Zakaj imamo srečo, da živimo v Evropi? - MLC

Zakaj imamo srečo, da živimo v Evropi?

Pandemija bolezni COVID-19 je na svetu razkrila marsikatero gnilobo. Številne države, ki so v mednarodni skupnosti uspešno negovale imidž uspešnih, bogatih, naprednih, organiziranih, ipd. so šele v zdravstveni krizi razkrile svoj pravi obraz. Nekatere, kot denimo Velika Britanija so se soočile s hudo krizo vodenja, Švedska, ki jo še posebej v Sloveniji tako radi jemljemo za vzor demokracije, spoštovanja človekovih pravic, vrhunske zdravstvene oskrbe, ipd., se je precej osmešila s svojo strategijo milih anti – COVID zaščitnih ukrepov in tudi z nehumanim obravnavanjem starostnikov, s čemer je le še potrdila pregovorno oholost njenih voditeljev (in tudi strokovnjakov). Zgodba zase so ZDA, ki se soočajo z zdravstvenim in tudi siceršnjim kaosom izjemnih dimenzij, česar od najmočnejše in najbogatejše države na svetu, ki obenem razpolaga z največ vrhunskimi znanstveniki in zdravniki v svetovnem merilu, res ne bi pričakovali. Kako resne so stvari v ZDA nenazadnje dokazujejo tudi selitve številnih bogatašev in zvezdnikov v druge države po svetu[1].

 

EVROPA – OBLJUBLJENA DEŽELA

Evropa seveda ni obljubljena dežela za vsakogar. Vsaj petina evropskega prebivalstva živi v  revščini, sooča se s številnimi krizami, od nezakonitih migracij, do slabenja moči EU, pomanjkanja enotnosti, še posebej pri vojaških in zunanjepolitičnih vprašanjih. Poleg tega se tudi številne evropske države niso izkazale pri obvladovanju pandemije. Med take nedvomno štejejo zgoraj omenjeni Švedska in Velika Britanija, zadnje čase pa predvsem države Zahodnega Balkana.

A vendarle je Evropa v primerjavi z preostalim svetom – vključno, če jo primerjamo z ZDA – skoraj obljubljena dežela. Ogromna večina državljanov evropskih držav je zdravstveno zavarovanih, prav tako velika večina uživa zavarovanje za primer brezposelnosti, o čemer lahko v ZDA samo sanjajo, državljani evropskih držav so precej manj zadolženi, kot denimo Američani. Če izvzamemo nekaj manjših primerov, kot so denimo revna predmestja velikih mest v Franciji[2], v Evropi praviloma ni ogromnih »getov«, v katerih se razrašča revščina, kriminal in nalezljive bolezni, kar je denimo primer v ZDA, v Braziliji ali v Indiji. V Evropi smo tudi bistveno bolj ekološko zavedni od preostalega sveta – še posebej od obeh velesil ZDA in Kitajske.

V povprečju je kulinarika v evropskih državah na bistveno višji ravni kot v preostalih državah po svetu. Državljani evropskih držav tudi manj posegajo po narkotikih kot denimo državljani ZDA, lažje si privoščijo dopust, bistveno enostavnejše preživijo sproščujoč konec tedna v enem izmed kulturnih ali arhitektonskih biserov, kot so denimo Pariz, Benetke ali Barcelona. Za primerjavo, Američani obiščejo evropske prestolnice morda enkrat v življenju, pa še to le tisti premožnejši.

Zato se moramo tudi v Sloveniji bistveno bolj zavedati, da pravzaprav živimo v koščku raja, da smo pravzaprav v marsičem privilegirani in da moramo te privilegije varovati, ne pa nekritično in poniglavo sprejemati vse kar pride iz držav, ki so krasne le na prvi pogled, v svojih nedrjih pa skrivajo marsikatero sistemsko pomanjkljivost, ki bistveno vpliva na kvaliteto življenja njihovih državljanov.

———————————————————–
[1] Eden takih primerov je denimo domnevna selitev zvezdniškega para Michael Douglas- Catherine Zeta Jones na njuno posestvo v špansko Mallorco
[2] Tako imenovani »banlieue«

 

Kaj pa vi menite?

Menite, da v Evropi živimo sorazmerno lepo? Bi se v tem trenutku preselili v ZDA? Kaj pa sicer?

Zakaj menite, da so se določene države tako slabo odzvale na pandemijo? Menite, da je življenje v Evropi bolj uravnoteženo kot v ZDA?

Kakšne pa so prednosti preostalega sveta pred Evropo? 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis