Zakaj potrebujemo strategijo digitalnega trženja - MLC

Zakaj potrebujemo strategijo digitalnega trženja

Ste se kdaj vprašali, zakaj se moramo pri gradnji hiše držati določenih korakov oziroma zakaj potrebujemo načrte? Nikoli. To je tako zelo samoumevno, da o tem niti ne razmišljamo. Če kdo pozna koga, ki pozna nekoga, ki je morda že slišal za nekoga, ki je zgradil hišo brez načrtov naj me pokliče. Takoj ga povabim na pivo. Kako bi sicer pri gradnji hiše brez načrta vedeli, kako velika bo hiša, kje bo stala kopalnica, kje bo kuhinja, kje dnevna soba, kje spalnica…

Pa se za trenutek ustavimo tu. Recimo, da se lotimo gradnje hiše brez načrta. Gradimo in gradimo…, nato pa ugotovimo, da smo se zadeve lotili preobširno in nam zmanjkuje financ. Kaj bomo storili? Zadevo lahko za nekaj časa damo na stran, lahko jo za silo zaključimo…, verjetno se najde še kakšna možnost. Ali pa gradimo in gradimo in ugotovimo, da smo pozabili na otroško sobo. Ali pa še huje – ugotovimo, da smo pozabili na stranišče. Si predstavljate hišo brez stranišča? Ali pa, da ni zgrajeno ravno po naših željah, in bo potrebno del že zgrajenega podreti in ponovno zgraditi. Vse to vodi k povečanju stroškov.

In podobno je tudi pri odločitvi, da se bomo resno lotili digitalnega trženja. Kaj se velikokrat zgodi? Izdelavo spletne strani zaupamo prijatelju od hčerke vodje oddelka, ki je že naredil 2, na pogled zelo lepi spletni strani, za urejanje Facebook profila pa določimo poslovno sekretarko. Evo, zadeva urejena. Denar bo sedaj kar sam »letel« v podjetje. Malo morgen, kot pravimo pri nas v Trbovljah. V tem primeru bo denar »odletel« iz podjetja. Bistvo spletne strani ni, da je lepa na pogled, ampak predvsem v tem, da je učinkovita. In urejanje profilov družbenih omrežij ne moremo dodeliti nekomu kot dodatno delo, ampak to zahteva celega človeka – s primernim znanjem, razpoložljivim časom in zmožnostjo opravljanja tega dela, torej nekoga z ustreznimi kompetencami.

Ampak to, da smo izdelavo spletne strani in upravljanje profilov v družbenih omrežij zaupali osebama, ki nimata ustreznih kompetenc, v tem primeru sploh ni glavni problem. Glavni problem je v tem, da nimamo strategije digitalnega trženja. Da nismo določili namena in ciljev (torej zakaj se lotevamo digitalnega trženja in kaj moramo storiti, da bomo naš namen dosegli), da ne vemo kakšen budget imamo na voljo, da ne vemo kdo so naše ciljne stranke (persone), da posledično ne vemo tudi kje se naše ciljne stranke nahajajo (v katerih kanalih na spletu) in tako naprej, in tako naprej. In v tem primeru zagotovo ne moremo pričakovati uspeha. Ampak, kaj uspeh sploh je, če ne vemo, kaj sploh želimo (torej namen in cilji). Vse in nič. Še vedno mislite, da strategija digitalnega trženja ni potrebna?

Naslednjič pa bolj konkretno o tem, kaj mora vsebovati strategija digitalnega trženja in kako se jo lotiti.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Digitalni Marketing

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis