Za nami tudi 3. Konferenca Javno naročanje in koncesije ter pravno (sodno) varstvo - MLC

Za nami tudi 3. Konferenca Javno naročanje in koncesije ter pravno (sodno) varstvo

V četrtek, 16. septembra 2021 je na MLC Ljubljana potekala že 3. Konferenca Javno naročanje in koncesije ter pravno (sodno) varstvo. V zadnjih letih se je namreč na področju javnega naročanja in koncesij izvedlo kar nekaj sprememb, na katere smo želeli na letošnjem konferenčnem dogodku opozoriti naročnike kot tudi ponudnike, večina od njih pa je in bo predvidoma uveljavljena letos ali naslednje leto.

 

Vsled tega, da je izboljšanje stanja na področju javnega naročanja ključno za učinkovito delovanje države, je Sašo Matas, generalni direktor Direktorata za javno naročanje na Ministrstvu za javno upravo, uvodoma predstavil izhodišča za spremembo Zakona o javnem naročanju. V osrednjem delu konference je svoj prispevek o upravnem sporu kot pravnem sredstvu v postopkih javnih naročil podal sodnik Upravnega sodišča Jure Likar, ki je predstavil prve izkušnje tega sodišča pri sojenju v zadevah zoper odločitve Državne revizijske komisije. Doc. dr. Srečko Devjak nam je v nadaljevanju kot strokovnjak s področja financ predstavil, kako boniteto ponudnika določiti kot pogoj v postopkih javnih naročil. Dopustnim in nedopustnim spremembam pogodb o javnih naročilih/koncesijskih pogodb je bilo namenjeno predavanje programskega vodje dogodka, izr. prof. dr. Aleksija Mužine, ki je v tej zvezi predstavil obsežno prakso Sodišča EU na študiju konkretnih primerov iz prakse. V zadnjem delu je sledilo še predavanje izr. prof. dr. Andreje Primec, glede določitve osebe, ki je odgovorna za javna naročila v primeru prekrškov in kaznivih dejanj. Odvetnik Žiga Rejc pa je vsebinski del zaključil s predavanjem na temo zahtevkov, ki jih država vzpostavlja zoper upravičence do nepovratnih sredstev zaradi domnevnih kršitev (pravil javnega naročanja) pri sofinanciranih projektih in dejavnostih.

  

Vsem, ki so se dogodka udeležili bodisi na sedežu MLC Ljubljana ali s sodelovanjem na daljavo, se še enkrat iskreno zahvaljujemo za zaupanje, ki so ga izkazali s svojo udeležbo. Na MLC Ljubljana pa se bomo tudi v naslednjem letu potrudili za obravnavo in diskusijo vsebin ter aktualne problematike s področja javnega naročanja in pripravili novo, 4. Konferenco  Javno naročanje in koncesije ter pravno (sodno) varstvo tudi v letu 2022.


Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis