SAP - PRIPOMOČEK ZA UPRAVLJANJE LOGISTIKE IN PREVOZOV - MLC

SAP – PRIPOMOČEK ZA UPRAVLJANJE LOGISTIKE IN PREVOZOV

V času pandemije bolezni Covida-19, se vse več prebivalcev in podjetij poslužuje on-line nakupov in naročil živilskih in neživilskih produktov. Vse ta naročila pa ne morejo biti realizirana brez izredno pomembnega dejavnika, in sicer logistike in transporta. S pomočjo programa SAP Transportation Management, lahko znižamo stroške prevoza, dosežemo pravočasno dostavo, hkrati pa povečamo uporabo virov in izbiro prevoznikov z avtomatiziranimi postopki načrtovanja in integriranimi pogledi podjetij.

Logistika je dejavnost, ki se ukvarja z upravljanjem, shranjevanjem in premikanjem stvari iz ene točke na drugo točko. Glavni namen in cilj uspešne logistike je zagotoviti prenos stvari na pravo mesto ob pravem času, s pravilno količino, ob primerni kakovosti, s čim manjšimi stroški in brez negativnih vplivov na okolje.

 

S transportom označujemo prevoz ali prenos oseb ali stvari iz ene točke na drugo točko.

 

SAP je eden vodilnih svetovnih proizvajalcev programske opreme za upravljanje poslovnih procesov, ki razvija rešitve, ki olajšajo učinkovito obdelavo podatkov in pretok informacij med organizacijami. [ 1 ] Podjetje, ustanovljeno leta 1972, se je sprva imenovalo Razvoj programa za sistemsko analizo (Systemanalyse Programmentwicklung), kasneje skrajšano SAP. Od takrat je iz majhnega, petčlanskega prizadevanja preraslo v večnacionalno podjetje s sedežem v nemškem mestu Walldorfu z več kot 100.000 zaposlenimi po vsem svetu. [ 1 ] Z uvedbo izvirne programske opreme SAP R / 2 in SAP R / 3 je SAP vzpostavil globalni standard za programsko opremo za načrtovanje virov v podjetju (ERP). Sedaj SAP S / 4HANA dviguje ERP na višjo raven z uporabo in obdelavo ogromnih količin podatkov in za podporo naprednim tehnologijam, kot sta umetna inteligenca in strojno učenje. [ 1 ]

Integrirane aplikacije podjetja povezujejo vse dele podjetja v inteligenten paket na popolnoma digitalni platformi in s tem nadomeščajo procesno podedovano platformo. Danes ima SAP več kot 230 milijonov uporabnikov v oblaku, več kot 100 različnih rešitev, ki pokrivajo vse poslovne funkcije, in največji portfelj v oblaku katerega koli ponudnika. [ 1 ]

SAP Transportation Management omogoča podjetjem, ki se ukvarjajo s transportom in logistiko lažjo konsolidacijo naročila in enostavnejšo urejanje prevoza. Omogoča natančno napovedovanje povpraševanj in količino pošiljk ter s tem omogoča bistveno poenostavljeno in prilagojeno načrtovanje prevoza. Z vpogledom v realnem času lahko tako naročnik kot dobavitelj vidita globalni ali lokalni promet, ter tako jasno spremljata pošiljko.

Glavne prednosti SAP Transportation Management so zmanjšanje stroškov pri sledenju pošiljk, medsistemskim pretokom dokumentov in konsolidacijo tovora. S strateškim upravljanje tovornega prometa omogoča optimizacijo nabave ter napredno analizo in napovedovanje naročil. Uporabnik lahko oceni in pripravi ponudbo na bazi kotiranj. Z učinkovito izmenjavo informacij s ponudniki logističnih storitev je enostavno upravljati vsa naročila. Dinamično generiranje za optimalno usmerjanje naročil omogoča upravljanje sprememb povpraševanja po prevozu s postopki naročanja in nabave ter plačila v realnem času. Sinhronizacija razporejanja prodaje in naročil med dobavitelji in naročniki nudi enostavno spremljanje in vnos podatkov v SAP ERP. Pri načrtovanju prevoza je mogoče uporabiti funkcijo ročnega načrtovanja ali samodejnega načrtovanja in dinamičnega ponovnega načrtovanja, ter tako vizualizirati načrtovanje obremenitve prostora in nakladanja. Z avtomatsko posodobitvijo tovornih dokumentov, ki so online dostopni vozniku tovornega vozila, je omogočeno izredno hitro in napredno izvajanje transportnih storitev. Tako kot lahko logist, lahko tudi poslovni partner z orodjem na platformi preverja, nadzoruje, spreminja in sledi dogodke transporta in logistike. Velik problem pri logističnem transportiranju tovora predstavljajo dodatni stroški, ki nastanejo s pristojbinami in drugimi tarifami, zato pri SAP Transportation Management se lahko vnaprej izračuna stroške pristojbin za prevoz in upravljanje posebnih stroškov in tarif, ter tako poskrbimo za izogibanje sporom glede dodatnih nepredvidljivih stroškov, saj je vse mogoče načrtovati. SAP omogoča analizo vseh vnešenih podatkov v realnem času z grafičnimi nadzornimi ploščami, ki se izvajajo na SAP HANA. [ 2 ]

Vir:  SAP Transportation Management

Nekatera izmed večjih podjetij ki uporabljajo SAP Transportation Management so nemški DB, Maui Jim, SEPHORA, TOYOTA,.. Kako SAP Transportation Management uporablja TOYOTA si lahko ogledate NA POVEZAVI.

 

Zanimiva dejstva:

– 100% najbolj zelenih potovalnih in prevozniških podjetji na svetu, uporabljajo rešitve SAP.

– 89% najbolj inovativnih potovalnih in prevozniških podjetij na svetu, uporabljajo rešitve SAP.

– 50% zmanjšanja celotnega izpada omogoča SAP z analizo v realnem času

 

Moja izkušnja s programom SAP je nadvse pozitivna. Udeležba Akademije SAP je bila v sklopu študija na MLC LJUBLJANA, kjer smo ob pomoči strokovnih predavateljev spoznavali program in reševali zahtevne naloge. Sam program je izredno enostaven in praktičen in s pomočjo številnih funkcij, ki jih nudi, omogoča številne organizacijske procese, ki potekajo v vsakem večjem podjetju ali organizaciji. Z udeležbo na Akademiji SAP se pridobi številna nova znanja in nov vpogled v celoten sistem poslovanja večjih podjetjih ali družb.

 

VIRI:
  • [ 1 ]  https://www.sap.com/about/company/what-is-sap.html
  • [ 2 ]  https://www.sap.com/slovenia/industries/cargo-transportation-logistics.html

 

KAJ PA VI MENITE?
  • Imate kakšno idejo s katero bi lahko platformo SAP Transportation Management še dopolnili?
  • Ali menite, da se bo transportni in logistični segment gospodarstva še razvijal in v kakšni smeri?
  • Ali bi uporabljali platformo SAP Transportation Management, če bi se ukvarjali z transportno in logistično dejavnostjo?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Z vpisom svojega e-naslova SOGLAŠAM, da ga MLC Fakulteta za management in pravo Ljubljana uporablja za informiranje o SPODAJ OZNAČENIH VSEBINAH, KI ME ZANIMAJO, in sicer do preklica moje odločitve:

Seznanjen/a sem, da imam pravico, da podano privolitev kadarkoli prekličem na sedežu podjetja ali preko elektronskega sporočila. Preklic ne vpliva na zakonitost obdelave osebnih podatkov na podlagi privolitve pred njenim preklicem.

Mailchimp uporabljamo kot našo tržno platformo. S klikom spodaj za naročnino potrjujete, da bodo vaši podatki preneseni na Mailchimp za obdelavo. Tukaj preberite več o postopkih zasebnosti podjetja Mailchimp.

Kontakt in vpis