Ali znate poslovno razmišljati? - MLC

Ali znate poslovno razmišljati?

Ko boste uspešno zaključili študij na naši fakulteti boste pridobili ugleden naziv diplomirani poslovni pravnik ali pa diplomirana poslovna pravnica. To pomeni, da boste postali pravniki, posebej specializirani za področje poslovanja, za podjetništvo, za biznis torej. Biti pravnik na področju podjetništva lahko pomeni zelo lepo kariero, polno izzivov, unikatnih izkušenj, srečanj z zanimivimi, entuziastičnimi in kreativnimi ljudmi.

A čeprav boste postali pravniki oziroma pravnice, torej v prvi vrsti strokovnjaki oziroma strokovnjakinje na področju paragrafov, zakonov in drugih predpisov na področju gospodarstva oziroma podjetništva, boste morali slej ko prej stopiti tudi »v glave« poslovnežev oziroma podjetnikov, pri katerih boste delali, oziroma s katerimi boste sodelovali. To pa bo od vas terjalo tudi to, da se boste morali naučiti poslovnega razmišljanja.

 

Kaj sploh je poslovno razmišljanje?

Svetovno znani brazilski pisatelj Paulo Coelho[1] je nekoč zapisal »Be brave, take risks, nothing can substitute experience«. Torej bodite pogumni, riskirajte, nič ne bo nadomestilo izkušnje. Na tak način razmišljajo številni podjetniki, ki jih je težko primerjati denimo z javnimi uslužbenci, kot tudi s številnimi pravniki. Številne poslovne ljudi namreč krasi močno vizionarstvo, kreativnost, pa tudi nekaj avanturizma.

Poslovni človek je po značaju precej drugačen od pravnika, pogosto so mu namreč paragrafi nekoliko odveč, saj »zavirajo« njegov entuziastični poslovni načrt, zato se vam s tem, ko boste postali poslovni pravniki odpira idealna priložnost, da kot prvo spoznate način, kako poslovneži razmišljajo, kot drugo pa, da poskusite poslovne načrte, ki jih imajo poslovneži spraviti v še dopusten pravni okvir.

Kaj pa sploh označujemo kot poslovno razmišljanje? Pravi poslovnež ne razmišlja le o dobičku, ampak ga zanima predvsem realizacija njegove poslovne ideje. Ko ustanovi podjetje si želi predvsem to, da se bo le-to ustrezno pozicioniralo na tržišču in, da ga bodo stranke oziroma javnost spoznale kot kvalitetnega, zanesljivega, izstopajočega.

Številni poslovneži želijo na trg plasirati kar se le da unikatne izdelke oziroma storitve in na tržišču pustiti ustrezen pečat. Seveda želijo tudi uspešno poslovati. Želijo ustvarjati dobiček, ki naj bi rastel vsako leto. Nekateri, že dolgo uspešni in uveljavljeni podjetniki, razmišljajo še širše – velik pomen dajejo ekologiji, dobremu počutju svojih zaposlenih. Želijo biti dejavni v lokalnem okolju. Sponzorirajo različne kulturne, športne in druge dogodke.

Kako se kot pravnik vključiti v to poslovno razmišljanje?

No, to je pa zelo pomembno vprašanje. Prvo pravilo je, da poslovni pravnik ne sme ostati samo pravnik, ampak mora biti nekaj malega tudi poslovneža. A me ne smete razumeti napak. Poslovni pravnik mora biti še vedno (predvsem) pravnik – to pomeni, da mora dobro poznati predpise na področju gospodarstva, podjetništva, oziroma poslovanja in jih tudi ustrezno obrazložiti poslovnežu, tako, da bo ta svojo poslovno zgodbo lahko peljal naprej zakonito, etično, brez bojazni, da bi lahko bil predmet visokih inšpekcijskih kazni, morebitnih odškodninskih tožb ali celo kazenskega pregona.

Ne sme pa poslovni pravnik razmišljati pretirano rigidno oziroma birokratsko. Predvsem pa podjetnika ne sme strašiti. Če naleti na kakšen predpis, ki ga je moč razlagati nekoliko dvoumno, naj krepko preveri, ali obstajajo kakšne razlage tega predpisa, ki so morda v prid podjetniku.

Kot primer lahko vzamem primer odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga. Sindikalni pravniki bodo pravno normo, ki omogoča tako odpoved seveda razlagali skrajno v korist zaposlenega. Iskali bodo vse, še tako majhne in nepomembne podrobnosti, s katerimi bodo delodajalcu lahko očitali, da poslovni razlog v konkretnem primeru sploh ni obstajal, ampak, da gre za delodajalčevo samovoljo. Naloga dobrega poslovnega pravnika v tem primeru je, da poišče ustrezne pravne vire, recimo primere iz sodne prakse, ki omogočajo tudi nekoliko širšo razlago dopustnosti odpovedi pogodbe o zaposlitvi iz poslovnega razloga.

Če povzamem – bistvo je, da dober poslovni pravnik deluje kot nekakšna »strokovna dvoživka«. Po eni strani mora biti kar se le da dobro seznanjen s predpisi na področju poslovnega prava. O teh predpisih mora podjetnika podučiti in ga opozoriti v primeru, če ugotovi, da jih ta krši. Po drugi strani pa mora te predpise tudi dobro razumeti, naučiti se jih mora ustrezno interpretirati, tako, da bodo ti v korist podjetniku. Seveda pa te interpretacije ne smejo biti samovoljne, amaterske, ampak morajo imeti ustrezno podlago v pravnih virih, saj bo v nasprotnem primeru podjetniku storil medvedjo uslugo.

———————————————————————————

[1] Paulo Coelho je eden najbolje prodajanih pisateljev na svetu. Prodal je več kot 100 milijonov knjig. Je tudi avtor »Alkimista«, ki je bil preveden v kar 56 jezikov

 

Kaj pa vi menite?
  • Kaj pričakujete, da vam bo omogočil naziv diplomiranega poslovnega pravnika?
  • Vas bolj veseli področje prava ali področje podjetništva, ali oboje?
  • Imate že ogledano kakšno službo, delovno mesto?
  • Ali tudi sami poslovno razmišljate? Kaj je po vašem mnenju najpomembnejši del poslovnega razmišljanja?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ali Znate Poslovno RazmiŠljati Novica

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis