnih rezultatov, bom zelo vesel.

Ta članek je eden od uvodnih člankov, ki jih bom še pisal na temo pristopa k učenju, in upam, da jih boste z navdušenjem spremljali. Ne pozabite, da boste vsako pridobljeno znanje enkrat v prihodnosti potrebovali. Do naslednjič želim vsem uspešen študij.


Students Learning Foreign Language With Vocabulary

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis