Intervju in predstavitev romana Giuseppine.Zgodba iz Apulije z doc. dr. Luigijem Varanellijem - MLC

Intervju in predstavitev romana Giuseppine.Zgodba iz Apulije z doc. dr. Luigijem Varanellijem

V petek, 15. decembra 2023 smo v okviru decembrskega dogajanja Alumni kluba MLC Ljubljana prisluhnili intervjuju in predstavitvi pred kratkim izdanega psihološkega romana Giuseppine.Zgodba iz Apulije z avtorjem, tudi našim kolegom predavateljem, doc. dr. Luigijem Varanellijem.

Luigi Varanelli je Apuljčan po očetu in Ljubljančan po materi. Opravlja odvetniški poklic in je docent na področju prava (tudi na MLC Ljubljana) in psihologije. Leta 2013 je namreč diplomiral tudi na področju psihologije v Trstu. Med njegovimi najpomembnejšimi deli je njegovo poljudnoznanstveno delo s področja psihologije z naslovom »Vse, kar hočem vedeti o tebi. Psihologija ljubezni in spolnega življenja« iz leta 2013 in s področja prava »Vzročna zveza in naključje« iz leta 2016 ter zbirka »Pogodbeno pravo« v petih knjigah (2014 – 2021). Nenazadnje je tu še knjiga o forenzični psihologiji »Pravo in psihologija. Izbrana poglavja« iz leta 2022.

20231215 170626 Zgodbe Iz Apulije 2

Tokrat se je lotil svojega prvega psihološkega romana, ki govori o ženski Giuseppine iz Apulije, ki je zares živela in v katerem opisuje njeno življenje in življenja ljudi v tistem delu čudovite Italije. Iz psihološkega gledišča gre predvsem za prikaz partnerskega odnosa skozi posamezne faze, vse od spoznavanja do poroke in konca. V romanu so orisane njene sanje, želje, njena tiha razmišljanja in hrepenenja. Vmes pa avtor na zanimiv način oriše tamkajšnje življenje in način razmišljanja oseb, ki jih omenja.

Avtor je v predgovoru romana zapisal:

 

»Pišem o imenitni ženski, ki je danes ni več niti v spominu njenih vaščanov. Bila je

kot blisk, ki se v trenutku razblini v temi nevihtne noči. Z njeno življenjsko zgodbo

in s še neizpeto lepoto njene duše skušam vsaj še nekaj časa ohraniti njen spomin in,

posredno, spomin številnih žensk z različnim imenom in z enako usodo, ki jih je čas

pogoltnil v pozabo. V tej zgodbi se bo marsikatera prepoznala. Okolje in časi, kjer

se je odvijalo njeno življenje, so drugačni, a je vsebina vedno enaka, tako včeraj na

podeželju, kakor tudi danes v steklenih nebotičnikih naših mest.

Vedno sem bil mnenja, da je samozavedanje kraljeva pot do osamosvajanja. Le oseba,

ki se zaveda sebe, svoje situacije in svojih pravic, lahko najde navdih, pogum,

razlog in moč, da se odtrga z verig, s katerimi so jo partner, oče, družina ali družba

prikovali na vnaprej začrtano usodo«.

 

Po končani predstavitvi romana in italijanske Apulije, se je družba v prijetnem decembrskem vzdušju lepo imela še naprej. Hvala gostu in kolegu, doc. dr. Luigiju Varanelliju za popestritev dogajanja v Alumni klubu MLC Ljubljana in udeležencem za pozornost.

Uživajte v branju in se imejte lepo!

20231215 170626 Zgodbe Iz Apulije 2

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis