VSTOP V SVET PODJETNIŠTVA – KAKO SE PODATI NA SAMOSTOJNO POT? (PRVIČ) - MLC

VSTOP V SVET PODJETNIŠTVA – KAKO SE PODATI NA SAMOSTOJNO POT? (PRVIČ)

Ideja o vstopu v svet podjetništva vznemirja marsikoga. Številne posameznike namreč mika možnost neodvisnega, samostojnega podjetniškega ustvarjanja, podjetniška kreativnost, zasnova lastnega »branda« na trgu, dober zaslužek, ipd. A po drugi strani se marsikdo zaveda, da je vstop v svet podjetništva tvegana odločitev.

V skladu z nedavno opravljeno raziskavo je sicer kar polovica prebivalstva prepričana, da ima podjetniške sposobnosti, tretjina sicer zaznava poslovne priložnosti, a jih (resne) podjetniške namere izkazuje le 17%, še manj pa se jih kasneje odloči za samostojno podjetniško pot. (Več o tem.)

PRAVNO ORGANIZACIJSKA OBLIKA

Še preden se odločite za samostojno podjetniško pot, toplo priporočam, da se seznanite z nekaterimi osnovnimi pravnimi pojmi, povezanimi s podjetništvom. Predvsem je treba razlikovati med podjetjem, ki je skupek organiziranega premoženja, namenjenega opravljanju dejavnosti in med pravno organizacijsko obliko, v kateri se bo ta dejavnost opravljala. Slednjo bi lahko v grobem razdelili na gospodarske družbe in na samostojne podjetnike posameznike. Gospodarska družba je pravna oseba, ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost kot svojo izključno dejavnost. Treba jo je ločiti od samostojnega podjetnika posameznika, ki je fizična oseba, ki na trgu samostojno opravlja pridobitno dejavnost v okviru organiziranega podjetja. Samostojni podjetnik torej ni gospodarska družba, jima je pa skupno to, da lahko oba na trgu opravljata pridobitno dejavnost.

PRVI KORAKI

Ko se odločite, da se boste podali na samostojno podjetniško pot, morate najprej dobro premisliti, v kakšni obliki boste svojo poslovno dejavnost opravljali. Obenem morate pripraviti finančni načrt – poskrbeti za stroške ustanovitve podjetja. V današnjih časih so stroški ustanovitve podjetja znatno nižji, kot so bili pred 20 leti, tudi podjetje se ustanovi bistveno hitreje kot nekoč.  Ne glede na to, določeni stroški nastanejo že na začetku. Če denimo ustanavljate kapitalsko družbo (več o njej v enem od naslednjih blogov) morate poskrbeti za zakonsko predpisani osnovni kapital.

Ne glede na to, za katero pravno organizacijsko obliko podjetja se boste odločili, boste morali v vsakem primeru računati na stroške, povezane z odprtjem in vodenjem transakcijskega računa podjetja, za stroške najema računovodskega servisa, za stroške nabave ali najema opreme (vsaj računalnika, tiskalnika, telefona, ipd.), verjetno tudi za stroške najema poslovnega prostora.

OMEJITEV USTANAVLJANJA GOSPODARSKIH DRUŽB IN PODJETNIKOV

Ustava Republike Slovenije vsebuje določilo o svobodni gospodarski pobudi, ki pomeni, da ima vsak posameznik ali pravna oseba odprto pot do ustanovitve gospodarske družbe ali, do tega, da opravlja registrirano dejavnost kot fizična oseba. Ker pa se je v poosamosvojitveni podjetniški praksi izkazalo, da je bila ta svobodna gospodarska pobuda marsikdaj zlorabljena s strani posameznikov, ki niso bili niti dovolj usposobljeni, niti dovolj etični, da bi lahko nastopali na trgu, je zakon[1] uvedel določene omejitve z namenom, da se tovrstnim posameznikom prepreči udeležba v svetu podjetništva. Prav tako obstajajo nekateri omejitve glede opravljanja nekaterih dejavnosti[2] s strani gospodarskih družb in podjetnikov, kar pa je že druga problematika, ki jo bom obdelal posebej.

Zakon o gospodarskih družbah tako denimo določa, da ustanovitelj, družbenik ali podjetnik ne more postati oseba, ki je bila pravnomočno obsojena na kazen zapora zaradi kaznivega dejanja zoper gospodarstvo, zoper delovno razmerje in socialno varnost, zoper pravni promet, zoper premoženje, zoper okolje, prostor in naravne dobrine in je obenem vpisana v kazensko evidenco ministrstva, pristojnega za pravosodje. Enako velja za osebe, ki so bile v obdobju zadnjih 12 mesecev javno objavljene na seznamu ne predlagateljev obračunov, ali pa so javno objavljene na seznamu neplačnikov.

—————————————————————————————————–
[1] Glej 10.a člen ZGD-1
[2] Glej Uredbo o standardni klasifikaciji dejavnosti (Uradni list RS, št. 69/07 in 17/08)

 

KAJ PA VI MENITE?

Ali tudi vi menite, da ste primerni za samostojno podjetniško pot? Če menite, da niste, povejte zakaj, česa se bojite?

Kakšna se vam na splošno zdi družbena klima v Sloveniji glede podjetništva? Menite, da so podjetniki neupravičeno »demonizirani« kot pohlepni ljudje?

Se vam zdi, da so podjetja pretirano obdavčena? Menite, da je pri nas preveč birokracije, povezane z opravljanjem podjetniške dejavnosti? Kako bi to spremenili? Ste že vložili kakšno pobudo za spremembo tega?  


En odgovor na “VSTOP V SVET PODJETNIŠTVA – KAKO SE PODATI NA SAMOSTOJNO POT? (PRVIČ)

 1. Matej Jugovic pravi:

  Odločitev za podjetniško pot se nedvomno skriva v vsakemu, ki ima dobro poslovno idejo in bi jo želel uresničiti. Torej, če je ideja dobra je potrebno najprej raziskati trg in nato sprejeti odločitev ali se podati na pot podjetništva ali ne. Pogosto so za odločitev odločilni tudi pogum, odločnost, poznavanje zakonodaje, največkrat pa kapital. Brez denarja (vložka) bo težko. Če že imamo nekaj prihrankov, potem se je potrebno odločiti še za pravno organizacijsko obliko podjetja. Osebno bi se raje na začetku raje odločil za popoldanski s.p., tudi iz razloga, ker imam redno zaposlitev. Ker imam v preteklosti izkušnje z podjetništvom, bi osebno raje izbral manjšo investicijo in tveganje. Poleg tega je dosti enostavno odpreti popoldanski s.p. Seveda se le ta izplača, če že imaš zaposlitev za polni delovni čas in je plačilo prispevkov za socialno varnost urejeno preko delodajalca. Mesečni stroški so pri popoldanskem s.p. manjši. Potrebno pa je računati, da gre pri tem za manjši obseg dejavnosti, torej je to mogoče primerna izbira na začetku podjetniške poti. V kolikor posel zaživi, pa je potrebno razmisliti in se odločiti za drugo organizacijsko obliko podjetja, kot je na primer d.o.o. (družba z omejeno odgovornostjo). Seveda se lahko zgodi, da posel ne bo uspešen in se bomo morda zadolžili in bili primorani zapreti podjetje in to je največji strah. Tukaj šteje pogum in predvsem zdrava pamet. Torej ne priporočam, da se gre v posel, ne da bi prej raziskali trg in naredili strategijo, na kakšen način bomo izkoristili podjetniško priložnost za svojo poslovno idejo.
  Osebno podjetništvo vidim v pozitivni luči. Morda je pri nekaterih upravljavcih (lastnikih podjetja) skritega nekaj pohlepa, pa le ne pri vseh, nekateri si res želijo uresničiti svojo idejo in posledično z vztrajnostjo in dobro vizijo uspejo in jim je to izziv, dobiček pa je rezultat vsega skupaj. Preden gremo v podjetništvo pa je dobro poznati tudi osnove managementa, ki je proces sestavljen iz planiranja, organizacije, vodenja in kontrole in ravno to znanje je zelo kvalitetno podano na Fakulteti za management in pravo (MLC) v Ljubljani. V kolikor je lastnik tudi manager je to nujno potrebno. Kasneje, če posel zaživi in se razširi pa bomo morda na delovno mesto managerja postavili kompetentno osebo, ki bo opravljala to funkcijo, sami pa bomo v vlogi upravljavca.
  Zadnja leta smo v Sloveniji beležili gospodarsko rast, kar pomeni, da je bila klima sorazmerno ugodna in s tem odlična priložnost za začetek podjetništva. Vendar ne smem mimo tega, da je lahko tudi gospodarska kriza priložnost za začetek podjetništva, če je poslovna ideja takšna, da bi lahko uspela, ko gospodarska rast pada. Naj spomnim, da obstajajo tudi podjetniški inkubatorji, ki nudijo pomoč pri razvoju podjetniških idej in svetujejo pri zagonu podjetja in se splača obrniti na njih, če imate inovativno idejo.
  Za delo pa se seveda potrebuje delavce, torej zaposlene, ki jim je potrebno izplačati mesečno plačo. Na tem mestu menim, da so plače davčno preobremenjene in bi bilo potrebno narediti še kakšen korak več, da se plače davčno razbremenijo.
  Če je ideja dobra, je škoda, da ostane le pri ideji, potrebno ji je dati življenje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis